Напишете дума/думи за търсене

През периода на покой на лозите се следи за болести

Кората на нападнатите лози побелява и е изпъстрена с малки черни точки

И през зимните месеци трябва да се следи за появата на знаци за някои болести по лозата, като екскориозата например.

Това е гъбна болест, която на латински се нарича Phomopsis viticola. През периода на покой признаците на болестта се наблюдават по узрелите леторасли – кората в основата на първото и второто междувъзлие е побеляла и покрита с малки черни точки (пикнидии).
Кората на засегнатите от патогена леторасли се лющи на ивици.

Голяма част от заразените пъпки загиват, а от оцелелите се развиват слаби леторасли, със скъсени междувъзлия и деформирани листа. Нападнатите от екскориоза лози имат кратък живот.
За ограничаване на болестта от изключително важно значение е прилагането на добра агротехника.

Това включва своевременно изрязване и унищожаване на нападнатите от патогена леторасли, след резитбените операции - дезинфекциране на инструментите, качествено провеждане на почвообработките, балансирано торене, навременна растителна защита в началото на пролетния вегетационен период.

В началото на пролетта, периодът от разпукване на пъпките до появата на първите листа (1-3-и), е критичен за първични зарази с екскориоза.

Какво трябва да се знае за борбата с болестта?

Първото пръскане срещу патогена трябва да се направи в началото на разпукване на пъпките, а следващото - при появата на 1-3-и лист с някои от регистрираните фунгициди: Делан 700 ВДГ – 0,05%, Микал Флаш – 0,3% и др.

През по-късните фази от вегетацията на лозата фунгицидите, които се използват за борба срещу маната са ефикасни и срещу екскориозата.

От поразените пъпки се развиват много слаби леторасли
От поразените пъпки се развиват много слаби леторасли
Една от профилактичните мерки е да се изрязват нападнатите леторасли
Една от профилактичните мерки е да се изрязват нападнатите леторасли
Пръскане на лозите трябва да се направи в началото на разпукване на пъпките
Пръскане на лозите трябва да се направи в началото на разпукване на пъпките
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Капитанът на младежкия национален Владимир Николов отбор вкара първия си гол за австрийския "Адмира Вакер". Българският нападател се появи в 61-ата мин на терена в контролата срещу доминатора във футбола на алпийската държава и 11 мин по-късно откри резултата. Редвоното време завърши 1:0 за тима на Николов
Тази пролет негов колега от Ню Йорк спаси живота на 3-месечно бебе Какво се сещате, като чуете SWAT? Разбира се, веднага се хващаме за емблематичния сериал "Специален отряд" от 2003 година на режисьора Кларк Джонсън, който пък е римейк на друг едноименен сериал от 1975-а. Сюжетът е една екшън история, в чийто център е полицай от Лос Анджелис
Сърбия спря мината за ценния метал, май заради това се разбуни и Казахстан “Златото на XXI век”. Така бе кръстен литият неотдавна. Алкалният метал наистина става безценен заради огромното си приложение във всички сфери на живота. И най-вече заради очаквания скок към електромобилите в Европа. Точно заради него цената на акумулаторите падна в пъти

Градина 24 / Дръвчета