Напишете дума/думи за търсене

Куркумата - полезна и в градината

Корените на куркумата са предпочитани както в кулинарията, така и в медицината, заради своите полезни свойства. Но растението може да бъде от помощ и на градинарите. Важно е обаче да се прави разлика между сортовете – като саксийно растение се отглежда декоративното сиамско лале (curcuma alismatifolia), а лечебната куркума (curcuma longa) се използва като подправка, но полезните й качества се прилагат успешно и в градинарството.

Натурален пестицид

В борбата срещу вредните за растенията буболечки, куркумата ще бъде ваш съюзник. Подправката е особено полезна срещу мравките, които са особено чувствителни към миризмата ѝ. Куркумата отблъсква бръмбари, акари и други вредители, но не е ефикасна срещу листната въшка и трипси. За да отблъсне нежеланите посетители, е нужно само да поръсите малко куркума на прах в почвата около основата на растението. В случай че имате нужда от по-мощен пестицид, можете да смесите куркумата с други натурални растителни екстракти, като масло от нийм, чесън, черен пипер, синапено масло и други. 

Против заболявания по растенията

Освен че се бори с вредните насекоми, куркумата притежава и естествени антибактериални свойства. Така с едно прилагане на подправката можете да защитите вашите растения и от гъбични заболявания. Куркуминът, съдържащ се в куркумата, може да спре развитието на брашнестата мана, кафявото гниене на стъблата и други гъбични заболявания по растенията

Лекува растенията

Благодарение на естествените си антисептични свойства, куркумата е и естествено средство за лечение на рани по растенията. Подправката обикновено се прилага след резитба на рози и други цветя и храсти, присаждане на дървета и всякакви други ситуации, когато растението е изложено на външни увреждащи фактори. Можете също да нанесете куркума върху разреза на резниците на растението, което искате да размножите, преди да го посадите в саксия.

Как да използваме куркумата?

Смесване с почвата

Един от най-често срещаните начини за използване е чрез смесване на прах от куркума директно с почвата. Не трябва да прекалявате с количеството куркума, което добавяте, тъй като, ако е твърде много, може да има отрицателен ефект върху растението. Затова използвайте не повече от 15-20 грама куркума на прах на 12 литра почва.

Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Направете разтвор за пръскане

Смесете около 20 грама куркума на прах с 1 литър вода. Бъркайте до получаване на хомогенна смес. След това изсипете разтвора в градинска пръскачка или в спрей бутилка и напръскайте листата на растението. Третирането с куркума е добре да се извършва веднъж на всеки две седмици, като най-ефикасното време за пръскане е рано сутрин или вечер. Съществен недостатък на този метод са временните жълти петна, които ще останат по листата на растението, заради свойството на куркумата да оцветява.

Поръсете праха върху повърхността на почвата

Ако не сте смесили куркумата на прах с почвата, не е проблем, защото пак можете да използвате подправката, като поръсите малко от нея директно върху повърхността на почвата. Благодарение на поливането прахът ще се абсорбира и ще се смеси с пръстта. Важно е да не добавяте много куркума, за да не получите отрицателен ефект.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Има ранен Писмо бомба избухна в украинското посолство в Мадрид, съобщава Си Ен Ен. Служител, който го е държал, е пострадал. Той е хоспитализиран. Няма опасност за живота му, съобщава местната полиция. Все още няма официален коментар от дипломатическата мисия, предаде
Комисията по енергетика прие закон, внесен от ДПС Депутатите от енергийната комисия спират "Лукойл" да изнася горива. В сряда те обсъдиха законопроекта на ДПС, с който се предлага износът да се забрани, и го подкрепиха на първо четене. По време на дебатите вицепремиерът Христо Алексиев и министърът на икономиката Никола Стоянов заявиха
Силният човек в Катар шейх Хамад бин Халифа ал Тани помаха на бразилка от трибуните на мача Бразилия - Швейцария и съпругата му доста сериозно се намуси. Тази снимка и видеото към нея обиколиха света. Оказа се, че шейхът е помахал на Дезире Соареш, която е доста известна във футболния свят. В инстарграм тя има 60 000 последователи

Градина 24 / Билки