Напишете дума/думи за търсене

Мурсалският чай е лек за всяка болка

Легендата разказва, че от отронените сълзи на Орфей, докато е търсил любимата си Евридика, изникнало едно от най-лековитите растения по нашите земи. Именно за мурсалския чай се говори, че е лек за всяка болка и болест.

Лечебните свойства на билката са високоценени у нас и извън пределите на страната ни. Тя расте не само на българска земя, но и в Гърция, Албания и Северна Македония.

Мурсалският чай е познат още като планински, пирински, алиботушки, шарпланински, а по света е наричан гръцки планински, тъй като съседите ни първи са проучили и описали полезните му свойства.

Сухите каменисти места с богати на хумус почви са предпочитаните от билката терени за растеж. Харесва планинския климат. Въпреки това е възможно да се отглежда и в саксия у дома, като би внесло красив декоративен нюанс, но няма да е с толкова силни лечебни свойства, подобно на отглежданите в планината билки.

Именно уникалната лековита сила на мурсалския чай е довела до активното му събиране с търговска цел. Това е и една от причините за почти пълното унищожаване на популацията му. Видът е вписан в Червената книга на България. Част от популациите на билката са включени в резерват „Алиботуш“ в Славянка, национален парк „Пирин“ и защитена местност „Триградско ждрело“ в Родопите. Находищата попадат в защитени зони от Европейската екологична мрежа Натура 2000 в България.

Събирането на лековитото растение от естествените находища за стопанска и търговска цели е забранено, но култивирането му позволява чаят да се употребява все пак масово. Мурсалският чай не е претенциозен по отношение на температурата и може да понесе температури от -20 до 40 оС. Освен това е сухоустойчив, но напояването по време на поникването има благоприятен ефект. Билката може да се отглежда на едно и също място в продължение на 6-7 години, без това да навреди на качеството и количеството й.

Събират се листата и цветовете на лековитото растение. Добре е прибирането на надземните му части да се извършва в началото на цъфтежа, защото е установено, че тогава са най-богати на етерични масла. Също така е препоръчително събирането да става рано сутрин преди пчелите да са обрали нектара. След първата жътва, която може да се осъществи в края на май - началото на юни, следва още една, която е в началото на септември.

След изсушаването му мурсалският чай се опакова като насипен чай, а не в пакетчета. Ежедневно може да се пие по една чаша чай по 3 пъти на ден преди хранене. При настинка е хубаво да се запарват 3-4 стръка в 300-400 мл вода и да се приема по 1 супена лъжица на всеки 2 часа.

Благодарение на лековитите си свойства мурсалският чай:

- Тонизира организма

- Има изразено противовъзпалително, противомикробно и антиоксидантно действие

- Успокоява кашлицата и спомага за отхрачването на секрета

- Подпомага работата на сърдечно-съдовата система

- Има имуностимулиращо действие

- Пречиства черния дроб и бъбреците

- Понижава кръвното налягане

- Забавя процесите на стареене

- Спомага за здравето на простатата и подобрява потентността

ВНИМАНИЕ!

Не е препоръчително деца под 18 години да консумират от чая. Въпреки това, досега не са наблюдавани странични ефекти след приема му дори при деца до 7-годишна възраст, но те следва да го използват само след консултация с лекар. Съдържанието на танини в билката я прави неподходяща за консумация от бременни жени.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Звездата на американския национален отбор Кристиян Пулишич си пусна снимка от болничната стая и се закани да се върне за мача с Нидерландия в събота. "Толкова съм горд с вас момчета. Честито. Връщам се в събота, не се тревожете", написа Пулишич. Кристиян вкара гола за победата с 1:0 над Иран в края на първото полувреме
Българският баскетболен национал Александър Везенков заяви, че е щастлив, че работата му е оценена. Той даде интервю пред официалния сайт на Евролигата след като спечели отличието за номер 1 в турнира през ноември. „Първо, благодаря много за наградата. Всичко има значение, но най-важен е отборът. Много съм щастлив, че взехме някои големи победи
Официалната топка на световното Al Rihla не само се помпа, но се и зарежда като обикновен смартфон. Всичко е заради инерционния сензор, който предава информация за скорост и посока и така топката се следи за нуждите на ВАР системата. Сензорът се захранва с малка батерия, която според Adidas може да издържи 6 часа при активна употреба и 18 дни

Градина 24 / Билки