Напишете дума/думи за търсене

Какво е габион?

Има ли място във вашата градина

Идеята за габиони се е появила много отдавна. По време на войни и битки отбранителните конструкции са били подсилени с кошници и торби, пълни с камъни, пясък или пръст.

През 1894 г. за габионите е намерена съвсем различна, мирна употреба: благодарение на тях град Болоня е спасен от наводнение.

Такъв издръжлив и гъвкав дизайн се превърна в истинско откритие за строителите, а ландшафтните дизайнери харесват лекотата на производство и сравнително ниската цена на материалите.

Габионите в градината не само привличат със своята оригиналност, но и решават проблеми с ландшафта.

Ако сте креативен човек с добро въображение, тогава с помощта на габиони ще направите своя двор изключителен и ще можете да реализирате много интересни идеи без допълнителни разходи и с участието на професионални дизайнери и строители.

Видове

Габионите могат да имат от най-невероятните форми, до структури под формата на скулптури. Има обаче три основни типа.

. Габионите - кутии често се използват за създаване на ограда, подпорни стени, прегради, различни зони за отдих, цветни лехи и фонтани.

. Плоските конструкции (матраци) украсяват пейзажа на крайбрежната зона на водоема, терасирайки склона или очертават пътеките.

. Цилиндричните габиони (имат формата на торба) - поради своята гъвкавост, са идеални на стръмни склонове, подпорни стени около водоем и често се използват като подводна основа и декор на обекта.

Идеи за използване на габиони

Оградата от габиони изглежда страхотно и издържа много десетилетия. При издигането не е необходимо да се прави основа и да се нарушава целостта на почвата, което ще ви позволи да не променяте вече съществуващия пейзаж.

Благодарение на гъвкавостта на мрежата, на оградата може да се даде всякаква форма, а също така тя не се влияе от слягане на почвата. Комбинираната ограда изглежда страхотно, например отделни секции могат да бъдат направени от дърво.

Предимствата на такава ограда са очевидни:

. не е необходима дренажна система за пренасяне на дъждовна вода; има високи звукопоглъщащи свойства; не губи цвят; не се влияе от температурните колебания; има възможност за монтаж по всяко време на годината.

Декоративни преградни стени 

Често в градината има нужда от декоративна стена, за да скриете всякакви стопански постройки, място за паркиране на автомобили или просто визуално да разделите територията на вашата градина. Такава екранна стена е изградена от габион с форма на кутия. Дизайнът може да бъде "съживен" с вградени светлини.

А габиони, пълни с камъчета и пясъчник, придават на градината южен привкус и доближават дизайна на обекта до средиземноморския стил. Подбирайки внимателно пълнежа на габиони, вие ще създадете точно стила, към който се стремите.

Подпорни стени, тераси, цветни лехи 

Ако вашата градина има сложен ландшафт или стръмни склонове, тогава подпорните стени и габионните тераси ще бъдат полезни. Те ще ви позволят да задържите почвата и да създадете оригинален дизайн на сайта. С течение на времето частиците на почвата, попадайки между камъните, укрепват структурата все повече и повече и всяка година тя става все по-здрава.

Такива габиони могат да бъдат украсени с пълзящи или увивни растения, които ще им придадат естествен вид.

Габионите помагат за лесното създаване на алпинеуми, оригинални цветни лехи, топли лехи, цветни лехи с различни размери и форми. А границите по градинските пътеки изглеждат страхотно.

След като сте направили дизайна сами, можете да реализирате и най-смелите си дизайнерски идеи. Комбинирайте зелена зона със зона за отдих, създайте удобен кът за почивка със семейството си.

Укрепване и оформяне на водоеми, потоци, чешми

Универсалността на габионите ви позволява да създадете водоем за градина в почти всеки стил.

Такъв резервоар в райони с излишна влага служи като отлична дренажна система. Естественият камък създава благоприятна екосистема във вашето езерце за растеж на растенията и отглеждане на риба.

Фонтанът може да бъде вътрешен (водна повърхност на нивото на земята) и външен (цялата конструкция е монтирана на земята).

Градински мебели и сгради 

Интересно дизайнерско решение ще бъде външните мебели да са под формата на габиони.

В комбинация с други материали, габионите носят естествена красота, конструктивна надеждност и, най-важното - комфорт.

СЪВЕТИ

. За да създадете огнище или зона за барбекю, използвайте топлоустойчиви камъни.

. Сградите от габиони изглеждат необичайно, например място за паркиране на кола.

. За укрепване и декориране на брега се използват габионни системи с форма на кутия.

. За да създадете мангал или зона за барбекю, използвайте топлоустойчиви камъни.

Материали за производство

Основата за дизайна на габиона е металната мрежа. Тя трябва да е плътна и устойчива на разтягане и огъване. Клетките на мрежата могат да бъдат различни по размер и форма, но основното нещо е по-малко от материала, с който планирате да запълните структурата.

В зависимост от предназначението и мястото на монтаж на габиона могат да се използват различни материали за пълнене, като естествен или натрошен камък. Морски камъни с подходящ размер се използват като основен материал за създаване на големи и основни конструкции.

Ако решите да придадете на обекта вид на средновековен замък, използвайте големи камъни, минерали, изкуствен камък, пясъчник.

Стари плочки и керамични плочки се използват за украса на основната конструкция или могат да бъдат основен елемент на габиона. При декорирането те се подреждат на слоеве, създавайки контраст в текстурата и цвета с различни материали.

Дървени греди и пънчета се използват във временни сезонни габиони, а също така се монтират на закрито или под навес, като се избягва влага.

Изработването на габион е много по-евтино и по-лесно от същите конструкции, изработени от бетон, тухла или други материали и не изисква допълнително оборудване и специални умения. Простотата при сглобяването и запълването на структурата на мрежата, ви позволява да вършите цялата работа сами, а резултатът ще ви зарадва в продължение на десетилетия!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Ford официално прехвърли собствеността на румънския си завод в Крайова на Ford Otosan, за да ускори трансформацията към изцяло електрическо бъдеще в Европа. След регулаторно одобрение, споразумението между Ford Europe и Ford Otosan вече е финализирано. Съчетавайки производствената мощ на завода в Крайова с богатия опит на турската компания Ford
По инициатива на Държавната агенция за безопасност на движението е бил поставен пункт за контрол на 200-300 метра от жестоката катастрофа в София. На час са заловени по средно 100 шофьори с надвишена скорост, сподели в интервю за "24 часа" заместник-председателят на агенцията Димитър Илиев, бивш шампион на рали. Цялото интервю вижте във видеото
Актьорите Калин Сърменов и Филип Буков се скараха във фейсбук. Разпрата започва от директора на Сатиричния театър Калин Сърменов, който публикува две снимки на кадри от сериала "Татковци", който в момента се излъчва по Би Ти Ви. На тях се виждат Филип Буков и колежката му Стефани Ивайло, които влизат в ролите на адвокати

Градина 24 / Дизайн