Перлит се използва в голям набор от готови торфени или безпочвени смеси за украсни култури, зеленчукови разсади, за подобрение на почвата в градината и т.н. В последно време обаче се появяват все по-често данни за чувствителност на растенията и на хората в следствие на употребата му.
Всъщност, перлитът е порьозен и лек материал, които се използва за подобряване на дренажните свойства на смеската или почвата. Счита се, че той почти няма отношение към рН-то, а също и че не може да задържа добре хранителни елементи в себе си, защото още с първата поливка те се отмиват от него.
Не така стоят нещата с водата. Колкото по-едри са частиците перлит, толкова повече въздух или вода задържат и обратно. Най-дребните и разпрашени частици нямат никакъв принос към качествата на субстрата.
Още една уловка има в торфените смеси, съдържащи перлит. Всъщност, той олекотява и намалява възможността за поемане на вода в количествено отношение в сравнение с чист торфен субстрат.
Перлитът не е с органичен, а с минерален произход, но е разрешен за употреба в органичното производство на храни с растителен произход. Проблемът с него идва, когато се разпраши прекалено.
Праховите частици могат да доведат до белодробни проблеми при по-честа употреба. Препоръката е да бъде добре омокрян преди работа с него.
Коментари (0)
Вашият коментар