Напишете дума/думи за търсене

Самозасяващи се цветя

За някои градинари думичката "самозасяващи" звучи страшно, защото си мислят, че в бъдеще няма да могат да се отърват от въпросните растения. Реално погледнато, тази опасност не е чак толкова опасна. А за по-заетите е истинско решение на проблемите. 

Самозасяващите цветя са издръжливи и лесни за отглеждане, не се налага да бъдат подновявани всяка година, а само леко контролирани и ограничавани, цъфтят богато и са много полезни за дивите твари.

Според практиците, растенията изброени по-долу, са идеални съседи за зеленчуците, подпомагат тяхното развитие, оптимизират опрашването на цветовете им, а от това следва и повишаване на добивите.

На първо място е класиран невенът със своите топли жълто-оранжеви и безбройни слънчеви дискове. Той си расте и цъфти без значение какъв е типът на почвата, колко часа на ден го грее слънцето, полива ли се редовно и т.н. Венчелистчетата са годни за хапване и са чудесна украса за салати и десерти. От листната маса и цветовете се приготвят различни лекове. В градината е чудесен съсед, защото за едни насекоми е атрактант, а за други - репелент или капан.

Латинките са на второ място. Не във всички райони на страната е възможно да се самозассеят, но пък са истински цветен рай за полезни насекоми и пчели. Идеални съседи са за зелеви и тиквови култури, защото за неприятелите на първите се явяват репелент, а за тези на вторите - атрактант и капан. Цветовете и младите листа са ядливи, леко люти.

Лимнантес не се среща често из българските градини, но пък заслужава да му обърнем повече внимание. Той е ниско растящо и обилно цъфтящо непретенциозно цвете с удивително интересни цветове. Вътрешността е жълта, а периферията бяла, което навява асоциации с яйца на очи. Опрашителите го обожават, а хищните насекоми са привлечени като магнит от него. Що се отнася до мястото, лимнантес се развива добре на шарена сянка до изцяло слънчево изложение и предпочита добре дренирана почва. Надземната маса може да се използва като жив мулч.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Над 40% от територията на Украйна е минирана в резултат на бойните действия, съобщи днес британската телевизия "Скай нюз", като се позова на неправителствената организация "Майнс адвайзъри груп" (Mines Advisory Group), предава БТА. По данни на неправителствената организация Украйна е страната с най-много мини в света
Романът "Нежна песен" на френско-мароканската писателка Лейла Слимани, спечелил наградата "Гонкур" през 2016 г., ще бъде адаптиран от американския канал HBO в нова поредица с участието на Никол Кидман, предаде АФП, цитирана от БТА. HBO постигна с продуцентската компания "Леджъндари ентъртейнмънт" споразумение "за създаване и копродуциране на
Германката Лена Дюр спечели втория слалом за световната купа в алпийските ски, проведен в чешкия зимен център Шпиндлерув Млин, и така спря американката Микаела Шифрин да изравни рекорда за най-много победи. Той е притежание на легендарния швед Ингемар Стенмарк - 86. Шифрин бе начело след първия манш

Градина 24 / Цветя