Напишете дума/думи за търсене

Водна градина на закрито

Градината вече заспива, но желанието ни за градинарстване – не! Чудейки се каква задачка-закачка да си измислим, какво предизвикателство да си поставим за идните хладни дни, открихме – водна градина в стаята.

Първите асоциации естествено са за наводнение, разярените физиономии на съседите от долния етаж или мокро куче или коте с агонизиращи край него рибки по пода.

Шегата настрана, водната градина първо не е толкова трудна за създаване, второ - не е нужно да бъде в големи мащаби и трето, в никакъв случай не бива да бъде асоциирана с беди. Напротив!

Малък объл съд с ромон на вода би придал хармония в пространството, може да ви помогне да успокоите напрежението, а не на последно място да подобри качеството на въздуха в помещението.

Какво трябва да знаете и да имате, за да създадете миниатюра с вода? Съд, декорации и растения. Но не какви да е растения...

Най-важно е да има светлина 

Хидрофилните растения също са много видове. Различават се по форма, цвят, размер, капризи и т.н. Всички обаче са обединени около изискването за светлина. Много светлина.

Точно както по-познатите ни сухоземни растения, така и водните имат нужда от нея, за да могат да си произвеждат енергия и храна, благодарение на фотосинтезата.

От друга страна, почвата или какъвто и да било субстрат, като среда за растеж на корени, не е задължителна необходимост.
Независимо дали водните растения ще съжителстват с рибки, или не, изискванията на различните видове трябва да са сходни. Тоест, правилото растенията да са приятели и да имат сходни желания остава в сила.

Три типа, но заедно 

Водните растения освен красиви, могат да бъдат и полезни, функционални. Те абсорбират въглероден диоксид и освобождават кислород, могат да натрупват нитрати, да пречисват водата, да служат за храна на рибките, ако ги отглеждате съвместно и т.н.

Според разположението си във водата, аквариумните зеленийки биват 3 типа. Ето кои са те:

* Растения за субстрат 

Повечето водни растения, които имат нужда от субстрат, се размножават предимно чрез резници и по-рядко от семена. Те могат да бъдат използвани за фон в аквариума и са перфектни за начинаещи.
Едно от основните правила е да не се засаждат прекалено дълбоко или прекалено плитко. В зависимост от вида, тези растения достигат около 20-30 см, предлагат голямо разнообразие от форми и багри.

Vallisneria, Cabomba и Elodea са отлични представители, с които всеки може да започне.

* Малки храстчета във вода 

Тези водни растения са изумително красиви. Всичките им стъбълца се развиват от една точка в основата, което ги превръща в умалени размери на добре познатите ни храсти.

Растежът им е много ускорен и имат нужда от много и ярка светлина. Мястото им в аквариума е в средата и на преден план. Ако предните типове са еквивалент на скелета в една градина. Или с други думи - дърветата, то тези са еквивалент на храстите.

Важно е да бъдат засадени самостоятелно, а поддръжката им да се извършва по индивидуален план, независимо че съжителстват с други зеленийки.

Видове, с които да стартирате са Anacharis, Ambulia, Bacopa australis.

* Плаващите са най-интересни 

Носещи се на повърхността на водата, снабдени с изумителни начини за плаване, тези растения се отглеждат най-лесно. За тях е необходима само вода като среда на живот, но не бива да се подценява и нуждата от светлина. Колкото повече, толкова по-добре и толкова по-бързо се развиват.
Crystalwort, Hornwort, Anacharis са видовете, с които не би трябвало да имате проблеми, докато усвоите тънкостите на водните растения.
Снимка: 4-3-3

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Има ранен Писмо бомба избухна в украинското посолство в Мадрид, съобщава Си Ен Ен. Служител, който го е държал, е пострадал. Той е хоспитализиран. Няма опасност за живота му, съобщава местната полиция. Все още няма официален коментар от дипломатическата мисия, предаде
Комисията по енергетика прие закон, внесен от ДПС Депутатите от енергийната комисия спират "Лукойл" да изнася горива. В сряда те обсъдиха законопроекта на ДПС, с който се предлага износът да се забрани, и го подкрепиха на първо четене. По време на дебатите вицепремиерът Христо Алексиев и министърът на икономиката Никола Стоянов заявиха
Силният човек в Катар шейх Хамад бин Халифа ал Тани помаха на бразилка от трибуните на мача Бразилия - Швейцария и съпругата му доста сериозно се намуси. Тази снимка и видеото към нея обиколиха света. Оказа се, че шейхът е помахал на Дезире Соареш, която е доста известна във футболния свят. В инстарграм тя има 60 000 последователи

Градина 24 / Цветя