Напишете дума/думи за търсене

Зимното пръскане с 2% бордолезов разтвор намалява зимуващите патогени

Не забравяйте и добрата екипировка при пръскане, защото напоследък се срещат доста оплаквания и проблеми, както и алергии от по-силните препарати

Бордолезовият разтвор е един от най-старите фунгициди. У нас той продължава да заема важно място в растителната защита. Той е контактен неорганичен фунгицид с предпазно действие.
През периода на покой овощните култури се пръскат с 2% бордолезов разтвор. С това третиране се унищожават зимуващите форми на редица патогени (къдравост по прасковата, ранно кафяво гниене, мехурки по сливата, гъбна сачмянка и др.).

Зимното пръскане на овощните култури с бордолезов разтвор трябва да се провежда при тихо време и положителни температури - над 5-6?С. Клоните и ствола на дърветата е желателно да се третират обилно с препарата.

Бордолезовият разтвор се получава от смесването на три компонента: вода, син камък (меден сулфат) и гасена вар (калциев хидроокис). Медният сулфат има фунгицидно и бактерицидно действие. Той се разтваря добре във вода. Калциевият хидроокис притежава антисептични свойства и неутрализира киселинността на разтворения син камък.

За приготвяне на 10 литра 2% бордолезов разтвор са необходими 200g син камък и 300g гасена вар. Синият камък се разтваря в 8-9 литра вода в подходящ пластмасов съд. Отделно гасената вар се разтваря в 1-2 литра вода до получаване на хомогенно варно мляко. Варното мляко се прецежда през цедка и прибавя на тънка струйка към разтворения син камък при непрекъснато разбъркване.

Качественият бордолезов разтвор е с небесно син цвят и слабo алкална реакция рН 7,5-8,5. Реакцията на разтвора може се контролира с червена лакмусова лента (лентата трябва да посинее).
Бордолезовият разтвор трябва да се използва в кратък срок - до 5-6 часа след приготвянето му. След това качеството на разтвора се влошава.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Капитанът на младежкия национален Владимир Николов отбор вкара първия си гол за австрийския "Адмира Вакер". Българският нападател се появи в 61-ата мин на терена в контролата срещу доминатора във футбола на алпийската държава и 11 мин по-късно откри резултата. Редвоното време завърши 1:0 за тима на Николов
Тази пролет негов колега от Ню Йорк спаси живота на 3-месечно бебе Какво се сещате, като чуете SWAT? Разбира се, веднага се хващаме за емблематичния сериал "Специален отряд" от 2003 година на режисьора Кларк Джонсън, който пък е римейк на друг едноименен сериал от 1975-а. Сюжетът е една екшън история, в чийто център е полицай от Лос Анджелис
Сърбия спря мината за ценния метал, май заради това се разбуни и Казахстан “Златото на XXI век”. Така бе кръстен литият неотдавна. Алкалният метал наистина става безценен заради огромното си приложение във всички сфери на живота. И най-вече заради очаквания скок към електромобилите в Европа. Точно заради него цената на акумулаторите падна в пъти

Градина 24 / Дръвчета