Напишете дума/думи за търсене

Как да оградите зоната за отдих

7 идеи за градински паравани

Градинските паравани са пазители на неприкосновеността на личния живот и комфорта.
Те могат да ви осигурят пространство на спокойствие и сигурност и в същото време са изключителен декор.
Всеки мечтае за уединен кът, където да може да се изолира от любопитни очи. Невъзможно е да се отпуснете напълно, седейки на напълно открита площ. Дори в голяма градина искате уединение. Какъв "щит" да изберете?

Личното пространство е много важно за Homo sapiens, изтощен от урбанизацията. Преди екраните бяха обикновени дървени панели. Те бяха - скучни шаблони, далеч от естетиката и можеха да се похвалят само със своята издръжливост и практичност. Напоследък, поради нарастващото търсене на лично пространство, ситуацията се промени драстично и гамата от модели се разшири значително. Съвременните екрани са универсални - съчетават издръжливост, практичност и декоративност.

Избирате материал 

Съвременните прегради, особено тези, предназначени за зоните за отдих, са поразителни със своето разнообразие - това се отнася както за формата, така и за материала, от който са направени. Такива стени изпълняват не само практическа функция - те се превръщат в самодостатъчни дизайнерски елементи, достойни за украсата на всяка градина.

Оранжевата стена служи, като ярък акцент и в същото време гарантира уединението. Екранът е „охраняван“ от двете страни от тисове, а в центъра на зоната за отдих се разпръснати няколко екземпляра от китайски мискантус. Висящи саксии със здравец ефектно украсяват дървената стена от боядисани в бяло дъски на снимката вдясно. Такъв екран е идеален за ограждане на тераса.

Плетени и дървени прегради 

Дървените опции вече не приличат на скучна ограда - те могат да бъдат направени например от тънки панели, „изтъкани“ с ажурна мрежа, или от клони и лози. Такива модели, макар и да не са 100% непроницаеми, все пак създават така желаната атмосфера на сигурност. Друг плюс на такива леки екрани е, че те не затварят визуално пространството. Освен това сега можете да изберете подходящия екран не само за градината във всеки стил, но дори и за мебелите.

Високите плетени огради, съчетани с вечнозелени иглолистни дървета, надеждно прикриват мястото за почивка от любопитни очи. Тесните елементи се поставят на малко разстояние един от друг, така че оградата да не затваря визуално пространството.

Екрани от други строителни материали 

Особено търсени са опциите, изработени от алуминий, матирано стъкло, стомана Corten, поликарбонат, както и изкуствен ратан. Тенденция е и микса от различни строителни материали.
Такива прегради, допълнени от ефекти (например прозорци, флорални орнаменти и геометрични фигури), се превръщат в истински произведения на изкуството.

Например паравани от дървена дограма с метални ламели са издръжливи и се вписват идеално в съвременните градини. Лъчите на слънцето, проникващи през преградите, се разпръскват, създавайки специална романтична атмосфера.

СЪВЕТ: Дървените паравани и оградите от плет ще издържат много по-дълго, ако не са в пряк контакт със земята. Приятен бонус е, че шезлонг или фотьойл зад такъв параван също е надеждно защитен от вятъра, а мястото за почивка става уникално.

Направи си сам 

Разбира се, можете и сами да си направите абсолютно уникална ограда - например от дърва за огрев, палети или обикновени завеси.
Например ако имате дърва за огрев ги подредете на купчина,там където имате нужда от екран. И за да не падат в различни посоки, използвайте рамка. А понякога две парчета плат и напречна греда са всичко, от което се нуждаете, за да осъществите тази проста, но ефективна идея.

Жив щит от растения 

Високите саксийни растения и живият плет са традиционни фаворити, както и техните катерещи се братовчеди. Освен това те си отиват добре с всякакви екрани.

Розата 'Scharlachrot' с ароматни цветя прикрива маса с няколко стола, украсява мястото за почивка и не позволява на любопитни очи да нарушават спокойствието ви. Растенията могат да бъдат засадени в големи балконски контейнери, които могат да се изкачат на опората до желаната височина.

СЪВЕТ: Ако прикрепите колела към контейнера, екранът може да се мести из градината.

Увивни и катерещи 

Преградите от катерещи се растения все още са популярни: ярки цветя с опияняващи аромати ви привличат да си починете с чаша чай. Увивните растения са идеален пълнеж за паравани, защото именно те могат да превърнат решетката в надеждна преграда.

Например акебия с пет листа, или шоколадова лиана (Akebia Quinata) и крилати тунбергии (Thunbergia alata).
Подходящи са и многогодишни пълзящи растения, характеризиращи се с непретенциозност. Те включват акебия, клематис и катерещи рози, орлови нокти, партеноцис, както и вечнозелени растения като бръшлян и хортензия с дръжки...

А за един сезон вярно ще ви служат катерещи се, които, въпреки че не могат да зимуват на открито, растат бързо и цъфтят обилно.

Изберете си крилати тунбергии, сладък грах, настурция, катерещо кобе, огнено червен боб или ипомея. Само за месец тези "домашни любимци" растат до 1 м височина, но се нуждаят от обилно поливане и постоянно хранене.
Увивни едногодишни, като Ipomoea tricolor, бързо се увиват около опората и я превръщат в грандиозен екран.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Юношеските национали ядосаха европейския шампион Нидерландия, поведоха му с 1:0, но паднаха с 1:3 в първия си мач от континенталното първенство в Израел. В 10-ата минута се разписа исканият от "Барселона" Мартин Георгиев, който засече центриране на Атанасов. След това ударихме и греда. В 30-ата Габиел Масехуй от "Аякс" изравни
Храната, безалкохолните напитки и разходите за жилището като ток, вода и отопление вече обхващат почти половината от всички разходи на средния българин, сочат данни на НСИ, публикувани в понеделник, ден преди статистиката да разпространи цифрите за инфлацията за април. Само делът на храната през първото тримесечие достига 29,5% от всички разходи
Дете на еднополово семейство ще получи български акт за раждане, в който ще бъдат вписани имената на двете му майки, съобщи БНТ. Днес Административният съд София-град отмени отказа на столичния район Панчарево да издаде документа на детето. Решението идва, след като двете жени заведоха дело в Страсбург и съдът там се произнесе срещу решението на

Градина 24 / Дизайн