Напишете дума/думи за търсене

Как да зазимим декоративното езерце?

Здравейте, драга редакция! Повод да ви пиша е една моя сбъдната градинска мечта – вече си имам малко езерце в двора с водни лилии, зюмбюли и други, но не съм много сигурна как да постъпя, за да ги опазя през зимата. Иска ми се да запазя и растенията и самата площ, а догодина да бъде още по-богата и красива. Ще бъда благодарна на всякакви съвети.

Поздрави от морската столица, Камелия Терзийска

Първо, поздравления от нас за това, че сбъдвате градинските си желания! Малко са упоритите градинари, които се наемат да обгрижват и декоративно езерце.

А сега на въпроса, водните площи в градината, независимо колко големи или малки са, имат един основен недостатък. А той е, че през зимата замръзват в нашите географски ширини.

За съжаление не можем да дадем точна рецепта за опазването на самата конструкция от минусовите температури, защото това много зависи от материалите, от които е изградена. Още повече, че зимите в последно време не са кой знае колко страшни и студени, но все пак, може би най-добрият съвет е да източите водата.

По отношение на растенията или поне видовете, които са споменати, можем да бъдем доста по-конкретни. Все пак ще обособим и някои общи правила.

Презимуване на растенията според вида 

Точно както растенията на сушата, така и тези, които обитават водата си имат произходни центрове и биологични особености. Те от своя страна обуславят устойчивостите им към факторите на средата, сезонните цикли и периодите на покой, ако има такива.

За някои видове е немислимо да бъдат оставени навън дори при ниски положителни температури. Други пък биха преживяли зимата само, ако езерото е достъчно дълбоко. Трети, не се страхуват от студ и мраз.
Кое какво е и къде да зимува според устойчивостта си е въпросът!

Устойчиви на студ 

Към тази група спадат растенията, които спокойно можете да оставите навън през зимата. В такъв случай обаче, водата в езерцето не бива да се източва, а това крие рискове от повреди при замръзване.

Студоустойчивите видове преминават в покой при определена температура. тогава е удачно да се поорежат и кореновата им система да се премести в по-дълбока точка на водната площ за всеки случай.

В зависимост от вида, лилията може да се разглежда като такава, но все пак се информирайте. Екзотичните представителки са доста чувствителни.

Зимата в помещение 

Следващата група водни растения е представена от такива, които издържат краткотрайно застудяване. То им е необходимо, за да изпаднат в покой, но няма да оцелеят, ако ги „погалят“ по-сериозни минуси.

С тези растения се постъпва, както с мушкатата. През топлата част от годината красят градината, а през есента се местят на закрито, хладно и тъмно място. Важно е да уцелите момента. Ако не изпаднат в покой, може да си имате проблеми след прибирането.

По-екзотичните водни лилии, едроцветните, ярко обагрените, именно те имат нужда от повече грижи.

Топло и светло като в тропика 

Последни, но не на последно място са топлолюбивите водни растения. Техните клетки и тъкани не са пригодени за нашите ширини, нямат механизми за оцеляване при ниски температури и повредите се проявяват бързо, дори след краткотрайно осланяване.

Към тази група спада водният зюмбюл. Хубавото е, че той е устойчив на всякакви други несгоди и може да прекара зимата в съд на топло и светло. Може да се разглежда и като стайно растение, стига да му намерите красив и достатъчно голям съд.

Вариант е просто да отделите младите и компактни розетки, а старите да изхвърлите или подарите, за да е по-лесно да ги съхраните през зимата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Кацаров в последния момент вдигнал неустойка и отказал 5-6 фирми да доставят Едва 168 800 бързи теста за изследване на учениците получи МОН през уикенда въпреки обещаните от здравния министър Стойчо Кацаров 1 млн. броя. Запасите в склада на МОН са 283 100 теста и количеството едва стига за децата до 4-и клас до 10 декември
- Колко трябва да учиш, за да станеш интелектуалец? - Трябва да имате три дипломи за висше образование. - Непременно ще ги имам. От кои университети е най-добре да са дипломите? - На вас ви стига и една. Не ме разбрахте правилно. Първата трябва да е на дядо ви, втората на баща ви, а третата - вашата
Проверката е почнала през юли, компанията 10 години работела на загуба у нас Изпълнителният директор на НАП Румен Спецов събира в Румъния данни за голяма руска петролна компания, която има бизнес и в България, и в северната ни съседка. Това става ясно от интервю на Спецов в румънския вестник “Либертатя”

Градина 24 / Цветя