Напишете дума/думи за търсене

Защо да отглеждате копър?

Да оставим настрана безпогрешно разпознаваемият аромат на копъра и факта, че той е неизменна съставка на най-обичаната студена супа у нас - таратора.

Разкошна билка и подправка, но и красиво растение, което може да намери място в цветните лехи и саксиите на балкона. Той разнообразява обстановката със свойте характерни листа от пролетта до есента.

Цъфтежът през лятото е бонус. Цветоносните стъбла със сеннииците с цветове или семена могат да се използват в салати, консерви, но и да се изсушат и аранжират с естетическа цел.

Въпросните цветове привличат много полезни насекоми - пчели, пеперуди, оси, калинки, златоочици и мушички. Ако такива се навъртат в градината, може би, няма да има нужда от употреба на инсектициди срещу вредните насекоми.

Както много други от семейството, той е отличен съсед за почти всички растения наоколо, особено за зеленчуците. Засят в близост, той подобрява добивите и вкуса на продукцията, осигурява естествена защита от неприятели, осигурява хабитат за опрашители. 

Сладката царевица, марулите, лука, краставиците, всички зелеви култури се радват на присъствието на копъра, но има и такива, които го недолюбват. В никакъв случай не го позиционирайте близо до домати, пипер и моркови. Резултатът няма да ви хареса.

Както повечето градинари знаят, копърът е едногодишно растение, което има способността да се самозасява. Тази особеност го прави лесен за отглеждане. Ако в градината ви все още няма копър, не се бавете, а го засейте веднага след преминаване на опасността от повратни мразове. Няма да съжалявате, но бъдете търпеливи, защото поникването е бавничко.

Относно консумацията, дайте воля на въображението си. 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
"Ботев" (Пловдив) изпусна победата в битката за Тракия - водеше на "Берое" с 1:0 в Стара Загора до 90-ата мин, но допусна изравнително попадение и мачът от 6-ия кръг на Първа лига завърши 1:1. За гостите от Пловдив беше точен Антоан Бароан в 49-ата мин. Абубакар Тунгара отбеляза за старозагорци в самия край
Бизнесменът е бил силно притискан Раната на швейцарския бизнесмен Удо Ланге, намерен мъртъв в дома си във вилно селище “Делта хил" край пернишкото село Кладница, не е огнестрелна, както се смяташе до този момент, а прободна. Той е убит с нещо като шило, съобщи БНТ. Установено е още, че той е бил силно притискан
Дипломатът предвижда край на войната като Русия запазва териториите придобити през 2014-та година - полуостров Крим и Донбас Съединените щати са на прага на война с Русия и Китай заради разногласия, частично предизвикани от Съединените щати, и без концепция до какво ще доведе този сблъсък. Това заявава в интервю за "Уол Стрийт Джърнъл" бившият

Градина 24 / Билки