Напишете дума/думи за търсене

Тераса към къщата

Всяко строителство, дори и дребномащабно, започва с планиране. Ако има идея за добавяне на тераса към къщата, място за нея трябва да се избере предварително. Отворена веранда се монтира на същата височина като прага или се издига върху основа. В последния случай тя е оградена с парапет. Изпъкналата част на къщата трябва да е в хармония с общата архитектура на сградата и ландшафтния дизайн.

Изграждайки такова разширение, можете да направите хармоничен преход между къщата и околния пейзаж. Разбира се, не всеки успява да организира тераса на етапа на изграждането на къщата. Необходимостта от това възниква по-късно.

А чрез остъкляване на веранда или тераса ще създадете буферна зона, която ще увеличи спестяването на топлина на къщата. Днес могат да се използват както напреднали технологии, така и стари методи.

Много хора не правят разлика между понятията веранда и тераса. Преди това предназначението им беше много различно, но с течение на времето и двете нежилищни разширения получиха много свързани функции.

Верандата се характеризира с остъкляване, подходяща е за райони с по-суров климат. А терасата дори не предвижда покрив, поради което може да бъде прикрепена към основната сграда в райони с ранна пролет и дълго лято.

Концепция и функции 

Терасата е външна площ, прикрепена към основната сграда. Изградена е на нивото на пода на помещението, оградена е с парапети, декоративни конструкции, жив плет. Откритите тераси са по-често срещани, но можете да помислите и за вариант с покрив или тента.

Размерът им трябва да съответства на площта на къщата. Миниатюрна тераса ще подчертае достойнствата на малка сграда. Просторната площадка с масивна ограда изглежда добре на фона на импозантното имение.

Има различни видове разширения

Разширенията могат да бъдат продължение на сгради, да обикалят около тях по периметъра или да бъдат инсталирани автономно, без контакт с къщата. Изнесената от помещението конструкция е монтирана в близост до басейна или до красивите ландшафтни елементи.
Всички видове пейки, маса за хранене, люлеещ се стол, кът за сядане и разнообразен декор ще направят мястото за почивка уютно.

Стилове

Правилно проектираният преход от дома към градината ще се превърне в любимо място за почивка на цялото семейство. За да изглежда разширението оригинално и уютно, по време на строителството трябва да се вземе предвид функционалното му предназначение. Вътрешното пространство на верандите може да бъде декорирано в един от следните популярни стилове.

Модерен 

Изричният минимализъм включва комфорт, уют, простота и функционалност. Мебелите са с висококачествен дизайн. Няма или са много малко декоративните елементи. Това могат да бъдат само функционални елементи (спомагателни мебели, подови лампи, камина и др.) Материалите са камък, метал, PVC.

Традиционен 

Основните характеристики на този стил са строгост, педантичност. Настроението тук се задава от пастелните цветове. Ярките цветове са изключени. Такива веранди се считат за заместител на кабинета. Допуска се използването на декор върху парапети, подпори. Като строителни материали се използват камък и дърво с уникален естествен цвят.

Колониален 

Акцентът на стила може да бъде всеки елемент, който съответства на темата на бившите британски колонии. Буйните зелени площи ще помогнат за създаването на подходяща атмосфера и климат на терасата. Идеалните мебели са плетени и дървени. Терасата в колониален стил може да бъде изпълнена изключително с естествени материали (дърво, керамика, камък, многоцветен текстил).

Плажен

По-добре е да използвате този дизайн, ако вилата се намира на морския бряг. За пълна хармония с околния пейзаж се използват тематични цветове - всички нюанси на синьото, пясъчното и зеленото. Подходящи мебели са дървените, текстилните и кожените.

Селски

Добро решение за дървени къщи. Характеризира се с груби мебели, максимум текстил и дърво, наличие на декоративни предмети за бита. За пода можете да използвате широки дъски, трупи. Глинени саксии с растителност изглеждат добре на дървена стойка.

Опции за оформление 

Строителството на къщи с тераси набира скорост. Удобното разширение служи не само като декорация, но и предпазва къщата от вятър и слънчева светлина. Можете да прикрепите тераса към къщата от двете й страни.

Ако е предназначена за отдих, забавни пиршества, спортуване, по-добре е да я разположите зад къщата, като я скриете от любопитните очи на съседи и минувачи. Предната тераса трябва да бъде разположена отстрани на входната врата. Така че ще служи и като веранда.

Терасата може да бъде изградена покрай всяка стена. По-добре, ако тя има вход към хола или кухнята. Ако районът около къщата позволява, разширението може да бъде организирано около нейния периметър. Удобната минимална ширина е от 150 сантиметра.

Терасата на покрива е необичаен вариант за организиране на място за отдих. Оригиналното местоположение значително усложнява дизайна. Необходимо е да се вземат предвид характеристиките на материала на стената и здравината на покрива. Дървената къща може да не издържи на тежка конструкция с мебели, следователно е възможно да осъществите плановете си само върху тухлени къщи или от газобетон. Специално внимание трябва да се обърне на безопасността и високите, стабилни парапети.

Размери и дизайни 

* Оптималният размер за тераса е 2х4 метра. Семейство от 4 души може да бъде на нея едновременно, без да усеща липсата на място. На закрито можете да поставите малка маса, няколко стола, рафт с съдове и дори диван. За групови събирания, танци, тържества ще ви е необходима тераса с площ най-малко 7x2,5 метра.

* Формата на тераса от всякакъв тип зависи от предпочитанията и финансовите възможности на собственика на къщата. Той също така взема предвид характеристиките на почвата, климатичните условия на региона, дизайна на основните сгради и други фактори.

* Правоъгълните тераси са по-често срещани. Тази опция е популярна, поради простата си инсталация и функционалност.

* Ще възникнат трудности при изграждането на кръгли, трапецовидни, овални, многостепенни веранди. Покривът и опорите за такива конструкции са разработени по специален дизайн. Добавени са и стъпала за придвижване между нивата.

С плъзгащи се или подвижни механизми

С навлизането на новите строителни технологии, обичайните открити тераси придобиха статута на пълноценни помещения. Сега можете удобно да прекарвате времето си тук, дори ако навън вали или духа силен вятър.
Мобилните плъзгащи се конструкции позволяват по-рационално използване на вътрешното пространство на терасата. Завесите и щорите ще издържат по-дълго, защото няма да се деформират, когато клапите са позиционирани.

Важно предимство е безопасността на употреба. Плъзгащите се механизми са фиксирани във всяка позиция, не се отварят и не се блъскат от вятъра. Могат да се монтират в различни варианти, като отделни прозорци или по цялата височина на стената.

Изборът на плъзгащи се конструкции трябва да се основава на съображения за целесъобразност. Предлагат се с допълнителна изолация, удароустойчиви, декоративни. По вида на механизма те са разделени на повдигащи се, наклонени и сгъваеми.

Материалите 

Изборът на строителни материали е много голям. Зависи от предназначението на терасата и личните предпочитания на собственика. Постройката ще изглежда архитектурно изразителна и ще се комбинира с основната сграда само при използване на идентична основа.

Всяка конструкция трябва да бъде изградена по предварителен план и да отговаря на редица задължителни изисквания. Използваните строителни материали трябва да са огнеупорни, здрави и устойчиви. По принцип рамковите веранди са изработени от дърво, тухла или метал. Видът на избрания от вас материал влияе пряко на крайния резултат.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
"Ботев" (Пловдив) изпусна победата в битката за Тракия - водеше на "Берое" с 1:0 в Стара Загора до 90-ата мин, но допусна изравнително попадение и мачът от 6-ия кръг на Първа лига завърши 1:1. За гостите от Пловдив беше точен Антоан Бароан в 49-ата мин. Абубакар Тунгара отбеляза за старозагорци в самия край
Бизнесменът е бил силно притискан Раната на швейцарския бизнесмен Удо Ланге, намерен мъртъв в дома си във вилно селище “Делта хил" край пернишкото село Кладница, не е огнестрелна, както се смяташе до този момент, а прободна. Той е убит с нещо като шило, съобщи БНТ. Установено е още, че той е бил силно притискан
Дипломатът предвижда край на войната като Русия запазва териториите придобити през 2014-та година - полуостров Крим и Донбас Съединените щати са на прага на война с Русия и Китай заради разногласия, частично предизвикани от Съединените щати, и без концепция до какво ще доведе този сблъсък. Това заявава в интервю за "Уол Стрийт Джърнъл" бившият

Градина 24 / Дизайн