Напишете дума/думи за търсене

Монолити в градината

Градинският монолит е голям стоящ камък с необичайна форма и текстура, който се използва за акцент. Но важно е камъкът да не произведе ефекта на метеорит, паднал върху мястото. Той трябва да бъде правилно въведен в околния пейзаж. Как да направите това?

Един голям текстуриран камък винаги ще бъде център на композицията, независимо с какво го комбинирате - растения, по-малки камъни и др.
Обикновено в градинския дизайн се използва един или група монолити, като се избират по размер, цвят, текстура с фокус върху стила на ландшафтния дизайн.

Камъните трябва да изглеждат възможно най-естествено - всякаш са стояли на това място през цялото време. Пясъчникът, гнайсът и туфът ще се справят добре с тази задача, но могат да се въведат и други скали в ландшафтния стил - например мрамор с тъмнозелени жилки.

За пейзаж в средиземноморски стил са подходящи розов мрамор, варовик, топъл оникс, камък от пустинна роза и др...

Строги лаконични обелиски, изработени от шисти, мрамор в студени нюанси, базалт, гранит или оникс ще се превърнат в украса на минималистичната градина.

Камъните, които са запазили естествената си форма, ще са органични като централни елементи в японския алпинеум.

Размерите на камъните трябва да са съизмерими с градината и мястото, на което планирате да ги инсталирате, в противен случай те или ще се изгубят, или ще изглеждат твърде обемисти. Ако създавате група монолити, използвайте правилото за неравен триъгълник: в средата е най-високият елемент, вляво е вторият по височина, вдясно е най-ниският.

Монолитите са монтирани така, че да се виждат от няколко гледни точки - от предния вход, от беседката, от портата.

Композицията с монолити се планира на етап ландшафтен дизайн. Но това може да стане и по време на периода на реконструкция, когато проектът е изцяло променен или частично актуализиран.

Поставяте акценти 

Монолитите най-често се използват за създаване на фокусни точки. Те са поставени целенасочено на онези места, където да привлекат вниманието.

Да приемем, че сте покрили предната част с красиви тротоарни плочи, но самата плоска повърхност изглежда скучна. Ако монтирате интересен стоящ камък на завоя и засадите декоративни треви до него, получавате композиция, която моментално привлича окото. Ще искате да разгледате по-отблизо самия камък и всички детайли на композицията.

Подходящи места за акцентни групи са парадната зона (пред къщата), пространството между моравата и настилката, завоите на пътеките, къта за сядане.

Подходящи материали за тези цели са мрамор, оникс, базалт, шисти. Тяхната красота е добре подчертана от декоративни треви, лавандула, каменолистни растения, почвопокривни растения, пълзящи, иглолистни дървета. В предната зона монолитите могат да се комбинират с бонсай, стриган чемшир и др.

Арт обект 

Някои камъни имат толкова интересна форма и текстура, че не се нуждаят от растения наоколо. Могат да се използват като градинска скулптура - без нищо.

Камъкът, подходящ за такава инсталация може да бъде рядка скала, като брекча. Състои се от многоцветни ъглови фрагменти и наподобява мозайка или леопардова кожа. Обработва се по такъв начин, че да се подчертаят най-красивите зони и да се придаде интересна форма.

За монтажа можете да използвате обикновен камък, но да е в причудливи форми сякаш е странно животно или птица, замръзнала в камък.

Композицията от камъни също може да бъде уникална.

Японски мотиви 

 

Не можете без монолити, ако решите да добавите кът в японски стил към вашия ландшафтен дизайн. Освен това не е необходимо да създавате пълноценен алпинеум. Можете да се справите с малко скално кътче, където ще почивате, медитирате и се наслаждавате на хармонията на природата.

Монолитите в такива композиции се използват като централни елементи, символизиращи земята, острови, небесние тела. Те могат да се комбинират с малки камъни или да се поставят върху равна площ от фин чакъл, за да се нарисуват "водни вълни".

Обединяване на елементите 

Друга модерна тенденция в използването на монолити са градинските фонтани. Камъкът е монтиран върху чакъл, към който предварително се подава вода. Водата може да идва отдолу и да ппада върху чакъла и камъните.

Композиции с растения 

Ако дизайнът на градината е в ландшафтен стил, монолитите се вписват особено внимателно в него. Не трябва да има нищо на показ. Камъкът е разположен така, че да бъде частично покрит от дървета или храсти. Наблизо са засадени пълзящи растения, които ще оплетат камъка отдолу.

Те изглеждат органично в композиции с едностранен изглед, но за тях трябва да изберете правилните растения. Вечнозелени и иглолистни дървета, зърнени култури, сукуленти, диви растения се съчетават добре с камъка. Ярките и големи градински цветя не са подходящи за такъв дизайн.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Американката Микаела Шифрин изравни рекорда на Ингемар Стенмарк за най-много победи в една дисциплина в световната купа по ски. Тя спечели слалома в родния си курорт Килингтън за пети път, като така вече има 46 в тази дисциплина. Стенмарк имаше 46 в гигантския слалом. Шифрин вече има и 71 победи в кариетата си
Кубрат Пулев постъпи като Гай Юлий Цезар. Качи се на нестандартния триъгълен ринг, видя за какво става въпрос и победи. Не само победи, но направо унищожи напомпания с излишно самочувствие съперник. Само за 115 секунди в рамките на първия рунд двукратният претендент за световната титла по бокс в тежка категория спечели с технически нокаут мача си
135 политики са успели да договорят лидерите на "Продължаваме промяната" с евентуалните си коалиционни партньори БСП, ДБ и ИТН на продължилите 6 дни преговори по работни групи. Вижте за какво се разбраха партиите, които трябва да съставят новото

Градина 24 / Дизайн