Напишете дума/думи за търсене

Зимното пръскане с 2% бордолезов разтвор намалява зимуващите патогени

Не забравяйте и добрата екипировка при пръскане, защото напоследък се срещат доста оплаквания и проблеми, както и алергии от по-силните препарати

Бордолезовият разтвор е един от най-старите фунгициди. У нас той продължава да заема важно място в растителната защита. Той е контактен неорганичен фунгицид с предпазно действие.
През периода на покой овощните култури се пръскат с 2% бордолезов разтвор. С това третиране се унищожават зимуващите форми на редица патогени (къдравост по прасковата, ранно кафяво гниене, мехурки по сливата, гъбна сачмянка и др.).

Зимното пръскане на овощните култури с бордолезов разтвор трябва да се провежда при тихо време и положителни температури - над 5-6?С. Клоните и ствола на дърветата е желателно да се третират обилно с препарата.

Бордолезовият разтвор се получава от смесването на три компонента: вода, син камък (меден сулфат) и гасена вар (калциев хидроокис). Медният сулфат има фунгицидно и бактерицидно действие. Той се разтваря добре във вода. Калциевият хидроокис притежава антисептични свойства и неутрализира киселинността на разтворения син камък.

За приготвяне на 10 литра 2% бордолезов разтвор са необходими 200g син камък и 300g гасена вар. Синият камък се разтваря в 8-9 литра вода в подходящ пластмасов съд. Отделно гасената вар се разтваря в 1-2 литра вода до получаване на хомогенно варно мляко. Варното мляко се прецежда през цедка и прибавя на тънка струйка към разтворения син камък при непрекъснато разбъркване.

Качественият бордолезов разтвор е с небесно син цвят и слабo алкална реакция рН 7,5-8,5. Реакцията на разтвора може се контролира с червена лакмусова лента (лентата трябва да посинее).
Бордолезовият разтвор трябва да се използва в кратък срок - до 5-6 часа след приготвянето му. След това качеството на разтвора се влошава.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Хипертермията е спешно състояние - в 10 до 50% е фатално и има лоши последици при голяма част от оцелелите. Докато дойде лекар: преместване на хладно място, разсъбличане, намокряне на кожата. Дори при успешно лечение пълното възстановяване на вътрешните органи може да отнеме от 2 месеца до една година
Григор Димитров ще играе и на двойки на турнира от категорията "Мастърс 1000" в Синсинати (САЩ). Българският тенисист отново ще участва с Андрей Рубльов (Рус). Двамата срещат Даниел Евънс (Вбр) и Джон Пиърс (Авл). При победа Димитров и Рубльов ще играят с Марсел Гранойерс (Исп) и Орасио Себайос (Арж), от които загубиха на "Мастърс 1000" в Монреал
"Ботев" (Пловдив) изпусна победата в битката за Тракия - водеше на "Берое" с 1:0 в Стара Загора до 90-ата мин, но допусна изравнително попадение и мачът от 6-ия кръг на Първа лига завърши 1:1. За гостите от Пловдив беше точен Антоан Бароан в 49-ата мин. Абубакар Тунгара отбеляза за старозагорци в самия край

Градина 24 / Дръвчета