Напишете дума/думи за търсене

Как да накараме стайните цветя да цъфтят?

Снимка: Pixabay

Някои цветя в домовете ни просто отказват да цъфтят. Единственият начин да ги стимулираме да го направят е като им осигурим оптимални условия наподобяващи тези в естествената им среда. Ето няколко съвета:

Светлина: Някои растения имат нужда от повече светлина, дори да са поставени на най-слънчевия прозорец в дома, особено при северно изложение. Доосветяването е възможно и не много скъпо вече, а може да се нагоди и естетически към стила на стаята, за да допринесе с ефект.

Влажност на въздуха: Повечето стайни цветя идват от горещи и влажни зони, а в домовете ни обикновено въздушната влажност е ниска и то най-вече през зимните месеци. За да задоволим тази тяхна нужда, е необходимо да се сдобием с специална машинка, овлажняваща въздуха (тези за етерични масла също вършат работа), да сложим съд с вода в близост, която да се изпарява свободно, или просто да оросяваме листата, но честичко, защото фините капки бързо се губят. Групирането на цветята също е от полза. За по-специалните видове пък добро решение е терариумът.

Пресаждане и подхранване: Цъфтежът е един от най-енергоемките процеси за растенията. Осигуряването на достатъчно пространство за кореновата система чрез ежегодно пресаждане и доставянето на храна в лесно усвоима форма чрез внасянето на торове е от съществено значение за него.

Промяна: Понякога се случва така, че едно цвете се развива много добре на мястото си, но не цъфти обилно или изобщо не образува цветове. В този случай добра идея е преместването, било то на друг прозорец или на открито. Например, ако досега растението е било огрявано от слънцето само в ранните сутрешни часове, поставянето на по-слънчево място ще помогне.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Документи ще се приемат до 1 юни, може и по имейл Конкурсът за нов председател на Националния статистически институт (НСИ) бе удължен със заповед на вицепремиера по ефективно управление Калина Константинова до 1 юни. Вместо до края на работния ден на 16 май документи от кандидатите ще се приемат до 17 часа на 1 юни, сряда
Два 8-хилядника за два дни покорява Силвия Аздреева Тя е втората жена у нас, видяла света от покрива му Българка е изкачила Еверест, става ясно от бюлетина на непалската планинска служба. Постижението на Силвия Аздреева е още по-впечатляващо с това, че младата жена е изкачила в два поредни Еверест и Лхотце
Руски командири избиват собствените си ранени войници, вместо да ги прибират от бойното поле и да ги лекуват. Това разказват в шокиращо видео млади войници, били се на страната на Москва, но заловени от силите на Киев. Подполковник бе обвинен, че лично е застрелял няколко войници, докато лежали ранени

Градина 24 / Цветя