Напишете дума/думи за търсене

В майските цветни градини

Майските цветни градини разказват невероятни приказки и сънища, но и ни примамват да хванем мотика, лопата или ножица, да работим, колкото можем. Въпреки че всички сме наясно с фактите – задачките оттук нататък няма да свършват поне до октомври – ноември. Разсадите в повечето дворове са насяти, лозите и дръвчетата отдавна окроени, почвата е обработена, а подходящите условия за засаждане на топлолюбиви култури в много райони настъпват. Който си има оранжерийка е късметлия или мераклия, а най-често и двете. В по-студените райони и там, където падат пролетни слани до късно трябва още да се чака.

Да, всичко зависи от времето и от възможностите. Малките балконски пространства в повечето градове са украсени вече. Тук сакъзи, там мушката, някоя и друга оцеляла коледна елха. Красиво е и ще става още по-красиво. В следващия брой ще засаждаме летни луковици с големи изисквания към топлината, а в този ще се опитаме да разгледаме поне малка част от грижите за цветната и билковата градина, които трябва да положим през този месец. Да започваме!

Не режете листата 

на пролетноцъфтящите луковици. Отстранете само прецъфтелите цветове. Вярно, не е много красиво да останат само листа в градината, но именно те хранят луковиците. А вие искате да се радвате на цъфтеж и догодина, нали?

Като едни истински заводи, листата произвеждат само ползи за подземните си органи. Когато пожълтеят от самосебе си, тогава може да ги премахнете, защото всички хранителни вещества от тях вече ще са се събрали за съхранение под земята. Ако го направите преди това, рискувате да изтощите луковиците. Всъщност, точно тук идва тънкия момент, в който да подхраните – преди пожълтяването.

Ако ви е направило впечатление, че цветовете са малко, не пропускайте да извадите луковиците на по-късен етап и да проверите тяхното състояние. Много често се случава да потънат на по-голяма дълбочина и да не успеят да разцъфтят. Сменете и мястото им.

Осигурете опори 

на по-високите и крехки растения, докато още не са се развили напълно. Така хем помощното приспособление ще се скрие в листата, хем няма да нараните корените или да пречупите стъблата. Този съвет важи с пълна сила за едроцветните божури, които към края на месеца ще превърнат градината в романтично пространство. Май месец обаче е известен със своите дъждове, а кичестите цветове тежат на крехките стъбла и без да са мокри.

Като заговорихме за огромни китки, няма как да пропуснем далиите. Особено онези с размерите на футболна топка или тава за печене на гергьовско агне също имат нужда от опора. Желателно е тя да се монтира още със засаждането на грудките или най-късно, когато започнат да се появяват стъблата.

Високите кремове, тънките гладиоли и някои други цветя подсигурете също, ако имотът ви често е брулен от силни ветрове.

Засаждането на едногодишни цветя на открито може да се счита за безопасно, само

ако опасността от късни слани е преминала

Затова не бързайте да купувате разсади или да изнасяте тези, които сами сте си произвели. Първите са изнежени, отгледани при оптимални условия и не биха издържали. В магазина пък сутрин ги изнасят, вечер ги прибират и не могат да пострадат от сланите. Вторите, първо ги закалете като постепенно намалявате температурата и поливките, докато са готови.

Всички пищно цъфтящи тагетеси, мимулуси, торении, бегонии, петунии (най-вече) са чувствителни на мраз. Повредите от слана могат да бъдат повърхностни, частични или тотални за по-топлолюбивите и неиздръжливи цветя. Ще ги познаете по оводняването. Измръзналите листа стоят мазни, тъмни и се вижда, че структурата им е нарушена.

На сланата може да се противодейства с елементарни леки покривала от нетъкан текстил, които се продават в земеделските аптеки.

Не пропускайте да наторите 

Знаем, че торовете са скъпи към днешна дата. Знаем и, че в повечето райони на страната почти няма нужда от торене на украсните култури. Но все пак, дайте една стимулираща доза на растенията.

В последните няколко години се появиха на пазара български органични торове, получени от компост или калифорнийски червеи. Те са отличен вариант както за цветята, така и за зеленчуците, овошките и всички останали в градината. Освен това, цената им е доста добра на фона на тази на минералните торове.

За да подобрите състоянието на почвата по естествен път, може да използвате органичен мулч, оборски тор (но борбата с плевелите ще бъде безмилостно жестока впоследствие), бобови култури и още много други практики. Имайте предвид, че най-вече за саксийните растения трябва да има допълнителна храна. Опитът е показал, че дори поливки с мая за хляб вършат чудеса.

Резитби, окопавания, засаждания и сеитби в градината са на дневен ред при декоративните растения. На балкона – внимателно с лейката! Нощите са студени, затова поливайте сутрин.)
Резитби, окопавания, засаждания и сеитби в градината са на дневен ред при декоративните растения. На балкона – внимателно с лейката! Нощите са студени, затова поливайте сутрин.)
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Отстъпката при зареждане на до 50 литра бензин и дизел може да се вдигне на 50 ст. Да отпадне акцизът за пропан-бутана и метана, които се използват за моторни горива, а ДДС за тях да бъда свален от 20 на 9%. Това е една от мерките, които са включени в антикризисния пакет, който правителството подготвя
Документи ще се приемат до 1 юни, може и по имейл Конкурсът за нов председател на Националния статистически институт (НСИ) бе удължен със заповед на вицепремиера по ефективно управление Калина Константинова до 1 юни. Вместо до края на работния ден на 16 май документи от кандидатите ще се приемат до 17 часа на 1 юни, сряда
Два 8-хилядника за два дни покорява Силвия Аздреева Тя е втората жена у нас, видяла света от покрива му Българка е изкачила Еверест, става ясно от бюлетина на непалската планинска служба. Постижението на Силвия Аздреева е още по-впечатляващо с това, че младата жена е изкачила в два поредни Еверест и Лхотце

Градина 24 / Цветя