Напишете дума/думи за търсене

Тръгват неприятелите по лозята

Лозова пъстрянка

Някои препарати за защита вече не се предлагат

През месец април при лозата започнаха и протичат фазите: набъбване и разпукване на пъпките, развитие на първи - трети лист и начало на отделяна на реса, което е валидно предимно за южните райони на страната.

Успоредно с активизиране на вегетационните процеси при лозата започва и вредната дейност на някои неприятели.

През първата половина на април, когато средноденонощните температури са над 10-12°С, тръгва да нанася вреди

лозовата пъстрянка

Пъстрянката е вредител с две поколения на година и е зимувала като гъсеница под кората на лозата. Презимувалите гъсеници причиняват повреди по пъпките на лозите като изгризват вътрешността им.

Внимание: Лозовата пъстрянка нанася по-сериозни поражения на късните сортове лози.

При плътност на вредителя над икономическия праг на вредност (той е една гъсеница на главина преди разпукване на пъпките, и две гъсеници - след разпукване на пъпките) се препоръчва двукратно пръскане през 10 дни с някои от посочените инсектициди: Дипел 2 X – 0,1%, Кораген 20 СК – 0,02%, Суми Алфа 5 ЕК – 0,025% (Оазис, Сумицидин), Карате Зеон 5 КС – 0,02% и др..

Препоръчва се стопаните да правят наблюдения при лозите и за появата на

сивата лозова педомерка 

Сива лозова педомерка
Сива лозова педомерка

Тя е вредител, който зимува като гъсеница под кората на лозата и се активизира в началото на вегетацията. Гъсениците й също изгризват вътрешността на пъпките.

Внимание: Неприятелят има защитна окраска и трудно се забелязва.

Пръскането се налага, когато е забелязана дори една гъсеница на главина. Срещу този вредител може да се използва някой от инсектицидите посочени за борба срещу лозовата пъстрянка, който имате на разположение.

През третото десетдневие на април следете за появата на акари

Лозова краста, предизвикана от ериофиден акар
Лозова краста, предизвикана от ериофиден акар
Лозовата краста, която подува листата, се причинява от хищния ериофиден акар. Той има няколко поколения годишно. Презимуват женските му индивиди - в пъпките на лозата.

През април и те започват да се хранят с вътрешността на пъпките. По-късно акарите преминават по летораслите и листата.

Повредите от този неприятел са доста характерни – по листата на лозата се наблюдават полузатворени гали, които от долната страна са покрити с бял памукоподобен налеп.

Внимание: Първото пръскане срещу причинителя на лозовата краста се провежда в края на април, а второто – седмица по-късно с няои от посочените акарициди: Ширудо – 0,025%, Зуум 11СК – 0,02%, Шоши 25 СК – 0,03%, Диабло – 0,05% (разрешен до 31.05.2022), Бермектин – 0,05% (разрешен до 30.04.2022), Лоата – 0,05% (разрешен до 30.04.2022), Лимоцид – 0,2%, , Нисоран 10 ВП – 0,07% (разрешен до 31.05.2022).

Лозарите, които имат от тези препарати, могат да ги използват, разбира се, но повече няма да се предлагат от фирмите и в търговската мрежа.

В края на април трябва да се извърши доста подробно обследване на лозите за установяване наличието на

жълт лозов акар 

Жълт лозов акар
Жълт лозов акар

Посочените акарициди срещу лозовата краста могат да се използват и срещу него.

Внимание: Първото пръскане се прави при дължина на летораслите 8-10 см, а следващото – след 10-15 дни.

В края на април и през първото десетдневие на май се извършват наблюдения и за наличие на един от най-важните вредители по лозата.

Това е

шареният гроздов молец 

Шарен гроздов молец
Шарен гроздов молец

Повредите от него са най-опасни и дълготрайни. Те се причиняват от гъсениците, които се хранят с пъпките, ресите и плодовете на лозата.

Неприятелят има три поколения годишно и зимува като какавида под старата напукана кора на главините.

Пеперудите от първото поколение се появяват до средата на април. Те снасят яйцата си по пъпките, по ресите и по младите леторасли. Гъсениците от първото поколение повреждат бързо ресите.

Внимание: Пръскането трябва да се насочи към гъсениците от първото поколение.

Провеждат се две пръскания, през 10-12 дни с някои от инсектицидите: Афикар 100 ЕК( Шерпа ЕВ) – 0,04%, Ефциметрин 10 ЕК – 0,04%, Ламадекс Екстра – 0,1%, Плинто 0,04%, Кеду – 0,04%, Кораген 20 СК – 0,02%, Карате Зеон 5 КС – 0,02%, Циперфор 100 ЕК – 0,05%, Синеис 480 СК – 0,015%, Суми Алфа 5 ЕК – 0,025% (Оазис) и др.

През април при лозата, през периода първи-трети лист, се провежда второто третиране срещу болестта екскориоза - (Phomopsis viticola).

Това става с някои от регистрираните фунгициди: Солофол – 0,2 %, Делан 700 ВДГ – 0,05%, Микал Флаш – 0,3%, Фолоу 80 ВГ – 0,2%, Кумулус – 0,75%, Куадрис 25 СК– 0,1% и др..

Първото пръскане срещу патогена се извършва в начало на разпукване на пъпките.

Внимание: През по-късните фази от развитието на лозата фунгицидите, които се използват за борба срещу маната са ефикасни и срещу екскориозата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Храната, безалкохолните напитки и разходите за жилището като ток, вода и отопление вече обхващат почти половината от всички разходи на средния българин, сочат данни на НСИ, публикувани в понеделник, ден преди статистиката да разпространи цифрите за инфлацията за април. Само делът на храната през първото тримесечие достига 29,5% от всички разходи
Отстъпката при зареждане на до 50 литра бензин и дизел може да се вдигне на 50 ст. Да отпадне акцизът за пропан-бутана и метана, които се използват за моторни горива, а ДДС за тях да бъда свален от 20 на 9%. Това е една от мерките, които са включени в антикризисния пакет, който правителството подготвя
Документи ще се приемат до 1 юни, може и по имейл Конкурсът за нов председател на Националния статистически институт (НСИ) бе удължен със заповед на вицепремиера по ефективно управление Калина Константинова до 1 юни. Вместо до края на работния ден на 16 май документи от кандидатите ще се приемат до 17 часа на 1 юни, сряда

Градина 24 / Дръвчета