Напишете дума/думи за търсене

Къпини Торнфрий

Къпината става все по-търсен ягодоплоден вид, дори в любителските градини.

Тя е храстовиден овощен вид, по подобие на малината.

Започва да плододава на втората година след засаждане, а в пълно плододаване встъпва през третата година.

Плодовете на къпината могат да се консумират както в прясно състояние, така и преработени. Те са подходяща за сокове, компоти, вина, както и за замразяване, тъй като при размразяване, не се разпадат на съставните си плодчета.

Къпината, в сравнение с малината, е по-взискателна към студ и топлина, поради което за предпочитане са месторастения с по-мек климат, продължителна и топла есен. Тя е светлолюбива култура и не понася засенчване. Растенията се развиват добре на различен тип почви, но най-подходящи са глинесто-песъчливите и тези с лек механичен състав, със слабо, до средно кисела реакция – рН 5,5-6,5. Не понася високи подпочвени води.

Засаждането на къпината, аналогично на всички овощни видове, се извършва или през есента – от края на октомври до началото на трайно застудяване, или през пролетта, но не по-късно от началото на април.
Сред най-подходящите сортове за нашите условия е Торнфрий. Той формира умерено, до силно растящ храст. Издънките през първата година са стелещи, а през втората – полуизправени, поради което не се нуждае от подпорна конструкция.

Плодовете са средно едри, до едри, заоблени, до тъпо-конусовидни, с привлекателен външен вид – черни, гланцирани. Плодовото месо е плътно, леко кисело, с много добри качества. Започва да зрее от края на юли - началото на август, до края на септември – началото на октомври, като беритбата продължава над 40 дни.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Капитанът на младежкия национален Владимир Николов отбор вкара първия си гол за австрийския "Адмира Вакер". Българският нападател се появи в 61-ата мин на терена в контролата срещу доминатора във футбола на алпийската държава и 11 мин по-късно откри резултата. Редвоното време завърши 1:0 за тима на Николов
Тази пролет негов колега от Ню Йорк спаси живота на 3-месечно бебе Какво се сещате, като чуете SWAT? Разбира се, веднага се хващаме за емблематичния сериал "Специален отряд" от 2003 година на режисьора Кларк Джонсън, който пък е римейк на друг едноименен сериал от 1975-а. Сюжетът е една екшън история, в чийто център е полицай от Лос Анджелис
Сърбия спря мината за ценния метал, май заради това се разбуни и Казахстан “Златото на XXI век”. Така бе кръстен литият неотдавна. Алкалният метал наистина става безценен заради огромното си приложение във всички сфери на живота. И най-вече заради очаквания скок към електромобилите в Европа. Точно заради него цената на акумулаторите падна в пъти

Градина 24 / Дръвчета