Напишете дума/думи за търсене

Монолити в градината

Градинският монолит е голям стоящ камък с необичайна форма и текстура, който се използва за акцент. Но важно е камъкът да не произведе ефекта на метеорит, паднал върху мястото. Той трябва да бъде правилно въведен в околния пейзаж. Как да направите това?

Един голям текстуриран камък винаги ще бъде център на композицията, независимо с какво го комбинирате - растения, по-малки камъни и др.
Обикновено в градинския дизайн се използва един или група монолити, като се избират по размер, цвят, текстура с фокус върху стила на ландшафтния дизайн.

Камъните трябва да изглеждат възможно най-естествено - всякаш са стояли на това място през цялото време. Пясъчникът, гнайсът и туфът ще се справят добре с тази задача, но могат да се въведат и други скали в ландшафтния стил - например мрамор с тъмнозелени жилки.

За пейзаж в средиземноморски стил са подходящи розов мрамор, варовик, топъл оникс, камък от пустинна роза и др...

Строги лаконични обелиски, изработени от шисти, мрамор в студени нюанси, базалт, гранит или оникс ще се превърнат в украса на минималистичната градина.

Камъните, които са запазили естествената си форма, ще са органични като централни елементи в японския алпинеум.

Размерите на камъните трябва да са съизмерими с градината и мястото, на което планирате да ги инсталирате, в противен случай те или ще се изгубят, или ще изглеждат твърде обемисти. Ако създавате група монолити, използвайте правилото за неравен триъгълник: в средата е най-високият елемент, вляво е вторият по височина, вдясно е най-ниският.

Монолитите са монтирани така, че да се виждат от няколко гледни точки - от предния вход, от беседката, от портата.

Композицията с монолити се планира на етап ландшафтен дизайн. Но това може да стане и по време на периода на реконструкция, когато проектът е изцяло променен или частично актуализиран.

Поставяте акценти 

Монолитите най-често се използват за създаване на фокусни точки. Те са поставени целенасочено на онези места, където да привлекат вниманието.

Да приемем, че сте покрили предната част с красиви тротоарни плочи, но самата плоска повърхност изглежда скучна. Ако монтирате интересен стоящ камък на завоя и засадите декоративни треви до него, получавате композиция, която моментално привлича окото. Ще искате да разгледате по-отблизо самия камък и всички детайли на композицията.

Подходящи места за акцентни групи са парадната зона (пред къщата), пространството между моравата и настилката, завоите на пътеките, къта за сядане.

Подходящи материали за тези цели са мрамор, оникс, базалт, шисти. Тяхната красота е добре подчертана от декоративни треви, лавандула, каменолистни растения, почвопокривни растения, пълзящи, иглолистни дървета. В предната зона монолитите могат да се комбинират с бонсай, стриган чемшир и др.

Арт обект 

Някои камъни имат толкова интересна форма и текстура, че не се нуждаят от растения наоколо. Могат да се използват като градинска скулптура - без нищо.

Камъкът, подходящ за такава инсталация може да бъде рядка скала, като брекча. Състои се от многоцветни ъглови фрагменти и наподобява мозайка или леопардова кожа. Обработва се по такъв начин, че да се подчертаят най-красивите зони и да се придаде интересна форма.

За монтажа можете да използвате обикновен камък, но да е в причудливи форми сякаш е странно животно или птица, замръзнала в камък.

Композицията от камъни също може да бъде уникална.

Японски мотиви 

 

Не можете без монолити, ако решите да добавите кът в японски стил към вашия ландшафтен дизайн. Освен това не е необходимо да създавате пълноценен алпинеум. Можете да се справите с малко скално кътче, където ще почивате, медитирате и се наслаждавате на хармонията на природата.

Монолитите в такива композиции се използват като централни елементи, символизиращи земята, острови, небесние тела. Те могат да се комбинират с малки камъни или да се поставят върху равна площ от фин чакъл, за да се нарисуват "водни вълни".

Обединяване на елементите 

Друга модерна тенденция в използването на монолити са градинските фонтани. Камъкът е монтиран върху чакъл, към който предварително се подава вода. Водата може да идва отдолу и да ппада върху чакъла и камъните.

Композиции с растения 

Ако дизайнът на градината е в ландшафтен стил, монолитите се вписват особено внимателно в него. Не трябва да има нищо на показ. Камъкът е разположен така, че да бъде частично покрит от дървета или храсти. Наблизо са засадени пълзящи растения, които ще оплетат камъка отдолу.

Те изглеждат органично в композиции с едностранен изглед, но за тях трябва да изберете правилните растения. Вечнозелени и иглолистни дървета, зърнени култури, сукуленти, диви растения се съчетават добре с камъка. Ярките и големи градински цветя не са подходящи за такъв дизайн.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Има ранен Писмо бомба избухна в украинското посолство в Мадрид, съобщава Си Ен Ен. Служител, който го е държал, е пострадал. Той е хоспитализиран. Няма опасност за живота му, съобщава местната полиция. Все още няма официален коментар от дипломатическата мисия, предаде
Комисията по енергетика прие закон, внесен от ДПС Депутатите от енергийната комисия спират "Лукойл" да изнася горива. В сряда те обсъдиха законопроекта на ДПС, с който се предлага износът да се забрани, и го подкрепиха на първо четене. По време на дебатите вицепремиерът Христо Алексиев и министърът на икономиката Никола Стоянов заявиха
Силният човек в Катар шейх Хамад бин Халифа ал Тани помаха на бразилка от трибуните на мача Бразилия - Швейцария и съпругата му доста сериозно се намуси. Тази снимка и видеото към нея обиколиха света. Оказа се, че шейхът е помахал на Дезире Соареш, която е доста известна във футболния свят. В инстарграм тя има 60 000 последователи

Градина 24 / Дизайн