Напишете дума/думи за търсене

"Не торете през зимата" не важи за всички цветя

Нова година, нов късмет! А защо не и нови навици? Как са цветята ви? Знаете ли, че правилото „не торете през зимата“ не важи за всички? Сигурно вече сте научили, особено ако сте наши редовни читатели. Все пак онези, които се намират на топло и светло си искат своето.

Какви обаче са бъдещите ви планове? Как искате да изглежда градината или балконът ви? Ще повторите ли старите грешки или ще се научите на нови градински номера? Как искате да стартирате новата градинарска година? А как ще премине и как ще завърши? Все въпроси, чийто отговор е време да дадете.
От нас са подсказките, съветите, актуалните дейности и тук-там някоя нова идея.

Като например: Оределият жив плет има нужда от сериозна подстрижка. Нея можете да извършите още сега в някой топъл и слънчев ден, в който ще ви засърбят ръцете да градинарствате.

Или пък тази: Направете с децата или внуците си бомби със семена. Не сте чували за тях ли? Лесно е точно толкова, колкото да направите кюфтенцата от кал от детството. Единствената разлика е, че ще добавите семена от непретенциозни цветя. Докато пътувате напролет разхвърляйте „бомбите“ и се радвайте на резултата през топлата част от годината. Научете малчуганите на законите на природата. Пък кой знае? Може в тях кротичко да спи бъдещ агроном, градинар или иноватор.

Градински надежди 

На всеки 31-ви декември изпращаме старата година и посрещаме новата с надежда за по-добро бъдеще. И тази не е по-различна, нали? Хайде сега да се замислим как ние сами можем да допринесем за него, а след това да се сърдим на съседа, кмета, политиците, държавата и т.н.

Ако искате ябълки, посадете си. Ако искате домати, насейте си. Ако искате билкова лехичка, какво чакате?
Надеждата на всеки градинар е да има добра реколта и здрави растения, но ако това не е било така през миналата година, тогава променете навиците си, мулчирайте, правете смесени посеви и насаждения, експериментирайте и се учете от грешките на другите. И не забравяйте, че цветята са само и единствено приятели, независимо от мащаба на имота.

На чисто 

Стайните цветя са своеобразни прахосъбирачи. Фините частици полепнали по листата им са също толкова вредни за тях, колкото онези, които летят из въздуха за нас. Та, съберете се след празниците, настройте се и почистете не само сувенирите и секцията, но и листата на растенията. Те ще се отблагодарят.

Не забравяйте, че една основна баня в месеца за тях ще е освежаваща, а за вас здравословна. Все пак растенията в дома са пречистватели и създатели на уют.

Всички пожълтели или повредени по една или друга причина листа трябва да се почистят. Междувременно проверете как е почвата. Проведете едно профилактично пръскане свещу болести и неприятели и огледайте кое как се развива.

Не пропускайте градината 

Навън може да е студено още и да знаете, че скоро нито едно цветче няма да се появи и да ви зарадва, но това не е съвсем така. Внесете в дома си сливови, върбови, дрянови или жасминови клонки и след седмица до десетина дни те ще разцъфтят. Същото важи за хеномелесите, цитисусите, черешите и други.
Почистете лехите, ако не сте го направили преди зимата и кой знае, някое подранило кокиче или кукуряк може да грейнат.

Ако пък се очаква студ, а се намирате в студен район, защитете розите и другите по-чувствителни храсти и цветя. Загърнете в основата с почва, затрупайте със слама и листа, но не отлагайте повече.

Разровете каталозите и нета 

Като казваме планирайте, имаме предвид, че всяко растение си има любимо другарче и е редно всеки градинар да се запознае с тънкостите на добрите съседства. Например доматите ще се чувстват добре в компанията на босилек, тагете, невен и чубрица, фасулът ще се облагодетества от царевица или слънчоглед, а краставиците харесват латинки, теменужки и копър.

Та, планирайте съседствата и добрите взаимоотношения сега – през студените месеци, заредете се с пакетчета семена и сейте на воля.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Капитанът на младежкия национален Владимир Николов отбор вкара първия си гол за австрийския "Адмира Вакер". Българският нападател се появи в 61-ата мин на терена в контролата срещу доминатора във футбола на алпийската държава и 11 мин по-късно откри резултата. Редвоното време завърши 1:0 за тима на Николов
Тази пролет негов колега от Ню Йорк спаси живота на 3-месечно бебе Какво се сещате, като чуете SWAT? Разбира се, веднага се хващаме за емблематичния сериал "Специален отряд" от 2003 година на режисьора Кларк Джонсън, който пък е римейк на друг едноименен сериал от 1975-а. Сюжетът е една екшън история, в чийто център е полицай от Лос Анджелис
Сърбия спря мината за ценния метал, май заради това се разбуни и Казахстан “Златото на XXI век”. Така бе кръстен литият неотдавна. Алкалният метал наистина става безценен заради огромното си приложение във всички сфери на живота. И най-вече заради очаквания скок към електромобилите в Европа. Точно заради него цената на акумулаторите падна в пъти

Градина 24 / Цветя