Напишете дума/думи за търсене

Снeжната градина

Красотата на правилно проектираната зимна градина е хипнотизираща - на черно-бял фон, като в театър на сенките, се появяват силуети и очертания на малки архитектурни форми, ажурни подпори и растения, оформени като геометрични фигури. Какво е важно, за да бъде дворът ви неустоим дори в снежната зима?

Най-добре е да направите план в началото на пролетта - през март-април. По това време градината е доста гола и можете да видите подробно как изглежда като цяло. Зоните с неравен терен веднага ще ви хванат окото. Ще стане видимо там, където има твърде много храсти или дървета и където, напротив, е празно.

„Недостатъците на домакинството“ също няма да останат незабелязани: кош за компост, стари бъчви, покривен материал или инвентар, забравен от есента. През лятото, по време на периода на активен цъфтеж, те не се виждат. А в зимния сезон веднага става ясно какво е най-видимо през зимата и как е най-добре да го скриете.

Ако всичко е почистено или не ви притеснява и се вписва идеално в голямата картина, можете просто да експериментирате и да внесете яркост в зимния пейзаж.

СЪВЕТ: Изберете най-изисканите деко акценти за цветната градина - през зимата те ще се превърнат в основните аксесоари, които привличат окото. Например подпорите за растения от ковано желязо, покрити със сребрърен скреж (на снимката) изглеждат прекрасно.

В студения сезон цветовете в градината са дефицитни - само някои дървета и храсти могат да се похвалят с ярък нюанс на кората, например сив клен или бяла трева "Sibirica".

По това време преобладават предимно кафяви и сиви тонове. Дори вечнозелените представители на флората изглеждат по-тъмни, отколкото са в действителност.

Всъщност поради тази причина главните герои са очертанията на елементите на градината, графично подчертани от снега и леда.

Дървета със сферични корони 

Хармоничното преплитане на прави линии, плавни контури и изящни фигури е класическа техника за декориране на градина. Именно тя стои в основата на английския и азиатския стил, където внимателно подрязаните растения в тандем със сложни декоративни елементи имат повече "тежест" от пъстрите цветове.

Основното предимство на такава градина е, че е красива през цялата година. Възползвайте се от тези доказани техники!

Композиционните решения изглеждат най-изгодни - например, ансамбъл от няколко дървета, подрязани конусовидно, група храсти-топки в цветните лехи и няколко тръбни растения, оформени под формата на спирали на входа на къщата...

Или Фигурите на три лебеда плуват сред белите вълни - когато снегът покрива земята и храстите се открояват ясно на бял фон, грациозните птици изглеждат особено впечатляващи...

Вечнозелени и декоративни треви 

Разбира се, вечнозелените „персонажи“ са най-подходящи за зимата, особено тези с необичайна форма на листата, като например Mahonia или Holly.
Това изящно общество ще бъде стилно разредено от избледнели тревисти трайни насаждения, като седум, както и от декоративни треви.

Много от тях трябва да бъдат оставени без резитба до пролетта, не само поради оригиналната си красота - сухите стъбла осигуряват на растенията надежден подслон.

Ясната геометрия на елементите на дизайна (например кръгло езерце) осигурява перфектен контраст с вечнозелените храсти с естествено гладки контури.

Беседка 

Във вашия арсенал има подходящи растения и дизайнерски елементи (арки, ковани перголи, беседки, скулптури, както и подпори за тревисти трайни насаждения и лозя).

Остава малко "магия" (ловкост на ръцете, поставяне на акценти и никаква измама!) - и картината на градина, която спи под снежен балдахин, ще бъде просто несравнима.

Например покритата със сняг беседка се превръща в приказна къща в омагьосана гора.

СЪВЕТ: Разбира се в затворена сграда (от прозорците на къщата) е по-удобно да се любувате на красотата на спящата градина.

Много зависи и от компетентното разделение на територията. За да не прекалявате с декорацията, планирайте предварително запълнените с растителност площи и измислете начини да ги отделите една от друга и от други зони. Например, с помощта на многоцветни огради или жив плет.

Градинските мебели и зимния декор 

Градинските мебели ще съживят двора и ще добавят комфорт. Изборът на стил и материал зависи от вас. Класическият вариант са елегантни мебели от ковано желязо. От разстояние изглежда като метална дантела. Ажурните облегалки на столове, сложни маси и усукани декорации на градински пейки, напудрени със сняг, ще подчертаят вкуса ви и няма да останат незабелязани. Освен това кованите мебели не се нуждаят от специалниа грижи през зимата.

Например металната пейка (на снимката), може да остане в градината през зимата, играейки ролята на допълнителен арт обект.

Впечатляващи акценти 

* „Къщите“ на охлюви в снежни шапки предизвикват умиление.

СЪВЕТ: тези мини аксесоари ще бъдат много подходящи на балкон или тераса.

А вечнозеления заскрежен бръшлян е впечатляващ.
Растенията покрити с ледени кристали, блестят с всички цветове на дъгата в слънчевите мразовити дни.

* Дърветата с "плачеща" корона изглеждат невероятно в зимната градина: падащите клони под снежния покров приличат на ажурен воал (на снимката - горски бук "Purpurea Pendula").

А оградата от ковано желязо, която през лятото донякъде се губи до буйната растителност, през зимата изпъква филигранните метални форми ясно открояващи се на белия фон.

СЪВЕТ: Такава ограда може да служи в продължение на сто години, просто актуализирайте антикорозионното покритие на 3-4 години.

* Подрязаните живи плетове и оформените храсти запазват формата си през цялата година и изглеждат най-добре в група. Декоративните треви ще помогнат за разнообразяване на компанията от зелени кубчета и топки.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Сърбия спря мината за ценния метал, май заради това се разбуни и Казахстан “Златото на XXI век”. Така бе кръстен литият неотдавна. Алкалният метал наистина става безценен заради огромното си приложение във всички сфери на живота. И най-вече заради очаквания скок към електромобилите в Европа. Точно заради него цената на акумулаторите падна в пъти
В дербито между националите Андреа Христов и Атанас Илиев вторият вкара гол за победата на гостуващия "Асколи" с 3:1 при дебюта на първия в италианската серия "Б" с екипа на "Козенца". В срещата от 20-ия кръг /ившият нападател на "Ботев" (Пд) влезе като резерва в 67-ата мин и оформи крайния резултат 19 мин по-късно
Партизанинът Илия Карагонов от павелбанското село Тъжа почина на 96 години, познаваше лично Митко Палаузов "Ако през 1965-а бяхме свалили Тодор Живков, друго щеше бъде в България - истински социализъм. Защото тези хора бяха предатели на идеята - и Живков, и Хрушчов, по-късно и Горбачов. Хитро го правеха

Градина 24 / Дизайн