Напишете дума/думи за търсене

Къде може да се сее грах сега

Въпросът задава Георги Кръстев

Изхождайки от климатичните условия, а и от биологичните изисквания на растението в нашата страна, грахът се отглежда като ранна култура. Той може да се сее още през февруари-март, когато времето позволява почвата да се обработва. На някои места в страната обаче е възможно да се направи и предзимно засяване, т.е. да се засее сега. Това са най-топлите райони на страната, както и по Черноморието.

В лехата

Сеитбата се извършва на равна повърхност при междуредово разстояние 20 см, а разстоянието между семената вътре в реда да е 8-10 см. Посевната норма за 1 квадратен метър е около 220-260 грама. Тя е по-висока при ранните сортове и при сортовете с по-едри семена.

Първа грижа

В началните фази от развитието на растенията най-важната грижа е борба с плевелите. Те се премахват с леко окопаване на почвата. Извършва се два-три пъти до настъпване на масовия цъфтеж.

През вегетацията

* Ако периодът е сух, може да се направят 2-3 поливки.

* След масов цъфтеж посевът се пръска 1-2 пъти срещу граховия зърнояд. Неприятелят не бива да се подценява, тъй като нанася сериозни вреди.

* Прибирането се извършва при масово настъпване на технологична зрялост на семената.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Кацаров в последния момент вдигнал неустойка и отказал 5-6 фирми да доставят Едва 168 800 бързи теста за изследване на учениците получи МОН през уикенда въпреки обещаните от здравния министър Стойчо Кацаров 1 млн. броя. Запасите в склада на МОН са 283 100 теста и количеството едва стига за децата до 4-и клас до 10 декември
- Колко трябва да учиш, за да станеш интелектуалец? - Трябва да имате три дипломи за висше образование. - Непременно ще ги имам. От кои университети е най-добре да са дипломите? - На вас ви стига и една. Не ме разбрахте правилно. Първата трябва да е на дядо ви, втората на баща ви, а третата - вашата
Проверката е почнала през юли, компанията 10 години работела на загуба у нас Изпълнителният директор на НАП Румен Спецов събира в Румъния данни за голяма руска петролна компания, която има бизнес и в България, и в северната ни съседка. Това става ясно от интервю на Спецов в румънския вестник “Либертатя”

Градина 24 / Зеленчуци