Напишете дума/думи за търсене

Как да се грижите за иглолистните през зимата

Сред начинаещите градинари е доста широко разпространено мнението, че иглолистните дървета не се нуждаят от грижи през зимата, тъй като не могат да замръзнат, по това време няма жарко слънце и никой изобщо не се грижи за тях в гората, а те все още са живи. Логично ли е?

Всъщност тези иглолистни дървета, които растат в домашните градини и на вилите, се различават от живеещите в гората: те се култивират и растат при различни условия. Това означава, че трябва да се грижите за тях и то по всяко време на годината. Зимата, както вече разбрахте, не е изключение. Особено ако вашият регион се характеризира с мокър сняг, ярко слънце, дъждове или по-топло време.

Ако зимата е твърде слънчева

Зимното слънце може да причини изгаряния или обезцветяване на игличките, след което те ще опадат. За да не се случи това, засенчете короната. Ако иглолистните растения са на открито, около тях се изгражда рамка от дървени, метални или пластмасови пръчки, върху които се изтегля "дишащ" материал, предпазващ от слънцето.

Ако през зимата по растенията се открият сухи клони или "мъртви" иглички, в края на зимата не се колебайте да премахнете тези части и да третирате самото растение с фунгицид.

Ако зимата е снежна

Поради изобилието от мокър и лепкав сняг клоните на младите иглолистни дървета могат да се счупят. За да избегнете това, изтръскайте ги след снеговалеж. И най-хубавото е, още преди да падне снегът, да ги завържете с въже или мрежа. В същото време се опитайте да не завързвате твърде стегнато.

Ако често има слана

За относително устойчиви на замръзване високи екземпляри снегът ще е достатъчен временен подслон. Но по-малко студоустойчивите и младите вечнозелени растения със сигурност трябва да бъдат покрити с някакъв вид "дишащ" материал.

Ако зимата е дъждовна

Най-важното е да се предотврати образуването на дебела кора от лед по клоните, особено ако се появи слана веднага след размразяването. За да предотвратите промяната на позицията на клоните под въздействието на замръзналата вода, монтирайте подпори под растенията в навечерието на очаквани мразове след дъжд. В същото време това ще помогне на иглолистните дървета да се отърват от част от влагата.

Иглолистните в саксии

изискват специално внимание през зимата. С настъпването на студовете те трябва да бъдат прехвърлени в помещение с дневна светлина и температура на въздуха в рамките на 5 ° C. През цялата зима тези растения трябва да се поливат редовно (поне два пъти месечно), за да се предотврати изсъхването на почвата.

От какво се нуждаят в началото на пролетта

Първо - от същата защита от яркото слънце. Ето защо не бързайте да ги вадите от подслона. Едва след като температурата е стабилно положителна, отстранете от тях защитните материали. Прегледайте растенията и отстранете изсъхналите клони и мъртвите иглички , ако има такива.

Препоръчва се премахването на зимните покрития само след като снегът се разтопи напълно и почвата се размрази поне на дълбочина 15-20 см.

За да се възстановят по-бързо иглолистните след студеното време, в началото на пролетта те се нуждаят и от подхранване. Има няколко опции. Разстелете компост в кръг близо до основата със слой от 3-4 см и го смесете с горния слой почва. Използвайте специализирани комплексни минерални торове за иглолистни дървета, като спазвате дозировките, посочени в инструкциите.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Партизанинът Илия Карагонов от павелбанското село Тъжа почина на 96 години, познаваше лично Митко Палаузов "Ако през 1965-а бяхме свалили Тодор Живков, друго щеше бъде в България - истински социализъм. Защото тези хора бяха предатели на идеята - и Живков, и Хрушчов, по-късно и Горбачов. Хитро го правеха
Какво се крие зад дългото име BMW Серия 4 Гран Купе M440i xDrive? Германците буквално наричат подобни коли като "спортно майсторство на дълги разстояния". С други думи тази М модификация е мощен автомобил за цялото семейство, чиято сило е намагистралата на пътя, а не на пистата. Второто поколение на гран купето на Серия 4 като философия съчетава
Голям пожар избухна в столичния квартал „Дружба”, съобщават в социалните медии жители на района. Около 16 часа е получен сигнал за задимяване в помещения в бившата печатница "Димитър Благоев". Минути по-късно екипи на пожарната са установили, че има огън в складово помещение и са започнали ограничаване на разпространението му

Градина 24 / Цветя