Напишете дума/думи за търсене

Мини градинката - стъпка по стъпка

Продължаваме по ваше желание темата за едно от най-интересните хобита - създаването на миниатюрни домашни градинки в саксии.

Каква работа ви чака?

1. На хартия направете скица с чертеж на всички елементи на декора и местоположението на растителността.

2. Дъното покрийте със слой дренаж: фин чакъл, камъчета, експандирана глина.

3. Саксията напълнете с почва, подходяща за избраните растения. За да придадете допълнителна ронливост и да предпазите цветята от излишната влага, почвата се смесва с вермикулит.

4. При наличие на големи декоративни елементи те първо се монтират на местата си и след това се засаждат цветя. Ако е предвиден резервоар, под него се изкопава отделна вдлъбнатина и се поставя съд с вода, фолио или огледална мозайка.

5. Растенията се засаждат в съответствие със скицата. Те могат да бъдат поставени директно в земята или да бъдат в отделни саксии, заровени в почвата. Вторият вариант ви позволява да комбинирате растения с различни изисквания за поливане и да ги замените, ако е необходимо.

6. Най-горният слой на земята е украсен с пясък, камъчета, изкуствени пътеки, мъх. Допълнително предимство ще бъде защитата срещу покълването на плевелите.

7. Монтирайте останалите елементи и фигури

8. Поставете композицията така, че да получава достатъчно количество светлина от всички страни.

Подходящ съд 

Можете да поставите малки растения във всичко: в стара кутия, в счупена саксия, в стъклена широка ваза, в чаша за чай или кафе... Във всеки случай градината ще украси къщата и ще добави нотка на очарованието на Прованс. Изборът на контейнер зависи от размера на композицията и допълнителния декор, с който искате да украсите вашия малък арт обект.

Настилка и водоемче 

Почвата около растенията в мини цветна леха може да бъде украсена с фин пясък и камъчета с различни размери. Изборът зависи от цялостната концепция.

Ако сте избрали широк контейнер за вашата растителна композиция, можете дори да създадете малък резервоар сред камъчета и трева или имитация на река с прехвърлен мост.

Разумен баланс 

Намерете разумен баланс между самите растения и количеството елементи, които искате да добавите към тях. Може да има много теми за творчество: това е къща на ръба на гората, малка беседка в градината, или възпроизвеждане в миниатюра на вашия градински парцел или на балкона.

Счупена саксия 

Ако не сте изхвърлили счупената саксия, време е да я използвате. И ако имате няколко от тях, като цяло е страхотно! Артистично комбинирайте саксии с различни размери в една живописна група и засадете растения на различни нива.

Килимче от мъх 

Универсалният компонент на растителната част на мини-градината е мъхът или сфагнумът. Той е непретенциозен, комбинира се с всички растения и расте много бавно - огромен плюс от използването му в мини-градини.

Бодливи любимци 

Можете да създадете своята първа кактусова градина. Тя има големи плюсове: лесно се засажда, рядко се налага да се полива, не е нужно да подрязвате, освен да преместите порасналия екземпляр в отделна саксия, а на негово място да настаните ново „бебе“. Цъфтящите кактуси ще украсят перваза на прозореца ви и ще ви развеселят.

Украси от дърво 

Дървени стволове, парчета от стари пънове и клони са идеални за декориране на мини-градина.

10 полезни съвета

* И малката аранжировка се нуждае от добър дренаж, прясна почва и контейнер, с дупки за оттичане на излишната вода.

* Преди да засадите растенията, проучете тяхната съвместимост и изберете подходящата почва за тях.

* В малък съд не поставяйте големи камъчета около растенията. По-добре е да украсите повърхността с малки и да завършите картината с едно или две средни.

* Не поставяйте готовата композиция веднага на най-слънчевия прозорец. Мини-градината също има нужда от аклиматизация.

* Подрязвайте силно много порасналите растения без колебание, в противен случай се губи целият смисъл на идеята.

* Можете да преместите порасналия екземпляр в отделна саксия и да засадите друго растение на негово място.

* Отглеждането на мини-градина в затворена стъклена система опростява грижите за нея - в запечатан контейнер се образува микроклимат.

* Ако в къщата ви живеят котки или малки деца, поставете мини-градинката, където ще бъде труден достъпът до нея.

* Страхотна идея за използването на празен аквариум е да създадете мини-градинка в него.

* Не забравяйте, че малките растения също трябва да се хранят. През зимата трябва да го правите 1-2 пъти месечно.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Хипертермията е спешно състояние - в 10 до 50% е фатално и има лоши последици при голяма част от оцелелите. Докато дойде лекар: преместване на хладно място, разсъбличане, намокряне на кожата. Дори при успешно лечение пълното възстановяване на вътрешните органи може да отнеме от 2 месеца до една година
Григор Димитров ще играе и на двойки на турнира от категорията "Мастърс 1000" в Синсинати (САЩ). Българският тенисист отново ще участва с Андрей Рубльов (Рус). Двамата срещат Даниел Евънс (Вбр) и Джон Пиърс (Авл). При победа Димитров и Рубльов ще играят с Марсел Гранойерс (Исп) и Орасио Себайос (Арж), от които загубиха на "Мастърс 1000" в Монреал
"Ботев" (Пловдив) изпусна победата в битката за Тракия - водеше на "Берое" с 1:0 в Стара Загора до 90-ата мин, но допусна изравнително попадение и мачът от 6-ия кръг на Първа лига завърши 1:1. За гостите от Пловдив беше точен Антоан Бароан в 49-ата мин. Абубакар Тунгара отбеляза за старозагорци в самия край

Градина 24 / Цветя