Напишете дума/думи за търсене

Градински пътеки от отпадъци

Купчина пластмасови шишета, стари килими, парчета мокети, парцали и какви ли още не импровизации могат да влязат в употреба за по-голямото удобство на градинаря. Хич не е приятно да събирате калта по обувките, обхождайки двора особено след дъжд, и да я вкарвате у дома. Ето как може да си направите пътека в двора без нуждата от траншеи.

Много е просто, бързо и евтино. И здраво.

Необходими материали:

* пластмасови шишета;

* стари килими;

* циментово-пясъчна смес 3 към 1;

* памучни парцали (скъсано спално бельо, тениски и др.).

Използвайте здрави ръкавици, защото с ръце ще бъркате в циментовия разтвор, за да натопите хубаво текстила.

Как се прави 

Преди основната процедура – премахнете тревите и изравнете терена, под бъдещия бордюр положете ивица от камъчета и пясък.

Първо смесваме циментово-пясъчния разтвор в кофа. Трябва да е течен. На пластмасовите бутилки отрязваме горната част с гърлото.

Напълваме първата бутилка с всякакви стари кърпи и парцали, които преди това напояваме с разтвора.

(Преди да редим бутилките трябва да сме положили пясък и чакъл/баластра. Правим тази „възглавница“ направо на земята - не е необходима траншея.)

След това вземаме плътна памучна тъкан (например тениска) и я намокряме в разтвора. Изстискваме и увиваме вече напълнената пластмасова бутилка.

Повтаряме тази процедура, до самия край на единия бордюр. Правим същото и от другата страна.

На следващия етап, между бордюрите, полагаме постелки, предварително напоени с циментово-пясъчен разтвор, директно върху земята. Слагаме по 2-3 слоя отгоре, още докато разтворът е мокър.

Като изсъхва, пролуките между бутилките и килимите ще се изравнят.

Когато разтворът изсъхне, може да направите фино покритие, да изгладите неравностите и да покриете всички пукнатини, ако има такива.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Храната, безалкохолните напитки и разходите за жилището като ток, вода и отопление вече обхващат почти половината от всички разходи на средния българин, сочат данни на НСИ, публикувани в понеделник, ден преди статистиката да разпространи цифрите за инфлацията за април. Само делът на храната през първото тримесечие достига 29,5% от всички разходи
Дете на еднополово семейство ще получи български акт за раждане, в който ще бъдат вписани имената на двете му майки, съобщи БНТ. Днес Административният съд София-град отмени отказа на столичния район Панчарево да издаде документа на детето. Решението идва, след като двете жени заведоха дело в Страсбург и съдът там се произнесе срещу решението на
Отстъпката при зареждане на до 50 литра бензин и дизел може да се вдигне на 50 ст. Да отпадне акцизът за пропан-бутана и метана, които се използват за моторни горива, а ДДС за тях да бъда свален от 20 на 9%. Това е една от мерките, които са включени в антикризисния пакет, който правителството подготвя

Градина 24 / Дизайн