Напишете дума/думи за търсене

Как да накараме стайните цветя да цъфтят?

Снимка: Pixabay

Някои цветя в домовете ни просто отказват да цъфтят. Единственият начин да ги стимулираме да го направят е като им осигурим оптимални условия наподобяващи тези в естествената им среда. Ето няколко съвета:

Светлина: Някои растения имат нужда от повече светлина, дори да са поставени на най-слънчевия прозорец в дома, особено при северно изложение. Доосветяването е възможно и не много скъпо вече, а може да се нагоди и естетически към стила на стаята, за да допринесе с ефект.

Влажност на въздуха: Повечето стайни цветя идват от горещи и влажни зони, а в домовете ни обикновено въздушната влажност е ниска и то най-вече през зимните месеци. За да задоволим тази тяхна нужда, е необходимо да се сдобием с специална машинка, овлажняваща въздуха (тези за етерични масла също вършат работа), да сложим съд с вода в близост, която да се изпарява свободно, или просто да оросяваме листата, но честичко, защото фините капки бързо се губят. Групирането на цветята също е от полза. За по-специалните видове пък добро решение е терариумът.

Пресаждане и подхранване: Цъфтежът е един от най-енергоемките процеси за растенията. Осигуряването на достатъчно пространство за кореновата система чрез ежегодно пресаждане и доставянето на храна в лесно усвоима форма чрез внасянето на торове е от съществено значение за него.

Промяна: Понякога се случва така, че едно цвете се развива много добре на мястото си, но не цъфти обилно или изобщо не образува цветове. В този случай добра идея е преместването, било то на друг прозорец или на открито. Например, ако досега растението е било огрявано от слънцето само в ранните сутрешни часове, поставянето на по-слънчево място ще помогне.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
За "24 часа" директорът на РИОСВ-Бургас потвърди, че GPS замервания са показали, че прокопаният ров не попада в защитената зона Пясъчните дюни на южния плаж в Несебър не са били разорани, а предпазени от разораване. Такова обяснение даде инж. Димитър Мандулев, директор на Държавното ловно стопанство в Несебър
Десет деца загинаха, след като лодката им се преобърна и потъна в езеро в Северозападен Пакистан, предаде АФП, като се позова на полицейски служител. Всички загинали при инцидента в езерото "Танда", в северозападната гранична провинция Хайбер Пахтунхва, са били на възраст между 7 и 14 години, съобщи агенцията
Партия "Възраждане" взе тази година антинаградата "Big Brother", която се връчва на публични и частни субекти, нарушили с действията си защитата на личните данни като елемент от правото на лична неприкосновеност. Символът е военен ботуш, стъпил върху човешка глава, който на пръв поглед може да изглежда твърде драстично - какво толкова

Градина 24 / Цветя