Напишете дума/думи за търсене

Защо да отглеждате копър?

Да оставим настрана безпогрешно разпознаваемият аромат на копъра и факта, че той е неизменна съставка на най-обичаната студена супа у нас - таратора.

Разкошна билка и подправка, но и красиво растение, което може да намери място в цветните лехи и саксиите на балкона. Той разнообразява обстановката със свойте характерни листа от пролетта до есента.

Цъфтежът през лятото е бонус. Цветоносните стъбла със сеннииците с цветове или семена могат да се използват в салати, консерви, но и да се изсушат и аранжират с естетическа цел.

Въпросните цветове привличат много полезни насекоми - пчели, пеперуди, оси, калинки, златоочици и мушички. Ако такива се навъртат в градината, може би, няма да има нужда от употреба на инсектициди срещу вредните насекоми.

Както много други от семейството, той е отличен съсед за почти всички растения наоколо, особено за зеленчуците. Засят в близост, той подобрява добивите и вкуса на продукцията, осигурява естествена защита от неприятели, осигурява хабитат за опрашители. 

Сладката царевица, марулите, лука, краставиците, всички зелеви култури се радват на присъствието на копъра, но има и такива, които го недолюбват. В никакъв случай не го позиционирайте близо до домати, пипер и моркови. Резултатът няма да ви хареса.

Както повечето градинари знаят, копърът е едногодишно растение, което има способността да се самозасява. Тази особеност го прави лесен за отглеждане. Ако в градината ви все още няма копър, не се бавете, а го засейте веднага след преминаване на опасността от повратни мразове. Няма да съжалявате, но бъдете търпеливи, защото поникването е бавничко.

Относно консумацията, дайте воля на въображението си. 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Документи ще се приемат до 1 юни, може и по имейл Конкурсът за нов председател на Националния статистически институт (НСИ) бе удължен със заповед на вицепремиера по ефективно управление Калина Константинова до 1 юни. Вместо до края на работния ден на 16 май документи от кандидатите ще се приемат до 17 часа на 1 юни, сряда
Два 8-хилядника за два дни покорява Силвия Аздреева Тя е втората жена у нас, видяла света от покрива му Българка е изкачила Еверест, става ясно от бюлетина на непалската планинска служба. Постижението на Силвия Аздреева е още по-впечатляващо с това, че младата жена е изкачила в два поредни Еверест и Лхотце
Руски командири избиват собствените си ранени войници, вместо да ги прибират от бойното поле и да ги лекуват. Това разказват в шокиращо видео млади войници, били се на страната на Москва, но заловени от силите на Киев. Подполковник бе обвинен, че лично е застрелял няколко войници, докато лежали ранени

Градина 24 / Билки