Напишете дума/думи за търсене

Как да накараме стайните цветя да цъфтят?

Снимка: Pixabay

Някои цветя в домовете ни просто отказват да цъфтят. Единственият начин да ги стимулираме да го направят е като им осигурим оптимални условия наподобяващи тези в естествената им среда. Ето няколко съвета:

Светлина: Някои растения имат нужда от повече светлина, дори да са поставени на най-слънчевия прозорец в дома, особено при северно изложение. Доосветяването е възможно и не много скъпо вече, а може да се нагоди и естетически към стила на стаята, за да допринесе с ефект.

Влажност на въздуха: Повечето стайни цветя идват от горещи и влажни зони, а в домовете ни обикновено въздушната влажност е ниска и то най-вече през зимните месеци. За да задоволим тази тяхна нужда, е необходимо да се сдобием с специална машинка, овлажняваща въздуха (тези за етерични масла също вършат работа), да сложим съд с вода в близост, която да се изпарява свободно, или просто да оросяваме листата, но честичко, защото фините капки бързо се губят. Групирането на цветята също е от полза. За по-специалните видове пък добро решение е терариумът.

Пресаждане и подхранване: Цъфтежът е един от най-енергоемките процеси за растенията. Осигуряването на достатъчно пространство за кореновата система чрез ежегодно пресаждане и доставянето на храна в лесно усвоима форма чрез внасянето на торове е от съществено значение за него.

Промяна: Понякога се случва така, че едно цвете се развива много добре на мястото си, но не цъфти обилно или изобщо не образува цветове. В този случай добра идея е преместването, било то на друг прозорец или на открито. Например, ако досега растението е било огрявано от слънцето само в ранните сутрешни часове, поставянето на по-слънчево място ще помогне.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Не знам за каква евро-атлантическа коалиция може да се говори с ГЕРБ и този лидер, казва съпредседателят на “Продължаваме промяната” Ако аз лично съм пречка за просперитета на България или за стабилното управление, съм готов да направя крачка назад Хората оценяват, че като спряхме вноса на отровни зеленчуци и плодове през Капитан Андреево
Проституцията е голям бизнес в Европа. Според някои оценки броят на секс работниците в 27-те членки на ЕС варира между 700 хил. и 1,2 милиона. Само в Германия за 2019 г. индустрията се оценява на $ 16,3 млрд. Никой не води статистика за броя на проститутките в България, защото професията е нелегална
Хората искат ефективен кабинет, който да решава бързо техните проблеми и да спре поскъпването. Мантрата за правителство на всяка цена е погрешна и се лансира от тези, които искат да се докопат до властта, заигравайки се със страховете на хората, казва водачът на листите на “Има такъв народ” в Пловдив и в Хасково ИТН няма да се коалира с ГЕРБ и

Градина 24 / Цветя