Напишете дума/думи за търсене

Бамя се сее през втората половина на май

Бамя

Бамята e една от най-топлолюбивите зеленчукови култури. У нас тя се отглежда предимно в южните райони на страната. От българските сортове бамя най-разпространени са Пловдивска, Лясковска и Тополовградска (Каваклийска).

Сеитбата на бамята се провежда обикновено през втората половина на май, когато температура на почвата в 10см слой се повиши до 18-19?С.

Бамята се развива добре на дълбоки, структурни и плодородни почви. Подготовката на участъците, предвидени за отглеждане на бамя, започва през есента. След прибиране на предшественика площите се изорават на дълбочина 30-35см. С основната обработка се внасят фосфорни и калиеви торове (25-30 кг/дка суперфосфат и 20-25 кг/дка калиев сулфат). Азотният тор (25-30кг амониев нитрат) се внася двукратно през пролетта - при сеитбата на бамята и при встъпване на растенията във фаза цъфтеж.

Много често бамята се отглежда като втора култура след зеленчуци с къс вегетационен период (спанак, лук, репички, салати и др.).

Преди сеитбата се извършват 1-2 плитки бработки на почвата (10-15см).

Сеитбата на бамята се извършва по няколко начина. Тя може да е редова, лентова и гнездова. На малка площ се практикува най-често гнездова сеитба (разстоянието между гнездата е 35-40см, а между редовете - 60-70см). Във всяко гнездо се засяват по 3-4 семена на дълбочина 4-5см.

На големи площи се прилага редова сеитба при междуредово разстояние 50-60см и вътре в реда – 10см. При лентова сеитба може да се приложи схемата – 70/50/15.

Бамята е светлолюбива и влаголюбива култура. Тя проявява най-високи изисквания към влагата в почвата в началните фази от вегетацията си и през междуфазния период цъфтеж - формиране на плодовете.

В сравнение с другите зеленчукови култури бамята се напада от малко болести, най-често от брашнеста мана. При поява на първите признаци на брашнеста мана по бамята се препоръчва третиране с някой от посочените фунгициди: Фитосев – 0,2%, Драгонис – 0,06%, Таегро – 0,02%, Ритуал – 0,05%, Сигнум – 0,1%, Вивандо – 0,02%, Сивар – 0,1%, Топаз 100 ЕК - 0,03% (разрешен до 31.12.2022), Индар 5 ЕВ – 0,1% (разрешен до 24.06.2022).
Срещу вредителите (листни въшки) могат да се използват инсектицидите: Афикар 100 ЕК (Шерпа ЕВ) – 0,04%, Делмур – 0,05% (разрешен до 31.10.2022), Сиванто Прайм – 0,05%, Ойкос - - 0,1%, Маврик 2 Ф – 0,02%, Моспилан 20 СГ – 0,025% и др.

Бамята влиза в плододаване два месеца след сеитбата и плододава до първите есенни слани. Плодовете се прибират в консумативна зрелост (дължина на плода 4-5 см).

Литература:
Зеленчукопроизводство (проф. Г.Генков)
Списък на разрешените фунгициди от БАБХ - 2022

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Пътнически влак се е ударил в паднала скала по подбалканската линия край Розино, предаде БНТ. Загинал е машинист. По първоначална информация няма пострадали пътници. Очаквайте
С мачовете Австралия - Дания и Франция и Тунис - Франция ще приключи срещите в група D на световното в Катар. Преди тях лидери са "петлите", които с 6 точки са сигурни 1/8-финалисти. Австралийците са втори с 3 точки, а Дания и Тунис имат по една. Селекционерът на Франция Дидие Дешан сменя цялата си офанзива, като титуляри не са Килиан Мбапе
Проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС изпрати 50 стр. документи, доказващи нарушения на екипа на д-р Атанас Атанасов Спешна проверка на цялостната дейност на уволнения в средата на октомври директор на УМБАЛ "Александровска" д-р Атанас Атанасов поиска депутатът от ГЕРБ-СДС проф. Костадин Ангелов. Ангелов

Градина 24 / Зеленчуци