Напишете дума/думи за търсене

Как да си отгледате ягоди вкъщи през зимата

През зимата на закрито в дома ягоди могат да се отглеждат и да дават плод. Ако пресадите стръкчета в саксия навреме и ги внесете на топло в къщата или апартамента, те ще дават плодове през цялата година.

Имайте предвид обаче, че не всички сортове могат да се отглеждат в дома. Изберете ремонтантни - дават плод без значение колко дълъг е денят, такива които са способни да се самоопрашват, както и хибриди, които понасят неутрална дневна светлина. При подходящи условия те са готови да ви зарадват с реколта без прекъсване. Просто поддържайте температурата на въздуха в рамките на 22-24 градуса.

Онези от вас, които отглеждат споменатите сортове в градините си, могат да използват периода на почистването и разреждането през есента, за да си пресадят в саксия или сандъче. Отрежете всички сухи, жълти и нездравословни листа. Отстранете мустаците, като отстъпите 8-10 см от основата.

Ако стръкчетата за пресаждане са малко, можете да използвате 3-4 л саксии за всяко отделно растение. За по-голямо количество е по-удобно да вземете дълги сандъчета или с дълбочина над 20 см. Подгответе им подходящи подложки, в които да се отцежда излишната вода след поливане. Внимателно загребете ягодите заедно с част от почвата около корена.

Както може би се досещате, трябва да се направят няколко дупки в дъното на контейнера или саксията. След това се поставя дренажен слой от камъчета. След това напълвате саксията с почва, подходяща за отглеждане на ягоди. Можете да закупите готова или да си я приготвите сами. За да направите това, смесете торф, хумус, компост и пясък в съотношение 3: 3: 3: 1.

Сортовете ягоди за саксийно отглеждане
Сортовете ягоди за саксийно отглеждане

Навлажнете почвата. Прехвърлете ягодовия стрък в саксията. Поръсете малко с пръст, но така, че точката на растеж да остане отворена. Подхранете с течен тор, подходящ за ягоди. Поставете саксията на полусянка.

След една седмица преместете саксията или контейнера на перваза на прозореца с максимална светлина. Ягодите трябва да получават 12 часа светлина на ден. Флуоресцентните лампи или фитолампи ще помогнат да се компенсира липсата на слънчева топлина. Контролирайте нивото на светлина и равномерността на разпределението на светлината върху всички листа. Оптималната осветеност на нивото на листата за растението е 15 000–20 000 Lx.

За да може едно растение да дава реколта редовно, трябва да бъдете много внимателни към него. Следете влажността на почвата. Веднага след като изсъхне, поливайте с вода със стайна температура. Не забравяйте да подхраните ягодите навреме. Това трябва да се прави 2 пъти месечно с подходящ за ягоди тор.

Постоянно съкращавайте мустаците на растението. Ако ягодите са близо до отоплителни уреди, пръскайте ги редовно. Но имайте предвид, че без почивка растението бързо се изчерпва. Затова е добре да се подмладява всяка есен.

Ягоди се засаждат и по нетрадиционен начин
Ягоди се засаждат и по нетрадиционен начин
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Сърбия спря мината за ценния метал, май заради това се разбуни и Казахстан “Златото на XXI век”. Така бе кръстен литият неотдавна. Алкалният метал наистина става безценен заради огромното си приложение във всички сфери на живота. И най-вече заради очаквания скок към електромобилите в Европа. Точно заради него цената на акумулаторите падна в пъти
В дербито между националите Андреа Христов и Атанас Илиев вторият вкара гол за победата на гостуващия "Асколи" с 3:1 при дебюта на първия в италианската серия "Б" с екипа на "Козенца". В срещата от 20-ия кръг /ившият нападател на "Ботев" (Пд) влезе като резерва в 67-ата мин и оформи крайния резултат 19 мин по-късно
Партизанинът Илия Карагонов от павелбанското село Тъжа почина на 96 години, познаваше лично Митко Палаузов "Ако през 1965-а бяхме свалили Тодор Живков, друго щеше бъде в България - истински социализъм. Защото тези хора бяха предатели на идеята - и Живков, и Хрушчов, по-късно и Горбачов. Хитро го правеха

Градина 24 / Цветя