Напишете дума/думи за търсене

Собствени лехи за малките градинари

Ако наблюдавате малките деца в двора, вероятно вече сте забелязали вниманието им към градинарството. Те се интересуват какво расте в нея.

За съжаление, с течение на времето ентусиазмът забележимо намалява - работата в градината се превръща в скучно и досадно задължение за тийнейджърите. За да предотвратите това, задоволете любопитството и жаждата за творчество и експериментиране. Ако не рискувате да поверите на малчуганите поливането или плевенето на собствените си лехи (заслужава да се отбележи: някои хора успешно и щастливо се справят с това на 4-5-годишна възраст), оборудвайте детска градинка.

Най-важното правило за подреждане на детска градинка е да я създадете заедно с детето си.

Позволете му от първите стъпки да се почувства като собственик на това малко парче земя, отговорно за това, което ще расте върху него и уверено, че винаги ще бъдете до него.

Планиране на територията 

Не е необходимо да се определя много земя за детето - понякога е достатъчна и една лехичка. Всичко обаче зависи от вас, от желанието на детето и от неговите възможности. Ако обича повече да рови в земята, отколкото да гони топка по улицата (а това се случва), нека твори и експериментира за свое удоволствие.

Подредете детската градинка така, че да ви е удобно да наблюдавате младия производител - ако е необходимо, винаги можете да се притечете на помощ, а и ще сте по-спокойни, когато детето е под наблюдение. Уверете се, че наблизо има безопасен източник на вода за напояване (езерцето не е подходящо - загребвайки вода, детето може да падне в него). Като цяло, преди началото на новия сезон, няма да е излишно да проверите колко безопасна е градината за децата - понякога заплахата дебне там, където не се очаква.

Ще трябва да прекопаете земята и да оформите лехите, но е по-добре да решите проблемите с тяхното местоположение и дизайн заедно.

Изберете размера на лехите според възрастта и височината на детето: трябва да му е удобно да се грижи за растенията си. Ако засаждате детска градина в правилен стил - с геометрични лехи, подредени в строг ред, дайте предпочитание на малки квадратчета или тесни правоъгълници.

Добър вариант е

детска градинка в контейнери 

Това е мобилна опция, чието местоположение може да се промени, ако е необходимо. Например в дъждовно лято, просто преместете саксиите с растения на покрита тераса или веранда. Освен това самите контейнери се превръщат в интересен елемент от декора на вашия двор. Само не забравяйте да наблюдавате влажността на почвата: в контейнери тя изсъхва по-бързо и младият градинар ще трябва да полива растенията по-често.

ИДЕЯ

Прост и непретенциозен вариант за тези, които имат малко място или малко време: "лехи", оборудвани във фабрично направени опаковки от почвени смеси. Поставете тези торби директно на земята или на ниска стойка, направете малки дупки в тях за засаждане - и лехата е готова.

Но в този случай трябва да се вземат предвид доста фактори:

1. Направени най-често от черен полиетиленов филм, такива торбички на слънце могат да се нагорещят много, което води до прегряване на корените. Това трябва да се има предвид при избора на място за детска градинка.

2. При такива условия е по-трудно да се поливат растенията и да се контролира влажността на почвата. За да предотвратите натрупването на влага и загниването на корените на растенията, пробийте дренажните отвори в дъното на торбата с дебел пирон, за да отцедите излишната влага.

3. Изборът на готова почва е важен: не всички са с еднакво качество и са подходящи за всички видове растения. За да не се разочарова детето от градинарството, поради неуспешни експерименти, купувайте само доказани почвени смеси.

Аранжировка и декор 

В детската градина са подходящи различни ярки декоративни елементи: плашила, фигурки на животни, вятърни мелници и други. За увивни растения (например боб) са удобни малки "пирамиди" от върбови клонки. Не забравяйте да направите табели с имената на културите, които сте засадили заедно с детето си. Ако мъничето все още не може да чете, нарисувайте картинки вместо думи.

Най-добре е лехите да се рамкират с огради. Това е едновременно красиво и практично: почвата не се рони и плевелите не растат по страничните повърхности. Можете да използвате обикновени дъски (добре шлайфани, за да няма трески). Боядисайте ги, за да запазите дървото и за допълнителен декоративен ефект.

Оградите, изтъкани от пръчки по принципа на плетеницата, изглеждат интересни, но са по-трудоемки. Не трябва да използвате шисти и азбестоциментови плочи, които някога бяха популярни за рамкиране на детски лехи: това е доста крехък материал и неговата екологичност е под голям въпрос.

Разбира се, един млад градинар трябва да има

свои собствени инструменти -

красиви, ярки и лесни за използване.

По-добре е да мулчирате пътеките между лехите - изглежда добре и няма плевели. Най-лесният вариант е покриване на пътеките с геотекстил или друг черен нетъкан материал (не филм!), Покрийте ги със слой пясък отгоре. Геотекстилът пропуска влагата, но предотвратява растежа на плевелите и отмиването на пясъка, който е може би най-подходящото засипване за детски градински пътеки.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Официалната топка на световното Al Rihla не само се помпа, но се и зарежда като обикновен смартфон. Всичко е заради инерционния сензор, който предава информация за скорост и посока и така топката се следи за нуждите на ВАР системата. Сензорът се захранва с малка батерия, която според Adidas може да издържи 6 часа при активна употреба и 18 дни
Нинова пак обвини президента в еднолична власт, НС не задължи служебното правителство да внесе бюджет  На България се пречи да излъчи редовно правителство, защото едни "евроатлантици" заблуждават чуждестранните ни партньори. Те заблуждават посолствата, а техните "говорещи глави" - анализаторите им по завладените от тях медии
Ефектът на рязкото застудяване може да продължи години Глобално затопляне през изминалите хилядолетия е предизвиквало ледени епохи. Очаква ли ни скоро нова ледена епоха? Едва ли. Но мини ледената може би вече се задава зад ъгъла. Предположението звучи почти абсурдно, като се имат предвид убийствените жеги и безпрецедентните от векове суши

Градина 24 / Зеленчуци