Напишете дума/думи за търсене

7 тенденции за градината и терасата

Ще ви представим някои горещи тенденции за градината и терасата. В началото си струва да се отбележи, че ще има и градински класики, като метални маси и столове в стила на парижките кафенета, мебели от техноратан или градински чадъри на райета.

Преминавайки към иновациите, ще се появяват много нови продукти и в градините.

Пандемията оказа значително влияние върху тенденциите в това отношение. Принудени да останем вкъщи, ние все повече започнахме да възприемаме градинското пространство като продължение на интериора.
Все по-ценна става възможността да поемем чист въздух в уюта на собствената си градина или тераса.

Затова се отнасяме към външните зони с голямо внимание, като се интересуваме повече от техния комфорт и ергономичност. Запознайте се със 7 от най-горещите тенденции в градинарството.

1. Творчески зелени композиции 

Въпреки че няма нищо лошо в обикновената морава или саксийните растения, тенденцията излиза извън схемата по отношение на подреждането на зеленина.

Зелените инсталации и внимателно планираната растителност ще бъдат изключително модерни. Например, на терасата можете да подредите шахматна дъска от трева и тераси, да създадете зелена стена или да подредите така, че зеленината да обграждат напълно терасата. Това означава, че растенията трябва да са и над нас - например, да висят от покрив на пергола или тераса. Освен това зеленината трябва да е буйна и изобилна - колкото повече растения, толкова по-добре. В същото време не забравяйте да вмъкнете и флорални акценти.

2. Отвътре навън 

В градината или на терасата, ще искаме да се насладим на същия комфорт като в интериора на къщата. Затова мебелите, които изглеждат „градински“ или приличат на пейки в парка, са на заден план.
Сега градинарското оборудване все повече напомня на използваното в интериора. Затова с удоволствие ще закупим меки фотьойли и градински дивани. Допълваме ги с декоративни външни възглавници, които ще добавят уют. В допълнение към възглавниците, завесите и килимите също ще станат популярни.

Следствие от тази тенденция ще бъде използването на една и съща цветова палитра отвън и отвътре, както и подобен набор от декорации - осветление, фенери, вази, саксии и др.

3. Многофункционални мебели 

Като се има предвид градината или терасата като продължение на интериора на къщата, това ще има допълнителни последици. От градинските мебели, както и от мебелите за дома, също очакваме да изпълняват няколко функции едновременно. Следователно многофункционалните ще бъдат много популярни. Пример за това е диван, който само с няколко движения се трансформира в шезлонг, пейки със скрин под седалката или маси с камина под свалящ се плот. Такова оборудване прави пространството по-гъвкаво и удобно.

4. Плетени акценти 

Друга градинска тенденция са плетените мебели и аксесоари. Има нещо специално в материалите като ратан, водорасли или просто юта. Техните текстури веднага се свързват с природата и майсторството. Те са непретенциозни, имат лекота, но и грапавост, която им придава характер. Всичко това прави плетената посуда незаменим елемент от градини и тераси. Само един такъв акцент, като фотьойл, кошница или фенер, ще има огромен принос за дизайна.

5. Тишина и спокойствие 

Тишината и спокойствието са това, което най-много ще търсим в градините. Невъзможно е да се постигне абсолютна тишина, но се опитайте да създадете такова настроение.
Затова трябва да е тихо, интимно и далеч от очите на съседи и минувачи.

Своята роля ще изиграят външните пространства с високи и гъсти растения, беседки или второстепенни архитектурни елементи.

Също високата трева и различните видове езера, фонтани, потоци и други водоеми могат да допринесат за усещането, че градината сякаш е далеч от цивилизацията.

6. Надуваеми аксесоари 

След миналогодишния шум за надуваемите градински басейни, тази година е време за мебели. Но не се притеснявайте, тази мода изобщо не е кич. Напротив, те могат да бъдат объркани с традиционните меки кадифени мебели. Вероятно ще оценим тяхната лекота, мобилност и способността да ги вземете със себе си дори и на пътувания.

7. Градински камини 

Кой не мечтае да види жив огън в лятна нощ? Сега тези мечти могат лесно да бъдат реализирани, благодарение на готовите камини. Те се превръщат в истински градински хит.

Могат да бъдат поставени почти навсякъде. Палите огън в купата и благодарение на това тревата не се поврежда.

В градините и терасите се отделя специално място за камини и се организират места за сядане наоколо. Това дава допълнително пространство за срещи през летните вечери.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Кубрат Пулев постъпи като Гай Юлий Цезар. Качи се на нестандартния триъгълен ринг, видя за какво става въпрос и победи. Не само победи, но направо унищожи напомпания с излишно самочувствие съперник. Само за 115 секунди в рамките на първия рунд двукратният претендент за световната титла по бокс в тежка категория спечели с технически нокаут мача си
135 политики са успели да договорят лидерите на "Продължаваме промяната" с евентуалните си коалиционни партньори БСП, ДБ и ИТН на продължилите 6 дни преговори по работни групи. Вижте за какво се разбраха партиите, които трябва да съставят новото
Кацаров в последния момент вдигнал неустойка и отказал 5-6 фирми да доставят Едва 168 800 бързи теста за изследване на учениците получи МОН през уикенда въпреки обещаните от здравния министър Стойчо Кацаров 1 млн. броя. Запасите в склада на МОН са 283 100 теста и количеството едва стига за децата до 4-и клас до 10 декември

Градина 24 / Цветя