Напишете дума/думи за търсене

Как да зазимим декоративното езерце?

Здравейте, драга редакция! Повод да ви пиша е една моя сбъдната градинска мечта – вече си имам малко езерце в двора с водни лилии, зюмбюли и други, но не съм много сигурна как да постъпя, за да ги опазя през зимата. Иска ми се да запазя и растенията и самата площ, а догодина да бъде още по-богата и красива. Ще бъда благодарна на всякакви съвети.

Поздрави от морската столица, Камелия Терзийска

Първо, поздравления от нас за това, че сбъдвате градинските си желания! Малко са упоритите градинари, които се наемат да обгрижват и декоративно езерце.

А сега на въпроса, водните площи в градината, независимо колко големи или малки са, имат един основен недостатък. А той е, че през зимата замръзват в нашите географски ширини.

За съжаление не можем да дадем точна рецепта за опазването на самата конструкция от минусовите температури, защото това много зависи от материалите, от които е изградена. Още повече, че зимите в последно време не са кой знае колко страшни и студени, но все пак, може би най-добрият съвет е да източите водата.

По отношение на растенията или поне видовете, които са споменати, можем да бъдем доста по-конкретни. Все пак ще обособим и някои общи правила.

Презимуване на растенията според вида 

Точно както растенията на сушата, така и тези, които обитават водата си имат произходни центрове и биологични особености. Те от своя страна обуславят устойчивостите им към факторите на средата, сезонните цикли и периодите на покой, ако има такива.

За някои видове е немислимо да бъдат оставени навън дори при ниски положителни температури. Други пък биха преживяли зимата само, ако езерото е достъчно дълбоко. Трети, не се страхуват от студ и мраз.
Кое какво е и къде да зимува според устойчивостта си е въпросът!

Устойчиви на студ 

Към тази група спадат растенията, които спокойно можете да оставите навън през зимата. В такъв случай обаче, водата в езерцето не бива да се източва, а това крие рискове от повреди при замръзване.

Студоустойчивите видове преминават в покой при определена температура. тогава е удачно да се поорежат и кореновата им система да се премести в по-дълбока точка на водната площ за всеки случай.

В зависимост от вида, лилията може да се разглежда като такава, но все пак се информирайте. Екзотичните представителки са доста чувствителни.

Зимата в помещение 

Следващата група водни растения е представена от такива, които издържат краткотрайно застудяване. То им е необходимо, за да изпаднат в покой, но няма да оцелеят, ако ги „погалят“ по-сериозни минуси.

С тези растения се постъпва, както с мушкатата. През топлата част от годината красят градината, а през есента се местят на закрито, хладно и тъмно място. Важно е да уцелите момента. Ако не изпаднат в покой, може да си имате проблеми след прибирането.

По-екзотичните водни лилии, едроцветните, ярко обагрените, именно те имат нужда от повече грижи.

Топло и светло като в тропика 

Последни, но не на последно място са топлолюбивите водни растения. Техните клетки и тъкани не са пригодени за нашите ширини, нямат механизми за оцеляване при ниски температури и повредите се проявяват бързо, дори след краткотрайно осланяване.

Към тази група спада водният зюмбюл. Хубавото е, че той е устойчив на всякакви други несгоди и може да прекара зимата в съд на топло и светло. Може да се разглежда и като стайно растение, стига да му намерите красив и достатъчно голям съд.

Вариант е просто да отделите младите и компактни розетки, а старите да изхвърлите или подарите, за да е по-лесно да ги съхраните през зимата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Звездата на американския национален отбор Кристиян Пулишич си пусна снимка от болничната стая и се закани да се върне за мача с Нидерландия в събота. "Толкова съм горд с вас момчета. Честито. Връщам се в събота, не се тревожете", написа Пулишич. Кристиян вкара гола за победата с 1:0 над Иран в края на първото полувреме
Българският баскетболен национал Александър Везенков заяви, че е щастлив, че работата му е оценена. Той даде интервю пред официалния сайт на Евролигата след като спечели отличието за номер 1 в турнира през ноември. „Първо, благодаря много за наградата. Всичко има значение, но най-важен е отборът. Много съм щастлив, че взехме някои големи победи
Официалната топка на световното Al Rihla не само се помпа, но се и зарежда като обикновен смартфон. Всичко е заради инерционния сензор, който предава информация за скорост и посока и така топката се следи за нуждите на ВАР системата. Сензорът се захранва с малка батерия, която според Adidas може да издържи 6 часа при активна употреба и 18 дни

Градина 24 / Цветя