Напишете дума/думи за търсене

Перлит - за и против

Перлит се използва в голям набор от готови торфени или безпочвени смеси за украсни култури, зеленчукови разсади, за подобрение на почвата в градината и т.н. В последно време обаче се появяват все по-често данни за чувствителност на растенията и на хората в следствие на употребата му.

Всъщност, перлитът е порьозен и лек материал, които се използва за подобряване на дренажните свойства на смеската или почвата. Счита се, че той почти няма отношение към рН-то, а също и че не може да задържа добре хранителни елементи в себе си, защото още с първата поливка те се отмиват от него.

Не така стоят нещата с водата. Колкото по-едри са частиците перлит, толкова повече въздух или вода задържат и обратно. Най-дребните и разпрашени частици нямат никакъв принос към качествата на субстрата.

Още една уловка има в торфените смеси, съдържащи перлит. Всъщност, той олекотява и намалява възможността за поемане на вода в количествено отношение в сравнение с чист торфен субстрат.

Перлитът не е с органичен, а с минерален произход, но е разрешен за употреба в органичното производство на храни с растителен произход. Проблемът с него идва, когато се разпраши прекалено.

Праховите частици могат да доведат до белодробни проблеми при по-честа употреба. Препоръката е да бъде добре омокрян преди работа с него.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Германката Лена Дюр спечели втория слалом за световната купа в алпийските ски, проведен в чешкия зимен център Шпиндлерув Млин, и така спря американката Микаела Шифрин да изравни рекорда за най-много победи. Той е притежание на легендарния швед Ингемар Стенмарк - 86. Шифрин бе начело след първия манш
Директорът на столичната болница "Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев е подал молба за напускане, пише БТА. Заявил го е, потърсен за коментар заради информация за предстоящ протест на работещите в лечебното заведение. По думите му един от мотивите в молбата му за напускане е липсата на приемственост в системата, както и честа смяна на политиката
Слави Трифонов сравни политическата среда в България с български вариант на Хари Потър. Във фейсбук той остро нападна Кирил Петков и "Продължаваме промяната" заради изявленията, че събират добрите сили. Нарича го "инфантилен и объркан човек, който смята всички останали за инфантилни като него". Ето цялата публикация на Трифонов във фейсбук: Кога

Градина 24 / Цветя