Напишете дума/думи за търсене

6 растения, приятели на малината

Засадете ги в близост до нея, за да ограничите някои опасни вредители

Любителите, които предпочитат да отглеждат растенията в градината по по-природосъобразен начин, като щадят не само полезните видове, но и така наречените врагове – плевели, насекоми и други, могат да го направят.

Така например, ако искате да засадите няколко нови реда с малини, предлагаме ви няколко полезни съвета, които да имате предвид.

За да ограничите част от вредителите, които нападат малиновите растения, а те не са никак малко и дори са много опасни, добре е в съседство да отглеждате видове, които ще помогнат да ги контролирате.
Възможно е да ги засадите както в междуредията на малините, но само ако ги направите по-широки, както и в близки до тях лехи.

Според наблюденията на специалистите някои културни растения, а също и декоративни украсни видове, отблъскват вредни насекоми като мравки, мухи, молци и други, които вредят по растителните части на малините, включително и на плодовете.

Кои са най-добри съседи на малините:

1. Чесън 

Луковото растение отблъсква някои неприятели - листни въшки, листни бълхи, а също определени видове бръмбари и акари.

Освен това чесънът натрупва сяра, която е естествен фунгицид за предотвратяване на някои болести.

2. Вратига

Това е цъфтящо растение, подобно на папрат, което образува яркожълти цветя. Определя се като репелент за някои вредни насекоми.

Вратигата също така повишава нивата на калий в почвата, по този начин е полезна и за растенията, които ще се засадят след това на същото място.

Внимание!

Листата на растението са токсични за хора, домашни любимци и добитък.

3. Седефче

Растението е донякъде токсично и в противоречие с това, което някои билкари предлагат - не трябва да го прилагате върху кожата си, тъй като може да предизвика алергични реакции. Известно е, че отблъсква бръмбарите, които вредят по малините.

4. Ряпа 

Кореноплодният зеленчук отблъсква някои неприятели, сред тях и дървениците. Освен това е много полезно растение за почвата, тъй като прониква на по-голяма дълбочина и я прави по-рохкава.

5. Бял равнец

Растението служи като репелент срещу някои насекоми. Белият равнец се използва и като билка, така че може да се съчетаят тези му предимства.

6. Иглолистни видове 

Засаждането на малини в близост до иглолистни дървета е много полезно. Боровите иглички се разграждат и добавят основни хранителни вещества в почвата. Те обаче повишават и киселинността на почвената среда. Малините се развиват при pH 5,5–6,5.

Все пак малините изискват добре дренирана почва, както и частично слънце, така че не ги засаждайте в пълната сянка на дърветата, а само при частично засенчване.

Важно! 

Изберете подходящо място за малините 

Никога не засаждайте новите растения в леха, в която през последните 4-5 години сте отглеждали други ягодоплодни видове – къпини, боровинки, видовете френско грозде и др.

Обикновено в почвата е натрупан сериозен инфекциозен фон, т.е. има зарази на опасни болести, както и форми на неприятели, които са общи с малината.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Сърбия спря мината за ценния метал, май заради това се разбуни и Казахстан “Златото на XXI век”. Така бе кръстен литият неотдавна. Алкалният метал наистина става безценен заради огромното си приложение във всички сфери на живота. И най-вече заради очаквания скок към електромобилите в Европа. Точно заради него цената на акумулаторите падна в пъти
В дербито между националите Андреа Христов и Атанас Илиев вторият вкара гол за победата на гостуващия "Асколи" с 3:1 при дебюта на първия в италианската серия "Б" с екипа на "Козенца". В срещата от 20-ия кръг /ившият нападател на "Ботев" (Пд) влезе като резерва в 67-ата мин и оформи крайния резултат 19 мин по-късно
Партизанинът Илия Карагонов от павелбанското село Тъжа почина на 96 години, познаваше лично Митко Палаузов "Ако през 1965-а бяхме свалили Тодор Живков, друго щеше бъде в България - истински социализъм. Защото тези хора бяха предатели на идеята - и Живков, и Хрушчов, по-късно и Горбачов. Хитро го правеха

Градина 24 / Дръвчета