Напишете дума/думи за търсене

Сукуленти в композиции

Сукулентите завладяват с изключителни външни данни, завидна жизненост и несравнима непретенциозност. Опознайте ги по-добре - и със сигурност ще намерите кът за тях както в стаята, така и в сърцето си!

През лятото на компанията от сукуленти трябва да се осигури слънчев ъгъл в градината, а за зимата растенията трябва да бъдат внесени в къщата.
Тези растения са обединени в една група, наречена "сукуленти", което идва от латинското suculentus и се превежда като "сочен". Факт е, че нашите герои са в състояние да натрупват влага в листата и стъблата, за да оцелеят безопасно при продължителни засушавания. Тази особеност се дължи на факта, че идват от пустинни региони, където валежите са много редки. Нищо чудно, че са толкова издръжливи и упорити!

Шаби шик

Това е стил в интериорния дизайн, където стайните растения, преминали строг фейсконтрол, се вписват перфектно. И кой, ако не сукулентите, може да се похвали с спретнат външен вид през цялата година?
Ехеверия, алое, бодлива круша и каменоломка в глинени саксии са живописно групирани с други "роднини", опаковани в винтидж чекмеджета.

Перфектната двойка

Докато летораслите на еониума (aeonium) са склонни да се издигат, ехеверията (echeveria) се разпространява в плътен килим. Въпреки че сукулентът постоянно образува нови розетки, той остава в саксията за дълго време.

СЪВЕТ 

Искате ли да изненадате гостите си? Използвайте розетки от еониум (аeonium), когато подреждате масата - такъв прекрасен декор определено няма да избледнее.

Килим от розетки 

Разклонената каменоломка (Sedum pachyclados) расте бързо и образува плътен килим от розетки. Цъфти необичайно - отделни розетки растат нагоре, по периметъра на които скоро се появяват малки бели цветя.

По време на цъфтеж през март-април, Echeveria pulvinata ' Doris Taylor' има множество малки ярко оранжеви камбанки. Характерна особеност на вида е бялото опушване на листата и летораслите.
Важно: когато поливате растението, опитайте се да не попаднете върху листата, в противен случай върху тях ще се появят грозни петна.

В различна компания

Сукулентите изглеждат добре в ансамбли с други саксийни растения. Имайте предвид обаче, че те имат различни нужди. Най-доброто решение в този случай би било да засадите сукулентите в отделна саксия, която след това може да се комбинира в композиция с други стайни колеги заровени в по-голям контейнер.

Флорариум 

Флорариумът е мини-оранжерия или стъклен съд с всякаква форма, където е засадена група растения. Тъй като много сукуленти са малки, те са чудесни за тази идея.

Важно: "децата на пустинята" не понасят висока влажност, така че контейнер с тясно гърло не е подходящ за флорариум с такива растения - микроклиматът в него е подобен на оранжерия.

Жива картина 

Тъй като сукулентите се задоволяват с тънък слой субстрат, от растения могат да се създават необичайни "картини" и пана.

За тази цел в ниска кутия, облицована с фолио, изсипете субстрата, покрийте го с мъх и разтегнете фина мрежа.

После внимателно засадете сукулентите в отделните клетки.

Накрая сложете рамката за кутията и готово!
За поливане изваждате кутията от стената и я поставяте върху хоризонтална повърхност.

Важно: поливането трябва да бъде умерено!

Основният враг на сукулентите е излишната влага. Те се нуждаят от субстрат с добра водопропускливост, за който на дъното на резервоара се прави дренажен слой от експандирана глина. Препоръчително е да мулчирате повърхността на субстрата с чакъл, така че растението дори да не влиза в контакт със земята.

Между поливанията субстратът трябва да изсъхне напълно, така че през лятото е достатъчно да поливате зелените приятели веднъж седмично, а през зимата - два пъти месечно.

Размножаване и грижи 

Сукулентите са много лесни за размножаване. По-добре е да направите това през пролетта и лятото, тъй като през есента и зимата растенията нямат достатъчно светлина и се вкореняват бавно. За размножаване са подходящи както върхът на издънката (на снимката), така и единично листо. В този случай разрезът трябва първо да се остави да изсъхне малко.

Субстратът трябва да бъде само леко навлажнен (посадъчният материал има достатъчно запаси от влага, за да се вкорени, така че поливането трябва да бъде изключително умерено). След това поставете саксията в сенчест ъгъл. След няколко седмици листът или издънката ще дадат корени.

ВАЖНО: не можете да поставяте издънки и листа във вода - те ще изгният.

Друг важен момент в отглеждането на сукуленти е, че всички те се нуждаят от слънчева светлина - колкото повече, толкова по-добре. Без нея растенията се източват и спират да цъфтят, а розетките се разхлабват и избледняват.

Що се отнася до подхранването, достатъчно е да нанасяте тор за кактуси 3-4 пъти през пролетта и лятото.

А кога трябва да бъде трансплантиран - той самият ще ви покаже: листата стават малки - време е да го преместите в по-голяма саксия.

сн. 05-8

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Готова е законодателната програма на „Продължаваме промяната“ за ново правителство, пише във фейсбук страницата на партията, където е публикувано и видео на Кирил Петков. Тя съдържа над 40 законопроекта като голяма част от тях трябва да бъдат приети в следващите 4 месеца, ако искаме България да продължи да върви напред с темпа
Срокът за погасяване на кредити, теглени от хора, които в пандемията са оставали временно без работа, се увеличава от 5 на 7 години. Това е едно от решенията на правителството за изменение на  „Програма за гарантиране на безлихвени кредити в защита на хора, лишени от възможността да полагат труд поради пандемията от COVID-19”
Двама централни нападатели ще представи утре официално ЦСКА. Става въпрос за Дъкенс Назон и Дауда Бамба. Така бяха уредени голмайстори, които да заместят Жорди Кайседо. 28-годишният Назон е роден в Париж, но е национал на Хаити. В момента е играч на втородивионния френски "Руан". Бамба може да играе като централен нападател и по двете крила

Градина 24 / Цветя