Напишете дума/думи за търсене

Водна градина на закрито

Градината вече заспива, но желанието ни за градинарстване – не! Чудейки се каква задачка-закачка да си измислим, какво предизвикателство да си поставим за идните хладни дни, открихме – водна градина в стаята.

Първите асоциации естествено са за наводнение, разярените физиономии на съседите от долния етаж или мокро куче или коте с агонизиращи край него рибки по пода.

Шегата настрана, водната градина първо не е толкова трудна за създаване, второ - не е нужно да бъде в големи мащаби и трето, в никакъв случай не бива да бъде асоциирана с беди. Напротив!

Малък объл съд с ромон на вода би придал хармония в пространството, може да ви помогне да успокоите напрежението, а не на последно място да подобри качеството на въздуха в помещението.

Какво трябва да знаете и да имате, за да създадете миниатюра с вода? Съд, декорации и растения. Но не какви да е растения...

Най-важно е да има светлина 

Хидрофилните растения също са много видове. Различават се по форма, цвят, размер, капризи и т.н. Всички обаче са обединени около изискването за светлина. Много светлина.

Точно както по-познатите ни сухоземни растения, така и водните имат нужда от нея, за да могат да си произвеждат енергия и храна, благодарение на фотосинтезата.

От друга страна, почвата или какъвто и да било субстрат, като среда за растеж на корени, не е задължителна необходимост.
Независимо дали водните растения ще съжителстват с рибки, или не, изискванията на различните видове трябва да са сходни. Тоест, правилото растенията да са приятели и да имат сходни желания остава в сила.

Три типа, но заедно 

Водните растения освен красиви, могат да бъдат и полезни, функционални. Те абсорбират въглероден диоксид и освобождават кислород, могат да натрупват нитрати, да пречисват водата, да служат за храна на рибките, ако ги отглеждате съвместно и т.н.

Според разположението си във водата, аквариумните зеленийки биват 3 типа. Ето кои са те:

* Растения за субстрат 

Повечето водни растения, които имат нужда от субстрат, се размножават предимно чрез резници и по-рядко от семена. Те могат да бъдат използвани за фон в аквариума и са перфектни за начинаещи.
Едно от основните правила е да не се засаждат прекалено дълбоко или прекалено плитко. В зависимост от вида, тези растения достигат около 20-30 см, предлагат голямо разнообразие от форми и багри.

Vallisneria, Cabomba и Elodea са отлични представители, с които всеки може да започне.

* Малки храстчета във вода 

Тези водни растения са изумително красиви. Всичките им стъбълца се развиват от една точка в основата, което ги превръща в умалени размери на добре познатите ни храсти.

Растежът им е много ускорен и имат нужда от много и ярка светлина. Мястото им в аквариума е в средата и на преден план. Ако предните типове са еквивалент на скелета в една градина. Или с други думи - дърветата, то тези са еквивалент на храстите.

Важно е да бъдат засадени самостоятелно, а поддръжката им да се извършва по индивидуален план, независимо че съжителстват с други зеленийки.

Видове, с които да стартирате са Anacharis, Ambulia, Bacopa australis.

* Плаващите са най-интересни 

Носещи се на повърхността на водата, снабдени с изумителни начини за плаване, тези растения се отглеждат най-лесно. За тях е необходима само вода като среда на живот, но не бива да се подценява и нуждата от светлина. Колкото повече, толкова по-добре и толкова по-бързо се развиват.
Crystalwort, Hornwort, Anacharis са видовете, с които не би трябвало да имате проблеми, докато усвоите тънкостите на водните растения.
Снимка: 4-3-3

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Американката Микаела Шифрин изравни рекорда на Ингемар Стенмарк за най-много победи в една дисциплина в световната купа по ски. Тя спечели слалома в родния си курорт Килингтън за пети път, като така вече има 46 в тази дисциплина. Стенмарк имаше 46 в гигантския слалом. Шифрин вече има и 71 победи в кариетата си
Кубрат Пулев постъпи като Гай Юлий Цезар. Качи се на нестандартния триъгълен ринг, видя за какво става въпрос и победи. Не само победи, но направо унищожи напомпания с излишно самочувствие съперник. Само за 115 секунди в рамките на първия рунд двукратният претендент за световната титла по бокс в тежка категория спечели с технически нокаут мача си
135 политики са успели да договорят лидерите на "Продължаваме промяната" с евентуалните си коалиционни партньори БСП, ДБ и ИТН на продължилите 6 дни преговори по работни групи. Вижте за какво се разбраха партиите, които трябва да съставят новото

Градина 24 / Цветя