Напишете дума/думи за търсене

Как да изберете ограда

Всеки собственик на къща разбира, че ограждането на неговата територия, поне условно, е задължителен атрибут на частната собственост. Оградата е отговорна за защитата на обекта от любопитни очи, неканени посетители и просто декоративна украса на пейзажа.
В зависимост от това къде се намира къщата - в шумен град или извън него, оградата може да изпълнява различни функции и да има различни опции за височина, дизайн, производство и метод на монтаж.

С какво трябва да се съобразите

Когато планирате инсталирането на ограда около периметъра на обекта, е важно да вземете предвид някои аспекти:

* местоположението на имота (в града, близо до шумен път, сградата ще се нуждае от по-глуха и висока ограда, която е в състояние да предпази собствениците не само от неканени гости и малки животни, но и от шума и праха на градските пътища);

* размерът на самото домакинство (има негласно правило, че е по-добре да не се изгражда висока ограда над първия етаж на къщата);

* вид и стил на основната сграда - частна къща или вила, имение (оградата формира обща представа за образа на целия архитектурен ансамбъл и ще бъде по-добре, ако дизайнът му е в хармония с основния строителен и ландшафтен дизайн на двора);

* характеристики на местния ландшафт (наличие на подпочвени води и кухини в почвата, хълмисти и други характеристики на територията);

* финансов бюджет за изграждането на оградата (изборът на материал за вашата ограда ще зависи до голяма степен от това);

* отношения със съседи (важен аспект за избора на типа ограда);

* целта, за която планирате да изградите ограда, жив плет или условно маркиране на границите на вашия обект.

Дизайн и материали

Преди да започнете да избирате строителен материал и дизайн на ограда за вашия обект, решете за какво точно имате нужда от него:

* обозначаване на границите на двора;
. защита от посетители, включително от животни;

* защита от прах и шум;

* екран от любопитни очи (уединение и известна изолация);

* декоративна функция

Сега изборът на материали за производството на огради от различни модели е много широк, като най-популярните са: дърво; камък; тухла; винил (устойчив на замръзване); метални - ковани и мрежести; бетон; от полимерни материали; от шисти и велпапе.

Моят дом е моята крепост

Ако основната цел на изграждането на ограда ще бъде защитата от хора, животни и недостъпността и неприкосновеността на дома, тогава е по-добре да се даде предимство на каменни, тухлени, стоманобетонни или комбинирани огради с впечатляващ размер.

Важни фактори ще бъдат цената на материала, работата и сложността на издигането.

Например, ограда, изградена изцяло от камък, ще има невероятно привлекателен външен вид от гледна точка на естетиката, ще издържи не години, а десетилетия и ще бъде в перфектна хармония със зидарията на самата сграда или нейната основа. Но ценовата категория на изходния материал за строителство е висока и строителните работи са доста трудни. Не можете без услугите на професионалисти, освен ако нямате опит като зидар.

В резултат на това каменната ограда може да бъде най-скъпият вариант. Всичко зависи и от дължината на оградата. За малки площи на градски частни къщи такъв модел на ограда е доста приемлив по отношение на съотношението цена-качество.

Тухлата - здрава и привлекателна 

Донякъде по-евтина и по-лесна по отношение на монтажа е тухлената ограда. Тя е доста здрава и издръжлива и ще изглежда привлекателна, ако основната сграда е облицована с подобен материал.

Тухлената ограда може да бъде украсена - използвайте материал от различни нюанси, украсете отвори за порти или порти с арки, малки колони или кули. Няма ограничение за фантазията, освен територията на двора и вашите финансови възможности.

Стомана и бетон 

Що се отнася до стоманобетонните конструкции, това е най-достъпният вариант за надеждна ограда, която ще скрие дома ви от любопитни очи.

Можете да създадете свой индивидуален стил за външния вид на целия обект, защото оградата е важен елемент от архитектурния ансамбъл на вашето домакинство.

Комбинирайки различни материали за направата на основната ограда на обекта, можете да постигнете не само висока якост, надеждност и издръжливост на конструкцията, но и уникален външен вид, който ще повиши нивото на оригиналност и креативност на вашия дом.

А ако комбинирате бетонни блокове и метални профили в дизайна на оградата, можете да създадете наистина надеждна и издръжлива конструкция, която ще предпази дома ви от всички видове неканени нахлувания. При боядисване на велпапето в нюанс, подходящ за бетонната зидария, можете да постигнете и естетически атрактивен външен вид на оградата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Пенсиите е една от големите теми за четвърти път през тази предизборна година и половина. В предизборна кампания. Една от основните теми са доходите на пенсионерите. Този път има и интересно съвпадение - ден преди парламентарния вот тази неделя влиза в сила 3-ото за годината увеличение на пенсиите. Достатъчно ли е то, това ли бе правилният подход
За 80-годишнината от рождението на легендарния Георги Аспарухов - Гунди ще бъде издигната скулптура в столичния парк “Гео Милев”. Това е на 200 метра от родната къща на трагично загиналата футболна звезда в квартал “Редута”.  Проектът за паметника се подготвя от близо две години и вече е готов. Материалът, от който ще бъде излят, е метал
33 мандата в 12 парламента произведоха българите зад граница за 32 години демокрация Активността на сънародниците ни извън страната се повишава, вътрешната намалява Колко мандата ще донесе вотът от чужбина и за кого в четвъртите избори от година и половина насам? Този е един от интересните въпроси дни преди предсрочния парламентарен вот на 2

Градина 24 / Дизайн