Напишете дума/думи за търсене

Защо да отглеждате копър?

Да оставим настрана безпогрешно разпознаваемият аромат на копъра и факта, че той е неизменна съставка на най-обичаната студена супа у нас - таратора.

Разкошна билка и подправка, но и красиво растение, което може да намери място в цветните лехи и саксиите на балкона. Той разнообразява обстановката със свойте характерни листа от пролетта до есента.

Цъфтежът през лятото е бонус. Цветоносните стъбла със сеннииците с цветове или семена могат да се използват в салати, консерви, но и да се изсушат и аранжират с естетическа цел.

Въпросните цветове привличат много полезни насекоми - пчели, пеперуди, оси, калинки, златоочици и мушички. Ако такива се навъртат в градината, може би, няма да има нужда от употреба на инсектициди срещу вредните насекоми.

Както много други от семейството, той е отличен съсед за почти всички растения наоколо, особено за зеленчуците. Засят в близост, той подобрява добивите и вкуса на продукцията, осигурява естествена защита от неприятели, осигурява хабитат за опрашители. 

Сладката царевица, марулите, лука, краставиците, всички зелеви култури се радват на присъствието на копъра, но има и такива, които го недолюбват. В никакъв случай не го позиционирайте близо до домати, пипер и моркови. Резултатът няма да ви хареса.

Както повечето градинари знаят, копърът е едногодишно растение, което има способността да се самозасява. Тази особеност го прави лесен за отглеждане. Ако в градината ви все още няма копър, не се бавете, а го засейте веднага след преминаване на опасността от повратни мразове. Няма да съжалявате, но бъдете търпеливи, защото поникването е бавничко.

Относно консумацията, дайте воля на въображението си. 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Официалната топка на световното Al Rihla не само се помпа, но се и зарежда като обикновен смартфон. Всичко е заради инерционния сензор, който предава информация за скорост и посока и така топката се следи за нуждите на ВАР системата. Сензорът се захранва с малка батерия, която според Adidas може да издържи 6 часа при активна употреба и 18 дни
Нинова пак обвини президента в еднолична власт, НС не задължи служебното правителство да внесе бюджет  На България се пречи да излъчи редовно правителство, защото едни "евроатлантици" заблуждават чуждестранните ни партньори. Те заблуждават посолствата, а техните "говорещи глави" - анализаторите им по завладените от тях медии
Ефектът на рязкото застудяване може да продължи години Глобално затопляне през изминалите хилядолетия е предизвиквало ледени епохи. Очаква ли ни скоро нова ледена епоха? Едва ли. Но мини ледената може би вече се задава зад ъгъла. Предположението звучи почти абсурдно, като се имат предвид убийствените жеги и безпрецедентните от векове суши

Градина 24 / Билки