Напишете дума/думи за търсене

Мурсалският чай е лек за всяка болка

Легендата разказва, че от отронените сълзи на Орфей, докато е търсил любимата си Евридика, изникнало едно от най-лековитите растения по нашите земи. Именно за мурсалския чай се говори, че е лек за всяка болка и болест.

Лечебните свойства на билката са високоценени у нас и извън пределите на страната ни. Тя расте не само на българска земя, но и в Гърция, Албания и Северна Македония.

Мурсалският чай е познат още като планински, пирински, алиботушки, шарпланински, а по света е наричан гръцки планински, тъй като съседите ни първи са проучили и описали полезните му свойства.

Сухите каменисти места с богати на хумус почви са предпочитаните от билката терени за растеж. Харесва планинския климат. Въпреки това е възможно да се отглежда и в саксия у дома, като би внесло красив декоративен нюанс, но няма да е с толкова силни лечебни свойства, подобно на отглежданите в планината билки.

Именно уникалната лековита сила на мурсалския чай е довела до активното му събиране с търговска цел. Това е и една от причините за почти пълното унищожаване на популацията му. Видът е вписан в Червената книга на България. Част от популациите на билката са включени в резерват „Алиботуш“ в Славянка, национален парк „Пирин“ и защитена местност „Триградско ждрело“ в Родопите. Находищата попадат в защитени зони от Европейската екологична мрежа Натура 2000 в България.

Събирането на лековитото растение от естествените находища за стопанска и търговска цели е забранено, но култивирането му позволява чаят да се употребява все пак масово. Мурсалският чай не е претенциозен по отношение на температурата и може да понесе температури от -20 до 40 оС. Освен това е сухоустойчив, но напояването по време на поникването има благоприятен ефект. Билката може да се отглежда на едно и също място в продължение на 6-7 години, без това да навреди на качеството и количеството й.

Събират се листата и цветовете на лековитото растение. Добре е прибирането на надземните му части да се извършва в началото на цъфтежа, защото е установено, че тогава са най-богати на етерични масла. Също така е препоръчително събирането да става рано сутрин преди пчелите да са обрали нектара. След първата жътва, която може да се осъществи в края на май - началото на юни, следва още една, която е в началото на септември.

След изсушаването му мурсалският чай се опакова като насипен чай, а не в пакетчета. Ежедневно може да се пие по една чаша чай по 3 пъти на ден преди хранене. При настинка е хубаво да се запарват 3-4 стръка в 300-400 мл вода и да се приема по 1 супена лъжица на всеки 2 часа.

Благодарение на лековитите си свойства мурсалският чай:

- Тонизира организма

- Има изразено противовъзпалително, противомикробно и антиоксидантно действие

- Успокоява кашлицата и спомага за отхрачването на секрета

- Подпомага работата на сърдечно-съдовата система

- Има имуностимулиращо действие

- Пречиства черния дроб и бъбреците

- Понижава кръвното налягане

- Забавя процесите на стареене

- Спомага за здравето на простатата и подобрява потентността

ВНИМАНИЕ!

Не е препоръчително деца под 18 години да консумират от чая. Въпреки това, досега не са наблюдавани странични ефекти след приема му дори при деца до 7-годишна възраст, но те следва да го използват само след консултация с лекар. Съдържанието на танини в билката я прави неподходяща за консумация от бременни жени.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Ford официално прехвърли собствеността на румънския си завод в Крайова на Ford Otosan, за да ускори трансформацията към изцяло електрическо бъдеще в Европа. След регулаторно одобрение, споразумението между Ford Europe и Ford Otosan вече е финализирано. Съчетавайки производствената мощ на завода в Крайова с богатия опит на турската компания Ford
По инициатива на Държавната агенция за безопасност на движението е бил поставен пункт за контрол на 200-300 метра от жестоката катастрофа в София. На час са заловени по средно 100 шофьори с надвишена скорост, сподели в интервю за "24 часа" заместник-председателят на агенцията Димитър Илиев, бивш шампион на рали. Цялото интервю вижте във видеото
Актьорите Калин Сърменов и Филип Буков се скараха във фейсбук. Разпрата започва от директора на Сатиричния театър Калин Сърменов, който публикува две снимки на кадри от сериала "Татковци", който в момента се излъчва по Би Ти Ви. На тях се виждат Филип Буков и колежката му Стефани Ивайло, които влизат в ролите на адвокати

Градина 24 / Билки