Напишете дума/думи за търсене

7 правила за градинарство от миналия век, от които е крайно време да се откажем

Угнил оборски тор помага на корените да се вкореният добре и да тръгнат да се развиват.

Има два вида хоби градинари - експериментатори и консерватори. За първите е интересно да изпитат всичко ново и сами да разберат колко прогресивно е то, макар и с цената на опит и грешка. Вторите не могат да се помръднат заедно с утвърдените градински штампи.

Аргументите в спора между първите и вторите понякога са железни, като „ така са го правили още нашите баби и работи и до днес“. Да наистина. Ако обаче напрегнете добре паметта си, тогава със сигурност ще ви проблесне, че и бабите бавно са се присъединявали към последните новости. Например те също се правели сеитбообращение (макар и не толкова често, колкото съвременните любители). Някои от тях се отглеждали в комбинация ягоди и чесън. Ето защо е време най-накрая да разчупим установените стереотипи и да спрем упорито да повтаряме неща, които много градинари отдавна смятат за лоши практики. 

Годишно внасяне на оборски тор

Оборският тор е един от най-известните и популярни торове, които се използват във фермата от незапомнени времена. Неоспорим факт е, че това е склад от "витамини" за градината. В крайна сметка всеки тон от него съдържа 2-3 кг фосфор, 6-7 кг калий, 2-4 кг калций. Освен това оборският тор съдържа малко по-малко магнезий, кобалт, мед, молибден, бор и манган. А е особено богат на азот, който е толкова необходим за градинските култури. В зависимост от вида, оборският тор съдържа 5-8 кг азот на тон.

Не всичко обаче е толкова просто. Има и странични ефекти от такова подхранване.

Първо, внасянето на оборски тор значително вкислява почвата и в един момент градинските култури започват да растат много по-зле, но характерните за киселата почва плевели с голяма радост превземат нови територии.

Второ, оборският тор може да бъде богат не само на вещества, полезни за почвата, но и на семената на плевели като лютиче, лечебно глухарче, живовляк, полски хвощ и други, някакъв вид гъби, както и на вредители. Например добре познатото попово прасе обича да живее и да се крие в оборския тор.

На трето място, неконтролираното внасяне на оборски тор поради високото съдържание на азот може да изгори корените на трайни насаждения като касис или малини, а  при зеленчуците може да доведе до натрупване на нитрати.

Какво да направите? Използвайте алтернативни методи за обогатяване на почвата с полезни вещества. Например засейте сидерати - т. нар "зелен тор", едногодишни растения за обогатяване на почвата. И не се страхувайте поне веднъж да приложите минерални торове вместо органични: въпреки че е "химия", в нея няма инфекции. И ако е абсолютно противопоказно и "навикът е втора природа", то поне превърнете оборския тор в хумус и чак тогава го разпръснете из полето. И в същото време не забравяйте да държите под контрол киселинността на почвата.

Сушене на картофени обелки

Между другото кората на картофите наистина е полезна: използва се както като тор, така и като средство за борба с градинските инфекции. Също така обелките успешно привличат естествени почвени култиватори - земните червеи. Но струва ли си да сушите огромен обем картофени обелки на кухненски радиатор, за да прилагате тази практика?! 

Какво да направите? Отговорът е очевиден: фурната ще дойде на помощ. В нея обелките ще изсъхнат много по-бързо и температурата там е по-висока (което означава, че вероятността от елиминиране на картофените инфекции с такава термична обработка е по-висока). След тази процедура суровините се смилат в блендер или месомелачка и след това отново се сушат. Оказва се бързо и ефективно.

Плевене до перфектна чистота

При упоритите плевели номерът е в изтощаване на коренищата им
При упоритите плевели номерът е в изтощаване на коренищата им

От древни времена плевенето се смята за най-ефективния начин за справяне с плевелите в личните дворове. Трудолюбивите градинари почти без прекъсване безмилостно навеждаха гърбовете си в лехите и резултатът беше богата реколта. Изминаха много години, но в някои дворове нищо не се е променило: там все още можете да видите собствениците всеки ден, наведени над своето градинарско "злато". Разбира се, необходимо е да се плевят културните растения, но без фанатизъм. И поне понякога използвайте други методи за защитата им от плевели.

Какво да направите? Трябва да стане ясно, че само младите растения се нуждаят от плевене, а плевелите вече не са страшни за възрастни екземпляри - това е първото нещо. Второто - изобщо не е необходимо да изкоренявате изцяло превелите, достатъчно е да отрежете кореновата шийка с инструмент. В този случай на плевела ще му отнеме много време, за да "дойде на себе си", а това е точно достатъчно, за да се адаптира културното растение. Алтернатива е мулчирането.

Обработка на растенията само с народни средства

Вирус по доматите
Вирус по доматите

Същата "песен" като за задължителното внасяне на оборски тор. "Химията" е страх и ужас. Това важи особено за доматите, които много градинари спасяват от най-честите инфекции с помощта на йод и серум.

Не оспорваме действителните ползи от тези вещества за градинските растения (както и от картофени обелки, пепел, люспи от лук, тютюн и други естествени "помощници"), но отбелязваме по-ниската стапан ва въздействие. Защото, ако беше възможно да се справим с болестите и вредителите само с народни средства, тогава прогресивното човечество отдавна щеше да защитава насажденията си само с тяхна помощ.

Какво да направите? Използвайте народни средства за борба с градинските инфекции в комбинация с пестициди и полезни бактерии. Например, при отглеждането на домати е логично да добавите триходерма към почвата и да извършите превантивни обработки с лекарства като Fitosporin-M, Alirin-B, Gamair, Consento или Revus. В повечето случаи необходимостта от приготвяне на народни средства ще намалее.

Консервиране в големи количества

Консервирането на зеленчуци се очертава да е новата страст на останалите у дома заради коронавируса.
Консервирането на зеленчуци се очертава да е новата страст на останалите у дома заради коронавируса.

Реколтата е прибрана, трябва да се запази за зимата - колкото повече, толкова по-добре.

Но не е нужно да варите сладко от цялата реколта ягоди, вместо да ядете плодовете пресни, само защото те не са от най-добрите тази година. Както и не е необходимо да изпращате за консервация всеки домат или краставица, които могат да се консумират в оригиналния си вид.

Не забравяйте, че всяка консерва има срок на годност, след който продуктът не трябва да се консумира. Следователно всичко, което не сте имали време да ядете, ще трябва да бъде изхвърлено или внесено в компоста. Това, разбира се, също е нещо добро. Но отново е допълнителна работа, оборудване и разходи.

Какво да направите? Изчислете си точно нуждите и консервирайте толкова, колкото семейството ви може да използва.

Използване на градинска смола

Истинска и качествена смола прави замазката почти първокласна
Истинска и качествена смола прави замазката почти първокласна

Много градинари са доста консервативни в това отношение. Ако ще е тор, тогава със сигурност ще е оборски. А ако ще е замазка, тогава, разбира се, градинска смола. В края на краищата тя предпазва вътрешните слоеве на дървото от инфекции и гъбички след резитба на дървета и храсти.

Но и тук не всичко е толкова просто: градинската смола, нанесена върху мястото на резитбата, често задържа течност там, което провокира гниене. Някои видове такива замазки не могат да изсъхнат напълно - и под тях дървото ще изгние.

Какво да направите? Има няколко опции. След като правилно извършите резитбата, оставете разреза отворен: растението има всички шансове да се справи с това само. Подгответе си сами замазка, като следвате точно инструкциите за това. Или използвайте замазка, която се е доказала.

Задължително варосване на дръвчетата през пролетта

Още един шаблон, който е крайно време да бъде унищожен. Факт е, че есенното варосване на дръвчетата отдавна е признато за основно събитие. Предпазва ги през зимата от гризачи, както и от слънцето, което е доста ярко тогава. И като се има предвид факта, че дръвчетата се варосват при температура най-малко 5 ° C, през есента е много по-лесно да се намери точния момент за това, отколкото в началото на пролетта. Е, и най-важното: есенното варосване елиминира вредителите, които зимуват в кората. Също така, стволът на дърво, варосано за зимата, е защитен от патогенни микроорганизми и бактерии.

Какво да направите? Извършете при необходимост пролетното варосване като допълнителна, а не като основна процедура. Например, ако част от есенното варосване е било отмито от дъждовете и снега и се нуждае от актуализиране. 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Хипертермията е спешно състояние - в 10 до 50% е фатално и има лоши последици при голяма част от оцелелите. Докато дойде лекар: преместване на хладно място, разсъбличане, намокряне на кожата. Дори при успешно лечение пълното възстановяване на вътрешните органи може да отнеме от 2 месеца до една година
Григор Димитров ще играе и на двойки на турнира от категорията "Мастърс 1000" в Синсинати (САЩ). Българският тенисист отново ще участва с Андрей Рубльов (Рус). Двамата срещат Даниел Евънс (Вбр) и Джон Пиърс (Авл). При победа Димитров и Рубльов ще играят с Марсел Гранойерс (Исп) и Орасио Себайос (Арж), от които загубиха на "Мастърс 1000" в Монреал
"Ботев" (Пловдив) изпусна победата в битката за Тракия - водеше на "Берое" с 1:0 в Стара Загора до 90-ата мин, но допусна изравнително попадение и мачът от 6-ия кръг на Първа лига завърши 1:1. За гостите от Пловдив беше точен Антоан Бароан в 49-ата мин. Абубакар Тунгара отбеляза за старозагорци в самия край

Градина 24 / Зеленчуци