Напишете дума/думи за търсене

Как да изберете градински мебели

Изборът на подходящите градински мебели не е лесен. Трябва да се вземат предвид много различни фактори. Стабилни ли са? Ще избледнеят ли под слънцето? Как понасят температурните колебания, повреждат ли се от дъжда и др.

Нека разгледаме основните критерии за избор, така че новата ви покупка да служи вярно в градината в продължение на много години.

Градинските мебели винаги са пред очите ви и трябва да се комбинират със стила на къщата. Например, ако тя е построена от дървен материал, е подходящо да закупите дървени мебели.

Малък бюджет? Всичко е наред! Можете да се снабдите с пластмасови мебели, "маскирани" като дърво (имитация).

Има и много красиви пластмасови комплекти, които имитират скъпи мебели от дъб, бук, бор и дори венге и махагон.

Ако фасадата на къщата е украсена със зидария, можете да закупите мебели от камък - естествен или изкуствен. Мебелите от изкуствен камък изглеждат не по-зле от мебелите от естествен, но експлоатационният им живот е много по-кратък.

Къщата, завършена с декоративен сайдинг, се комбинира с пластмасови или плетени мебели с подходящ цвят. Въпреки че, разбира се, са възможни и други опции с фантазия и оригинални идеи.

Но от какъвто и материал да са направени, те имат както положителни, така и отрицателни свойства и при избора им е препоръчително да разчитате на законите на физиката и собствения си здрав разум.

Пластмаса 

Пластмасовите мебели за двора са най-бюджетният вариант. Те са компактни, леки и красиви. Удобни са за пренасяне от място на място и можете да ги миете директно с маркуча. Когато изсъхнат отново блестят като нови.

Можете да вземете шикозни пластмасови мебели, които имитират дърво, и дори... антики.

В преследване на купувачи производителите понякога предлагат такива опции за пластмасови мебели, че просто сте изумени!

Само имайте предвид, че те бързо избледняват на слънце, надраскват се и се нуждаят от подслон за зимата (можете просто да ги внесете в къщата).

Дърво 

Дървените мебели за градината са чудесно решение за любителите на всичко естествено и природно! Материалът е издръжлив, екологичен и доста устойчив на капризите на природата.

Но трябва да обърнете внимание на качеството на дървото, защитното покритие и фитингите. При производството на градински мебели от дърво, то се обработва със специални антисептици, които го предпазват от гниене. Покрива се и с устойчиви на атмосферни влияния лакове и бои.

Най-издръжливите дървени мебели са от тик и масивна иглолистна дървесина. Но те също се нуждаят от редовно тониране или лакиране.

Дървените градински мебели могат да бъдат както стационарни, така и мобилни. Мобилният вариант е за предпочитане, тъй като лесно се преместват на сухо по време на проливни дъждове и за зимата.

Дървото често се комбинира с метал, пластмаса, високоякостно триплексно стъкло и други материали.

Метал 

Металните (ковани) градински мебели са универсални и се вписват в почти всеки дизайн. Материалът е стабилен, не подлежи на деформация и не губи външния си вид за дълго време, благодарение на специално антикорозионно покритие.

СЪВЕТ: Поради собствената си гравитация, краката на металните маси, столове и пейки навлизат дълбоко в рохкава почва, така че е препоръчително да използвате асфалт или площи с настилка за подреждане на метални мебели в двора.

Но в жегата металът се нагрява много (съответно, не можете да седнете на стола по бански костюм - трябва да поставите нещо върху него), а в лошо време седалките са студени. Ето защо е по-добре да изберете трапезни комплекти със столове, които имат меки възглавници. Когато вали, калъфите могат да бъдат свалени и пренесени под навес или покрити с водоустойчив материал.

Ратан 

Градинските мебели от ратан са доста капризни и могат да се деформират с течение на времето от температурни промени и парещите лъчи на слънцето. Много производители предлагат такива от изкуствен ратан с алуминиева рамка, като твърдят, че е издръжлива, не се поврежда от влага и издържа на превратностите на климата.

Наистина мебелите от изкуствен ратан са по-практични от естествените и много по-евтини, но са по-нисък клас спрямо мебелите, изработени от естествен ратан, дърво, метал и камък.

Камък 

Каменните мебели са монументално красиви и изглеждат солидни, особено с елементи от орнаментална резба. Но такива конструкции повече подхождат на обстановката на луксозни имения. Каменните мебели са здрави, издръжливи, не се влияят от климатичните условия и могат да издържат векове.

На каменната пейка, където днес с апетит хапвате чеверме, вашите правнуци ще могат да играят след поколения. Но когато купувате мебели от камък, имайте предвид, че камъкът (като метала) се нагрява много в жегата и се охлажда в студено време. Следователно, за удобна почивка, седалките ще трябва да бъдат покрити.

Други материали 

Градинските мебели могат да бъдат направени и от други материали: базалтови влакна, гранитни плочи, бетон, полистирол, безопасно триплексно стъкло и т.н.
Има авангардни градински мебели със светодиоди - изключителна опция за любителите на екзотиката; мебели, облицовани с керамични плочки или издълбани от масивни стволове на дървета. Изобилието от материали, от които са изработени модерните градински мебели, не може да се изброи!

Цена, издържливост и мобилност

Най-скъпите градински мебели са изработени от естествен камък. На второ място по цена са мебелите от изкуствен камък и дърво.

Почетното трето място заемат мебелите от метал с художествено коване, съчетани с дърво.

На четвърто място можете да поставите плетените мебели от върба и естествен ратан. Цената варира в широки граници, в зависимост от вида на тъкането, обработката и производителя. Но някои комплекти от ратан (комбинирани с дърво, метал и кожа например) могат да се сравнят по цена с мебелите от масивно дърво.

Най-евтините мебели са пластмасовите! Но когато ги купувате трябва да знаете, че сгъваемите модели са с 20-30% по-скъпи от стационарните.

Поддръжката

Пластмасовите мебели са склонни да избледняват. Но дървените, покрити със специални лакове, са доста устойчиви на слънчева светлина, изгарят бавно и ще изискват актуализиране само 3-4 години след покупката. Всичко обаче зависи от вида на дървото и местоположението на мебелите.

Кованите и каменните мебели практически не избледняват, но плетените мебели, изработени от естествен ратан и върба, изгарят много красиво - на 3-4-а година от експлоатацията потъмняват от слънчевите лъчи, придобивайки приятен нюанс.

Почти всички градински мебели са покрити със специални лакове и бои, които ги предпазват от дъжд и влага. За пластмасата и камъка например, водата изобщо не е пречка.

Но с дървото е по-трудно. То набъбва от влагата, а мебелите стават по-здрави, но с течение на времето горната част може да се деформира от вода, слънце, температурни промени и да се покрие с мрежа от малки пукнатини. Това неудобство може лесно да бъде коригирано с шпакловка плюс определено количество боя и лак.

Плетените мебели е по-добре да се почистват под навес или в къщата. Ратанът, ракитата и върбата са доста водоустойчиви материали, но по-добре е да не рискувате.

Металните градински мебели могат да ръждясват с течение на времето от дъжд и конденз. Веднага щом забележите първите признаци на ръжда, незабавно покрийте мебелите със специална боя за метал и ще забравите за проблема за 5-6 години.

Лесни за преместване

Сгъваемите пластмасови мебели и тези, изработени от дървени летви, са много мобилни. Сгъваемите мебели не само са лесни за пренасяне, но и можете да ги вземете със себе си на пикник. В сгънато състояние се побират лесно в багажника на средно голям автомобил.

Има специални сгъваеми мебели (т.нар. къмпинг), където полиестерът е опънат върху основа от стоманени или алуминиеви тръби. Той по-скоро отговаря на категорията плажни мебели, но често се използва от летни жители в крайградските райони.

Чистота и натоварване 

Пластмасовите мебели могат да се мият със сапун и вода или с какъвто и да е препарат (без алкали).
Дървените мебели трябва да се почистват внимателно с мек сапунен разтвор или специални средства за дърво. Освен това е препоръчително да се мажат два пъти на сезон със специално масло за дървени повърхности. Това се отнася за всички видове дървесина, с изключение на тиковото дърво. Тикът не трябва да се натрива с масло - с течение на времето той потъмнява, покрива се със сребриста патина, а маслото само ще му попречи да старее красиво.

Кованите мебели не се страхуват от слабо алкални почистващи разтвори, но не понасят абразив - това може да причини драскотини по метала. Същото се отнася и за градинските мебели от камък.
Мебелите от ратан и върба не е добре да се мият. Опитайте се да не използвате домакински почистващи препарати върху тях. По-добре е да се приготви такъв разтвор: вода - 1 литър, лимонена киселина - 30 g, водороден прекис 6% - 50 g. Намокрете гъба в тази смес - изплакнете обилно всички повърхности на плетените мебели и след това ги избършете със суха памучна кърпа.

Максималното тегло,

което могат да издържат шезлонгите, е от 60 кг (модели за деца) до 280 кг (двойни модели за възрастни). Металните шезлонги са най-издръжливи: те лесно могат да се справят с тежести до 200 кг.

Единични дървени и пластмасови - от 130 до 150 кг. Шезлонг, изработен от стомана, покрит с полиестер, ще поеме летовник с тегло до 130 кг, а същият продукт с алуминиева основа е предназначен за тегло до 100 кг. Ратанов шезлонг на основата на метал може лесно да се справи с натоварване от 120-160 кг (в зависимост от модела), а без метална основа е предназначен само за 80-90 кг. Консултирайте се с продавачите. Това важи и за хамаците.

Устойчивост на шатри и чадъри 

Как да изберете подходящ чадър или палатка, така че конструкцията да не се срути от силен вятър? Когато купувате, обърнете внимание на теглото на продукта - колкото по-тежки са чадърът или палатката, толкова по-стабилни са те. Например, шатрата на стоманена основа е много по-стабилна, отколкото на алуминиева или дървена.

Най-стабилните чадъри имат стоманени или алуминиеви спици и тегло от 20 кг или повече. Чадърите с дървени или пластмасови спици са по-малко стабилни и изискват допълнително закрепване. Ако чадърът е голям, ще ви трябват допълнителни крепежни елементи. Също така трябва да обърнете внимание колко силен е вятърът във вашия район, за да обезопасите конструкцията възможно най-стабилно.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
За 80-годишнината от рождението на легендарния Георги Аспарухов - Гунди ще бъде издигната скулптура в столичния парк “Гео Милев”. Това е на 200 метра от родната къща на трагично загиналата футболна звезда в квартал “Редута”.  Проектът за паметника се подготвя от близо две години и вече е готов. Материалът, от който ще бъде излят, е метал
33 мандата в 12 парламента произведоха българите зад граница за 32 години демокрация Активността на сънародниците ни извън страната се повишава, вътрешната намалява Колко мандата ще донесе вотът от чужбина и за кого в четвъртите избори от година и половина насам? Този е един от интересните въпроси дни преди предсрочния парламентарен вот на 2
В бъдеще кучета ще могат да помагат на лекарите да откриват болести, включително рак, диабет и дори коронавирусна инфекция, твърдят британски учени. Експерти вече са доказали, че кучетата са способни по миризмата на потта и дъха да определят психологическото състояние на хората, включително стреса, съобщи Би Би Си

Градина 24 / Дизайн