Напишете дума/думи за търсене

Как студът може да повреди лозите

След като разказахме най-подробно как в различни райони лозите могат да бъдат скрити от студовете през зимата, особено в по-коварни местности, сега да видим как по-младите и нежни растения могат да получат в различна степен щети от т.нар. силна настинка.

* Най-често може да пострада и измръзне едногодишният растеж, тоест най-младите леторасли – в този случай ще се надяваме, че многогодишните активни и здрави части на лозницата ще ни дадат нови издънки от спящи пъпки;

* При минусови температури в почвата част от кореновата система също може да пострада по-силно от надземната част.

* Често загиват основните плодни пъпки, което ще доведе до развитие на нови леторасли, но не всички ще са плодни.

* Най-страшното увреждане от студ може да доведе не само до смъртта на надземните части, но и на цялата коренова система.

Можете да избегнете такива последствия от измръзване на лозите, ако предварително помислите за засаждане на студоустойчиви сортове, които да са подходящи за района, в който се намирате.

Има такива и скоро ще ги посочим – те са в състояние сами да преживеят тежки студове.

Много важно е също и закаляването на лозите, за което също ще обясним скоро.

Но при подготовката на лозето за зимуване трябва да се знае, че покриването на главините и изчакването на пролетта е един от основните начини за неговата защита.

То трябва да зимува здраво и тогава понася зимите много по -лесно, тъй като не отслабва от атаката на различни патогени, обитаващи лозата или почвата.

Силната лоза може да издържи на студа по-лесно, но въпреки това можем да я тонизираме, за което помага редовното торене с минерални и органични торове през целия сезон.

За узряването на лозите е необходимо те да бъдат снабдени с калий – чрез подхранване с дървесна пепел и калиев сулфат, които не съдържат хлор.

За всяка лоза са достатъчни 30 г калий, който трябва да се разтвори в кофа с вода.

А за разтвора на дървесна пепел е достатъчно да подържите 1 кг пепел в кофа с вода в продължение на няколко дни.

Да припомним, че азотните торове трябва да бъдат изключени от храненето на лозите през втората половина на лятото, за да не засилите само растежа на летораслите и да пренебрегнете узряването на реколтата.

Така че гроздето трябва да зимува чисто, дезинфекцирано, подхранено и покрито.

Не забравяйте какво изискват лозите през зимата
Не забравяйте какво изискват лозите през зимата
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Американката Микаела Шифрин изравни рекорда на Ингемар Стенмарк за най-много победи в една дисциплина в световната купа по ски. Тя спечели слалома в родния си курорт Килингтън за пети път, като така вече има 46 в тази дисциплина. Стенмарк имаше 46 в гигантския слалом. Шифрин вече има и 71 победи в кариетата си
Кубрат Пулев постъпи като Гай Юлий Цезар. Качи се на нестандартния триъгълен ринг, видя за какво става въпрос и победи. Не само победи, но направо унищожи напомпания с излишно самочувствие съперник. Само за 115 секунди в рамките на първия рунд двукратният претендент за световната титла по бокс в тежка категория спечели с технически нокаут мача си
135 политики са успели да договорят лидерите на "Продължаваме промяната" с евентуалните си коалиционни партньори БСП, ДБ и ИТН на продължилите 6 дни преговори по работни групи. Вижте за какво се разбраха партиите, които трябва да съставят новото

Градина 24 / Дръвчета