Напишете дума/думи за търсене

Цветя за пчелите

Знаете ли, че освен медоносната пчела има хиляди други хвъркати работливковци, които помагат в опрашването на цветoвете? Земни пчели с най-познат представител - бомбусите, листорезците, пчелите – дърводелци, сифридните мухи или оси-цветарки, нощни и дневни пеперуди и молци, някои птици и животни също допринасят за този процес. Според проучвания медоносната пчела опрашва само някои растения, докато земните пчели и някои сифридни мухи имат много по-голям принос при културните растения. Представеното съотношение е 1/3 към 2/3. Дори обикновената и изключително досадна къщна муха върши тази полезна работа понякога. На тях, знайните и незнайните, се обръща съвсем малко внимание, слабо изучени са, а дори и да са, се считат за маловажни. 

Ако в периода на цъфтеж на овошките се сблъскате с нашествие на мъхнат бръмбар, имайте предвид, че практиката за окачане на сини съдове с вода и разтворен сапун, като капани за неприятеля, улавя и пчели и други полезни насекоми.
Ако в периода на цъфтеж на овошките се сблъскате с нашествие на мъхнат бръмбар, имайте предвид, че практиката за окачане на сини съдове с вода и разтворен сапун, като капани за неприятеля, улавя и пчели и други полезни насекоми.

Въпреки това тези опрашители имат своята (при това огромна) роля за оплождането и формирането на плодовете, които ядем. Доказано е, че опрашването чрез насекоми повишава добивите с над 45%, а заедно с това се подобрява качеството на плодовете и нараства количеството на семената, годни да продължат поколението, в тях.

Ако се разровите по темата из всичката лесно достъпна информация в интернет или някоя библиотека с дебели и прашни книги, бързо ще попаднете на интересни твърдения. Например: “Ако пчелите изчезнат, хората ще оцелеят само още 4 години”, “Пчелите са привлечени от цветове обагрени в синьо”, „Една пчела през живота си произвежда една лъжица мед”, “Защо числото 21 е важно за пчелите и как го отброяват”, “Танците на пчелите са строго специфични и се считат за метод за комуникация” и т.н. и т.н. Колко са верни и колко са измислени/преувеличени е отделен въпрос.

Ето още нещо интересно и странно – цветята “говорят” с пчелите с помоща на електричество. Ако едно цвете не е било посещавано скоро от опрашител, то започва да излъчва статично електричество, което повлиява малките косъмчета по тялото на насекомото, сигнализирайки, че конкретния цвят все още има прашец и нектар.

Нашите градини са изключително важни за пчелите, опрашителите и насекомите като цяло, особено в градска среда сред всичкия бетон и високи сгради. Все пак те имат нужда от цветове с нектар и прашец, за да се хранят, за да хранят потомството си и жизненият им цикъл да протича нормално. Нектарът осигурява енергия на възрастните индивиди да летят, да строят домове, да се размножават, да събират храна за потомството си, докато прашецът осигурява протеин и други хранителни вещества, от които се нуждаят младите, за да растат. Също така повечето насекоми правят домовете си по растенията или в почвата, а без такива, просто съществуването им не е възможно.

Като отглеждаме разнообразие от растения, макар и на малки площи, включително и полуотворените кутийки, които наричаме балкони, можем да осигурим необходимите количества нектар и прашец за голям брой диви и одомашнени пчели и други насекоми. Ако пък през главата ви минава мисълта, че един градинар нищо няма да промени, то помислете отново, защото, както казват хората, “капка по капка – вир става”. Спомнете си и за завета с пръчките. Не е без значение, а още по-хубаво е, че навсякъде може да стане красиво и цветно, при това лесно и без много усилия.

Сигурни сме, че във вас се прокрадва още едно съмнение и то е свързано с наличнието на пчели в града. Е, има ги и никак не са малко. Все по-модерно става т. нар градско пчеларство, също и подвижното пчеларство, а кошерите се оборудват дори със слънчеви панели, модернизират се структурите, актуализират се материалите за изграждането им. Вече има и такива с прозрачни стени, които позволяват да наблюдаваме работничките без проблем.

Как да изберете? 

Ако в периода на цъфтеж на овошките се сблъскате с нашествие на мъхнат бръмбар, имайте предвид, че практиката за окачане на сини съдове с вода и разтворен сапун, като капани за неприятеля, улавя и пчели и други полезни насекоми.
Ако в периода на цъфтеж на овошките се сблъскате с нашествие на мъхнат бръмбар, имайте предвид, че практиката за окачане на сини съдове с вода и разтворен сапун, като капани за неприятеля, улавя и пчели и други полезни насекоми.

Кои цветя носят най-голяма в полза на насекомите? И как да превърнете градината и балкона в естетически издържано пространство, което освен красиво е и полезно? Не е трудно, но трябва да знаете, че кичестите цветове с много венчелистчета не са подходящи, колкото и да са красиви. Причината се крие в генетиката. Колкото повече венчелистчета, толкова по-малко прашници, следователно и по-малко прашец има едно цвете. Селекцията е превърнала полезните от продоволствена гледна точка части на цвета в по-пищни, но “празни” от хранителна.

Важното е цветовете да са прости, да се виждат тичинки и плодници с просто око, без да се налага да ги търсите. Само в такива цветове насекомите могат да кацнат спокойно, да избягат бързо, ако се наложи и да намерят храна. Различните насекоми имат различни устни апарати, което обуславя и предпочитанията им. Например пеперудите имат дълго хоботче, което е пригодено предимно за фуниевидни цветове (петуния, никотиана, лантана, карамфил и др.).

Цъфтяща растителност трябва да има целогодишно – от първите кокичета и кукуряци още през януари и февруари до най-късните хризантеми, астри и пирени през ноември и декември.

И в прости тревички има прашец и нектар 

Има и опасни за някои насекоми цветя. Например йонотерата. Устройството на нейните цветове води до прищипване/заклещване на хоботчето на пеперудите, те остават в капана, изтощават се в опит да се освободят и умират в агония.
Има и опасни за някои насекоми цветя. Например йонотерата. Устройството на нейните цветове води до прищипване/заклещване на хоботчето на пеперудите, те остават в капана, изтощават се в опит да се освободят и умират в агония.

Уточнихме какви да бъдат цветята по форма и структура. Нека обърнем внимание и на продуктите от тях – прашец и нектар. Някои представители на флората произвеждат малки количества, но пък цъфтят в период, когато друга храна няма. Често биват омаловажавани и считани за незначителни от пчеларите, но пък могат да бъдат животоспасяващи за насекомите. Други, известни като медоносни растения, изобилстват от нектар или прашец, или и двете. Освен всичко друго, трябва да се обърне и внимание на количеството цветове.

В учебниците и ръководсвата по пчелоопрашване може да откриете големи и подробни таблици с ориентировъчни количества мед, който се добиват от даден вид растение, а също и такива за нектар и прашец, отделяни от конкретните цветове. От овощни видове до прости тревички, на които не обръщаме внимание – всички те са важни за насекомите.

Подходящи градински и балконски видове 

Ето няколко примера за подходящи градински и балконски цветя с малко капризи и много нектар и прашец:

Много красиво е, когато прасковата и бадемът ни зарадват с цветове рано напролет. Опитно установено е, че от тях насекомите получават обилни количества храна. Проблемът е, че и двата вида се славят с кратък живот, неустойчив покой, ранен цъфтеж и изключително много врагове в лицето на патогените и неприятелите. За успешно отглеждане се препоръчва да се направи правилно райониране и подбор на сортовете, както и да се извежда превантивна растителна защита. От декар насаждение се получават между 2 и 20 кг мед в случай, че се чудите. Горе долу същите стойности са измерени и при другите костилкови видове (череша, слива ,вишня и др.), като те са и значително по-пластични и издръжливи към условията на средата.

Семковите овошни видове се събуждат една идея по-късно и опасността от ославяване при тях е по-малка. Интересен е например факта, че ябълковите цветове миришат добре, докато крушовите – не. Причината се корени в различните опрашители на двете братовчедки. Количествата на добивания мед от тях е значително по-нисък, както и хранителната стойност за самите насекоми. Въпреки това, ако в двора си имате дюля, хем ще е красиво, хем ще получавате дъхави и здравословни плодове.

Първенците при храстите 

Първенци сред храстите, които дават и плодове са малината, къпината и касиса, а сред декоративните представители се отличават ароматните нокти и техните разновидности, японската дюля, обикновените котонеастри, пиракантите, потентилите, махонията и др.

Маргаритът е любимец на цветарите, независимо дали е бял или розов, добивът на мед надхвърля и най-големите очаквания. Храстът се среща в парковете и горите. Цъфти красиво и дълго, като се посещава от различни насекоми през целия ден, включително и в дъждовно време. Обича слънце и понася добре резитби за оформяне. Ако решите да го отглеждате, отделете му повече място.

Дори растения като черната акация, наречена още аморфа, са полезни от насекмната гледна точка. За нас те са извазивни, а за тях – жизнено важни. Към групата на храстите е включен и един невероятен красавец – витексът. Разкошните и многобройни нежно сини и лилави цветове се отварят през лятото и красят дълго време двора.

Сред типично градинските растения има изобилие от такива с много ползи, не само за насекомите, но и за градината, а и за нашето здраве. Нека започнем от фацелията, ехинацеята, борагото, черния оман, момината сълза, карамфилите, кокичетата и всички останали пролетно цъфтящи луковици, невен, незабравки и т.н.

Ако решите да превърнете градината си в рай за полезни насекоми, не пропускайте и едногодишните видове като петуния и калибрахое, тагетес (но с прости цветове), газания, лобелия, торения, салвия, алисум и др.

Алисумът например отделя аромат на мед, а се твърди, че засаден между картофи, гони колорадския бръмбар. Друга негова хитра страна е, че като родственик на зелевите култури, листните бълхи много го харесват. Тоест, може да се използва като цвете-капан или индикатор за нападение. При всички положения обилният и дълготраен цъфтеж е от полза за всички.

Що се отнася до балконските цветя, каквито и да ги изберете на цвят, вкус и мирис, бъдете сигурни, че ще бъдат оценени и от хвъркатите работнички.

И подправките са важни 

Няколко думи и за билките и подправките… няма манджа без мерудия, както и чайче без билка. В този случай по-важни са тези, които цъфтят дълго и обилно, а цветовете не влошават качествата им. Пример за последните е босилека. Ако го обичате в салатки, не позволявайте да цъфти. Ако пък го използвате с друго предназначение, тогава и насекомите ще ви бъдат благодарни, защото невзрачните цветове имат какво да им дадат.

Засадете в градината или на балкона мащерка, мента, лавандула и се радвайте на жужащи посещения, наред с другите облаги. Може би е редно да ви подсетим и за още една много любима подправка, която доста често пропускаме при балконското аранжиране – чубрицата. Стига пространството да е слънчево, спокойно можете да я отгледате от семе или да си вземете разсад. Десет коренчета струват 2-3 лева, но закуската ще е като от едно време.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Храната, безалкохолните напитки и разходите за жилището като ток, вода и отопление вече обхващат почти половината от всички разходи на средния българин, сочат данни на НСИ, публикувани в понеделник, ден преди статистиката да разпространи цифрите за инфлацията за април. Само делът на храната през първото тримесечие достига 29,5% от всички разходи
Дете на еднополово семейство ще получи български акт за раждане, в който ще бъдат вписани имената на двете му майки, съобщи БНТ. Днес Административният съд София-град отмени отказа на столичния район Панчарево да издаде документа на детето. Решението идва, след като двете жени заведоха дело в Страсбург и съдът там се произнесе срещу решението на
Отстъпката при зареждане на до 50 литра бензин и дизел може да се вдигне на 50 ст. Да отпадне акцизът за пропан-бутана и метана, които се използват за моторни горива, а ДДС за тях да бъда свален от 20 на 9%. Това е една от мерките, които са включени в антикризисния пакет, който правителството подготвя

Градина 24 / Цветя