Напишете дума/думи за търсене

ДИЗАЙН: 8 съвета за перфектен пейзаж

Планирайте

За да започнете планирането на обекта, професионалните ландшафтни дизайнери съветват да стартирате от подробен чертеж, където ще бъдат посочени всеки храст, цветна градина, градински сгради и пътеки. Но всъщност, дори когато донесете растение, което харесвате, от разсадник или градински център, вие също несъзнателно проектирате.

Наблюдавайки резултатите от усилията на много градинари, може да се разбере, че в проектирането не са участвали професионалисти - цялостният пейзаж е като колекция от произволно засадени растения.

Проблемът на такъв пейзаж обаче е не само в липсата на единство на композицията, но и във факта, че неправилно поставените растения ще пречат на използването на градинско оборудване и инвентар. В такава градина ще бъде трудно да се подрязват увяхнали растения, жив плет или декоративни храсти. В резултат на това има загуба на много време в грижи за цветната градина или загуба на някои растения.

Осигурете лесен достъп до насажденията 

Въпреки че подробният дизайн е важен, няма нищо лошо и да планирате в движение. Опитните градинари правят това доста често и се наслаждават на резултата. Който и подход да изберете, ето няколко съвета за създаване на интелигентен и красив пейзаж.

. По време на грижите за градината и парцела определено ще използвате различни градински инструменти, косачка за трева, верижен трион и други. Планирайте лесен достъп до насажденията и озеленяването.

. Помислете за бъдещи строителни проекти, допълнения или ремонти, които може да изискват обемиста строителна техника. За да направите това, предварително разпределете свободни места от засаждане. Тогава няма да се сблъскате с необходимостта да изкопавате вече засадени, понякога не евтини растения.

Подчертайте фокусните точки 

Фокусна точка е нещо като "това, което ни хваща окото".

Правилно избраните фокусни точки насочват визуално, карат ви да се движите все по-далеч, интригуват и дават обща представа за градината.

Какво да изберете като фокусни точки? В допълнение към обичайните опции: дърво или статуя, има много необикновени предмети. Идеята е да изберете нещо малко по-различно от останалия пейзаж като форма, цвят или текстура...

Това може да бъде архитектурна особеност на вашия дом или елемент, изработен по поръчка. Такава фокусна точка е като че ли встрани, но задължително е свързана с общия стил на пейзажа.

Спазвайте пропорциите

За просторни площи дори един вековен дъб може да играе ролята на фокусна точка, но за малки градини това е малка статуя, необичаен слънчев часовник или елегантна градинска пейка.

Оставете официалния стил на богатите и известните 

Официалният стил е един от най-трудните за създаване, а грижите за него отнемат много време и пари. Симетрията е много трудна за поддържане. Например две еднакви вечнозелени дървета растат близо до къщата ви. Ако при някакви непредвидени обстоятелства някое от тях умре, няма да има с какво да го замените или ще трябва да платите доста, за да закупите подходящо копие.

Подобен проблем може да възникне с живия плет, ако няколко храста са загубени. Както гласи английската поговорка: "Не слагайте всичките си яйца в една кошница!"

Затова препоръките са да прецените реалистично финансовите си възможности и времето, което сте готови да отделите за грижа за градината.

Използвайте извити линии в пейзажа 

Когато организирате вашата градина, използвайте не само прави линии, но и извити: криволичещи пътеки и неравни граници на цветните лехи. Това ще направи градината интересна и по-предизвикателна. Въпреки това, във всичко спазвайте мярката.

Ландшафтните дизайнери съветват да избирате: какво ще доминира във вашия проект и какво ще играе второстепенна роля. Например, плетеница от криволичещи пътеки и голям брой цветни лехи с различни форми и размери само ще създадат хаос, а твърде дългата пътека ще ви отведе далеч от целта на вашия път. Ще бъде по-добре, ако направите второстепенните пътеки криволичещи, а основните все пак да бъдат по-насочени.

За да изглежда пейзажът хармоничен, повторете кривите в друга равнина, например засадете растения с подходящи форми.

Съсредоточете се върху дома 

Дори къщата ви да не е шедьовър на архитектурата, с помощта на добре подбрани растения можете лесно да я превърнете в забележителност. Например, ако постройката има грозни, груби ъгли, можете да омекотите краищата, като засадите наблизо растения, като декоративни храсти или пуснете лиана по стената (текома, катереща роза, клематис).

Това ще ви помогне да направите къщата част от пейзажа. Опитайте се да се контролирате и не превръщайте насажденията близо до къщата в непрогледен гъсталак.

Във всяка къща - малка или голяма, стара или чисто нова, определено ще има архитектурна особеност, която може да бъде подчертана или интересно префасонирана.

Правилно засаждане - красив пейзаж 

Когато купувате растения за градината, винаги питайте: какви условия са им необходими за добър растеж, цъфтеж или плод. Някои растения изискват много топлина и светлина - те ще трябва да бъдат засадени на слънчеви места, докато други обичат ажурна частична сянка.

Друг нюанс е, че когато придобиете младо растение, трябва да знаете какво ще стане след няколко години. Имате ли достатъчно място за такъв домашен любимец?

Начинаещите често правят грешката да засаждат бързорастящи растения. От една страна, това е удобно, тъй като градината бързо придобива пищен вид, но от друга страна, често ще трябва да режете и понякога да изтънявате такива гъсталаци, за да запазите декоративния им ефект. В резултат на това времето и парите, изразходвани за подрязване и друга поддръжка, могат да доведат до доста солидна сума...

Имайте предвид, че между другите растения и цветята трябва да има разстояние, необходимо за циркулация на въздуха. Това ще попречи на вашите насаждения да бъдат атакувани от гъбички и вредители. И за да не изглежда цветната градина недовършена, едногодишни се засаждат в пространството между трайни насаждения. Така че всяка година можете да променяте облика на пейзажа.

Създайте движение 

Неподвижният пейзаж прилича на картина. Картините обаче са добри за декориране на стени, а градината не може да бъде безжизнена и изисква движение. Нито една цветна градина не е пълна без декоративни треви, и цветя, които лесно се полюшват от вятъра.

Засадете лехи с шарени цветя, за да привлечете пеперуди и осигурете място за ягодоплодни храсти и поилки и хранилки за птици. Това ще създаде оживление в градината, а в същото време птиците ще ви помогнат в борбата с вредителите по дърветата.

Декоративните орнаменти, окачени по дърветата, ще добавят енергия и звук към градината. Мелодичните звуци приятно ще разнообразят атмосферата наоколо.

Търсете нови възможности 

Когато живеете в една и съща къща дълги години, гледате една и съща градина и започвате да я възприемате като нещо неизменно. Като цяло спирате да обръщате внимание на много неща.

С обичайно движение отблъсквате клоните на обрасъл храст или прекрачвате дупка, която е там повече от година.

Внимание! Всичко това ви пречи да създадете пейзажа, за който мечтаете.

Чувствайте се свободни да изкорените гъсталаците и да изчистите района от ненужни боклуци. Пригответе дърва за огрев за барбекюто от пънове и стари дървета. На освободеното слънчево място можете да организирате розова градина, да направите павиран вътрешен двор или да поставите фонтан.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Обмислят помощ и за бита - евтина тарифа за електричество, която да покрива потреблението, но без това за отопление Правителството засега успя да укроти бизнеса и той май няма да излезе на национален протест на 18 май. В понеделник премиерът Кирил Петков, вицепремиерът Асен Василев и енергийният министър Александър Николов се срещнаха с
28 години кореспондентът ни в този регион показваше, че професионална и почтена журналистика може да се прави и извън София Авторът на книгата “Белнейски и убиецът” държеше да разказва историите без емоции - независимо дали става дума за кметски злоупотреби, или криминални престъпления Години наред без шум помагаше с дарения на възрастни хора и
Певицата Мариана Попова и мъжът ѝ - актьорът Веселин Плачков, ще представят първия си общ спектакъл “Виновни” в Перник. “Стартираме на 23 юни в театър “Боян Дановски” в гр. Перник, а след това ще посетим много градове”, написа певицата в профила си във

Градина 24 / Дизайн