Напишете дума/думи за търсене

Цветята и въшките

Още преди месец-два започнахме да предупреждаваме градинарите, че въшките се раздвижват и стават сериозна опасност за всичко що е зелено. Към днешна дата застрашени са череши, ягоди, салати, бобовите и зеленчуковите растения и всички цветя в градината.

От цветното царство най-податливи на нападение от въшки са лупините, розите, глицинията, божурите, текомата и още много други. Реално те не подбират много, а и са много видове.

Иска ни се да дадем универсална рецепта за справяне с неприятелите в градината, но това е невъзможно. Затова пък има безброй методи за безопасно справяне с враговете, които, след тестване в конкретни условия и при конкретен вид неприятел, биха дали повече от задоволителни резултати.

Един такъв метод е обливането на растенията със силна струя вода, която да събори и отмие въшковата колония от стъблата. Практиците, които прилагат този начин на борба са доволни и твърдят, че е безвредно, а след няколко обливания, въшките се изтощават и умират. Освен това по този начин се измива и медената роса, която остава след справянето с насекомите.

За редовните ни читатели не е изненада, че съществуват редица рецепти за отвари и извлеци от полезни растения, които успешно борят въшките без да се налага употреба на сериозни химични препарати за растителна защита. Събрали сме някои от тях с идеята, че могат да се отглеждат в градината доста успешно, а също и да се използват по предназначение за защита.

Черната акация

е декоративно растение, което доста често се среща покрай пътищата. Основна цел на отглеждането й е борбата с ерозията на почвата на наклонени терени. Освен това, цветовете й са доста посещавани от пчели и други опрашители. Отношението към нея е раздвоено обаче, защото се счита и за инвазивен вид.

С малко контрол и без никакви специални грижи това растение може да бъде настанено в градината, а от него да се извличат повече ползи отколкото подозирате.

Веществата с инсектицидно действие в аморфата са ротенон и аморфин. Най-високо съдържание от тях е отчетено в чушките, оформени след прецъфтяване. Технологията на приготвяне на инсектициден биологичен препарат включва накисване на шушулките в спирт. След това той се разрежда с вода и се използва по предназначение.

Домашният препарат е опасен освен за насекомите и за рибите, но не и за хора, животни и птици.

Инсектицидни свойства се приписват и на

кореноплодите на пащърнака

Този така полезен и много подценяван зеленчук може да бъде успешно отгледан във всяка градина от семена. Грижите за него са доста сходни с тези при морковите. Заради бавното поникване се препоръчва сеитбата да се съчетае с репички или друг бързо поникващ вид, за да се очертаят редовете.

Пащърнакът презимува успешно в условията на нашата страна. Кореноплодите се използват за супи, салати, пюрета и други ястия, дори и като заместител на моркова. В тях обаче се съдържат и вещества с инсектицидни свойства. Препоръката е да се извлече сока на кореноплода чрез настъргване и накисване във вода за едно денонощие. Разтворът се прецежда и използва за опръскване на нападнатите растителни части.

Няма как да пропуснем

всички лукови култури,

като средство за борба с листните въшки. Всички те имат не само инсектицидни свойства, но и фитонцидни. Тоест, възможно е да излекуват растенията и при нападение от гъбни патогени.

Що се отнася до рецептите, те са най-различни и в зависимост от това каква част от лука или чесъна се използва. Най-често се касае за воден извлек на накълцани или надробени листа, скилидки или луковици. Течността се използва за опръскване на насекомите, като във някои случаи има 100% мигновено действие.

Единствен недостатък на чесъна е трайният аромат, който се носи из градината известно време. А как да отгледате лук и чесън, най-вероятно знаете, затова ням да навлизаме в тази тема. Ще споменем само, че освен видовете за салата и таратор, има и много декоративни и лечебни представители, на които би било добре да обърнете внимание, а защо не и да настаните в градината или на балкона.

Плевел или салата е глухарчето

е спорен въпрос. Факт е, че през последните години Taraxacum officcinale доби популярност заради периода на цъфтеж, високото съдържание на полезни вещества в листата, лечебните качества на корените, възможността за приготвяне на мед от цветовете и какво ли още не.

Изкоренявате ли глухарчето от ливадата или градината? Ако е така, то поне го използвайте по предназначение. Листната маса и кореновата система съдържат сокове, за които е известно, че притежават инсектицидни и дори акарицидни свойства.

Достатъчно е да ги надробите и накиснете във вода. Не прекалявайте с количеството! Водата да бъде хладка, а престоя на растителните части в нея – около час-два.

Извлекът се приготвя непосредствено преди употреба. Може да се използва през десетина дни превантивно.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Правителството определи нов председател на Националния статистически институт, съобщиха от пресслужбата на кабинета след заседанието му в сряда. Уточнява се, че е проведена прозрачна процедура за избор на председател. Предварително обявени правила и критерии за избор, бяха публикувани в средствата за масово осведомяване и социалните мрежи
Готова е законодателната програма на „Продължаваме промяната“ за ново правителство, пише във фейсбук страницата на партията, където е публикувано и видео на Кирил Петков. Тя съдържа над 40 законопроекта, като голяма част от тях трябва да бъдат приети в следващите 4 месеца, ако искаме България да продължи да върви напред с темпа
Срокът за погасяване на кредити, теглени от хора, които в пандемията са оставали временно без работа, се увеличава от 5 на 7 години. Това е едно от решенията на правителството за изменение на  „Програма за гарантиране на безлихвени кредити в защита на хора, лишени от възможността да полагат труд поради пандемията от COVID-19”

Градина 24 / Цветя