Напишете дума/думи за търсене

Цветове във вертикала

Чудили ли сте се как да скриете някоя грозновата барака в двора или пък как да оцветите максимално балкона? Най-вероятно да, нали? А били ли сте пред дилема как да направите така, че арката да е атрактивна през по-голяма част от годината? Решения винаги има много. Зависи каква е задачата.

Днес ще ви предложим няколко нетипични, но в същото време бързо растящи едногодишни лиани, с които лесно ще проверите дали зацветяването във вертикала е вашето решение. Ако не ви хареса, догодина ще предприемете друг подход. Ако пък ви плени романтичната сцена на безброй цветове с много ползи, то може да потърсите по-траен вариант от многогодишни растения, както и да експериментирате с комбинации от лиани.

Всичко е във вашите ръце! Необходими са щипка желание, капчица въображение, стиска време и около шепа любов и грижи.

Mina lobate е огнена! 

Тя е изключително бързо цъфтяща едногодишна лиана с атрактивни цветове в интересна форма. Цветовата гама наистина е в огнени краски – всички нюанси на червеното, оранжевото, жълтото и бялото са подредени в безбройни съцветия.

Наричана още испански флаг, мина се катери бързо по отредената й опора. Отглежда се лесно от семена и не изисква много грижи по време на вегетацията си. Височината може да надхвърли 5 метра, а на ширина едно единствено растение покрива около метър. Размерите й ще ви ориентират каква е схемата на сеитба. Ако искате огнената каскада да е по-гъстичка, поставете семената през 50-60 см.

Няма да се уморим да повтаряме, че тази красавица,

Чернооката Сюзан, е невероятна 

Можете да я намерите под формата на семена, а също и като вече засадено и цъфтящо растение. По-често се среща в оранжев или жълт цвят, но бялата тумбергия също е разкошна.

Размерите, които може да достигне са до 2 метра височина на стъблата и около 50 см в ширина. До всяко листо има цвят. Чернооката Сюзан обича слънчеви изложения и редовни поливки. Поради бързия си растеж се нуждае и от редовно подхранване.

Податлива е на нападение от акари, но в повечето случаи е сравнително лесна за отглеждане.

Кобея цъфти от август 

Тя е още една лиана, която носи сантимент. Много красиви цветове, много буен растеж, много нежно излъчване. И пак не е достатъчно да опишем с думи тази прелест.

Кобеята има нужда от малко повече време за поникване, а след това се чуди дали да расте или не, докато развие хубава и силна коренова система. След това обаче няма кой да я спре. Тя обича слънцето, но се справя добре и на шарена сянка. Почвата трябва да се поддържа влажна и рохка. Ако е в саксия, да се храни редовно, но с торове с по-малко азот. В противен случай ще има много листа, а сред тях цветовете няма да се виждат.

Красавицата расте добре в градината и би била чудесно допълнение за арка или пергола. Цъфтежът започва през август и продължава до първите слани.
Следващата красавица е поредната, която цъфти обилно през цялото лято, но не би издържала нашите зими. Височината, която достига, е между два и три метра, а ширината около 50 сантиметра.

Азарината предлага цветове в пастелна гама 

в червено, лилаво, бяло и различни нюанси на розовото. Листната маса също е атрактивна и отлично аранжирана по височина. Не пречи на представянето на цветовете.

През май вече е безопасно да бъде изнесена навън и да се засади на постоянно място в градината или на балкона. Ако терасата е остъклена, растението няма да загине от студа. Катерливата природа предполага да се осигури подходяща опора, както и да се привърже в ранните етапи от развитието й.

Азарина предпочита слънчеви кътчета и няма големи претенции. Внимавайте само с поливките.

Още няколко увивни прелести с едногодишна природа са събрани под общото наименование ипомея. За съжаление у нас не се гледа с много добро око на тях, защото някои имат склонност да се самозасяват и превземат дори неотредените им площи. Това важи с пълна сила за добре познатите ни бели телефончета.

В групата обаче са поместени и културни форми с лилави и розови цветове, а също и с огромни бели фунии, които се контролират по-лесно. Голям интерес представлява и кипърската лоза. Тя цъфти с ярко червени цветове, а формата на листата й е доста нетрадиционна – те са дълбоко нарязани и гъсто разположени.

Лианите се посещават от безброй полезни насекоми и рядко страдат от вредители. Отглеждат се практически сами. Единствен недостатък е, че се почистват трудно след отмиране, особено от обикновените оградни мрежи.

Снимка: Om Yadav/Flickr.com
Снимка: Om Yadav/Flickr.com
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Отстъпката при зареждане на до 50 литра бензин и дизел може да се вдигне на 50 ст. Да отпадне акцизът за пропан-бутана и метана, които се използват за моторни горива, а ДДС за тях да бъда свален от 20 на 9%. Това е една от мерките, които са включени в антикризисния пакет, който правителството подготвя
Документи ще се приемат до 1 юни, може и по имейл Конкурсът за нов председател на Националния статистически институт (НСИ) бе удължен със заповед на вицепремиера по ефективно управление Калина Константинова до 1 юни. Вместо до края на работния ден на 16 май документи от кандидатите ще се приемат до 17 часа на 1 юни, сряда
Два 8-хилядника за два дни покорява Силвия Аздреева Тя е втората жена у нас, видяла света от покрива му Българка е изкачила Еверест, става ясно от бюлетина на непалската планинска служба. Постижението на Силвия Аздреева е още по-впечатляващо с това, че младата жена е изкачила в два поредни Еверест и Лхотце

Градина 24 / Цветя