Напишете дума/думи за търсене

Лианите са полезни за дивата природа

Когато се придържаме към темата за увивните и катерливи растения, няма как да пропуснем да споменем и техните ползи за дивите твари. Много от представителите на тази група от флората са дом на птици и полезни насекоми. Също така, осигуряват им храна през доста голяма част от годината. Не е все едно и как се поддържат в изряден вид.

Лесни за обгрижване и с огромен естетически ефект са клематисите, вистерията, текомата и още много знайни и незнайни цъфтящи растения. Многогодишните видове, които предстои да представим имат

нужда от регулярни подстрижки

и малко повече усилия, що се отнася до настаняването на постоянно място. Правилната опора също играе огромна роля. В крайна сметка те ще останат доста дълго време в градината, което налага тя да е стабилна и устойчива, а също и красива, и здрава.
Наред с плюсовете, лианите, особено многогодишните, имат и някои минуси. На първо четене е по-бавният растеж. Точно тук се намесва успешната комбинация между едните и другите.

За саксийно отглеждане на балкона са много подходящи добре познатите ни бугенвилея, дипладения, жасмини във всякакви форми и размери. Малко по-нетрадиционни са дуранта, петрея, плумбаго. Всички те обичат слънчево изложение и се отглеждат сравнително лесно. Не забравяйте, че в в контейнер възможностите на всички цветя са ограничени и е задължително да се подхранват редовно през активната част от годината.

Ако пък си търсите нестандартна украса за балкона, опитайте да се спогодите с картофените лиани Solanum laxum или Solanum crispum. Те са вечнозелени, но за съжаление не издържат на студ. Развиват се най-добре при слънчево изложение. Цъфтежът е обилен, а цветовете са характерни за семейството на нощните сенки. Най-често са бели и събрани в красиво и нежно съцветие.

Картофените лиани са малко по-капризни. Изискват защитено от ветрове място, рохка и богата на хранителни вещества почва. Поливките се извършват с повишено внимание. Всички вредители, които нападат домати, картофи, тютюн не са им чужди. Бъдете бдителни и при първи симптоми на проблем, реагирайте.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Документи ще се приемат до 1 юни, може и по имейл Конкурсът за нов председател на Националния статистически институт (НСИ) бе удължен със заповед на вицепремиера по ефективно управление Калина Константинова до 1 юни. Вместо до края на работния ден на 16 май документи от кандидатите ще се приемат до 17 часа на 1 юни, сряда
Два 8-хилядника за два дни покорява Силвия Аздреева Тя е втората жена у нас, видяла света от покрива му Българка е изкачила Еверест, става ясно от бюлетина на непалската планинска служба. Постижението на Силвия Аздреева е още по-впечатляващо с това, че младата жена е изкачила в два поредни Еверест и Лхотце
Руски командири избиват собствените си ранени войници, вместо да ги прибират от бойното поле и да ги лекуват. Това разказват в шокиращо видео млади войници, били се на страната на Москва, но заловени от силите на Киев. Подполковник бе обвинен, че лично е застрелял няколко войници, докато лежали ранени

Градина 24 / Цветя