Напишете дума/думи за търсене

Репички през зимата в парник или оранжерия

Градинарите, които имат парник или миниоранжерия, през студените месеци може да си отглеждат марули, салати, лук и чесън за зелено, спанак, както и разнообразни подправки. По-рядка практика е в парник да се сеят репички. Но е възможно, казваме на любителите, които искат да опитат.

Ноември е много подходящо време за сеитба. Ако искате да берете от вкусния зеленчук по-продължително време, може да засеете на няколко пъти през 10 дни.

Подготовка:

* Прекопайте почвата на дълбочина 18-20 см.

* Внесете малко органични и минерални торове, които ще подхранят не само репичките, но и следващите култури.

* Отново прекопайте, но по-плитко на 10-12 см дълбочина.

* Оформете леха в зависимост от количеството репички, които искате да отгледате.

Сеитба

За 1 квадратен метър са ви необходими 3-4 грама семена.
Сеитбата може да направите разпръснато или на редове. Когато е на редове, разстоянието между тях трябва да е 10 см. Дълбочината на сеитба е около 1.5-2 см.

След като растенията поникнат, ако е нужно те се прореждат. Те трябва да са на разстояние 3-4 см едно от друго.

Грижи

* Може да подхраните растенията. Нормата е 10-15 г амониева селитра на 1 кв. м.

* Имайте предвид, че под полиетилена или в оранжерията, почвата просъхва по-бързо. Затова поливайте, за да поддържате почвата умерено влажна.

* Ако времето е много студено, над лехата изградете допълнителна покривна конструкция. В слънчеви и топли дни температурата вътре бързо се покачва и затова трябва да проветрявате.

Ценна храна са:

Репичките са изключително богати на ензими, минерални соли и витамини. Те имат високо съдържание на витамин С - над 30%. Богати са на гликозиди, етерични масла, натрий, калий, фосфор, никотинова и салицилова киселина. Съдържат багрилото наречено антоцианин, придаващо червеният им цвят. Богати са на пектин, целулоза, желязо, витамини А, В1, В2, В3 и РР.

100 г репички съдържат 16 калории, 0.1 г мазнини, 3.4 г въглехидрати, 0.6 г белтъчини и 15 мг витамин С.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Американката Микаела Шифрин изравни рекорда на Ингемар Стенмарк за най-много победи в една дисциплина в световната купа по ски. Тя спечели слалома в родния си курорт Килингтън за пети път, като така вече има 46 в тази дисциплина. Стенмарк имаше 46 в гигантския слалом. Шифрин вече има и 71 победи в кариетата си
Кубрат Пулев постъпи като Гай Юлий Цезар. Качи се на нестандартния триъгълен ринг, видя за какво става въпрос и победи. Не само победи, но направо унищожи напомпания с излишно самочувствие съперник. Само за 115 секунди в рамките на първия рунд двукратният претендент за световната титла по бокс в тежка категория спечели с технически нокаут мача си
135 политики са успели да договорят лидерите на "Продължаваме промяната" с евентуалните си коалиционни партньори БСП, ДБ и ИТН на продължилите 6 дни преговори по работни групи. Вижте за какво се разбраха партиите, които трябва да съставят новото

Градина 24 / Зеленчуци