Напишете дума/думи за търсене

Патладжанът се засажда при трайно затопляне

Растенията са потиснати, ако почвата е студена

Патладжанът е сред най-топлолюбивите зеленчукови видове. Растенията се развиват нормално и дават плодове при температура 18-20 градуса.

Ето защо съветът към градинарите е да не бързат с разсаждането му в градината. Препоръчително е да се изчака докато времето се затопли трайно и не се очакват резки температурни колебания.

Имайте предвид, че патладжанът се засажда, когато почвената температура се задържи трайно над 13-14 градуса. Затова, когато атмосферните условия не са много благоприятни, отложете разсаждането му за по-късно.

Други важни изисквания:

0 Патладжанът е взискателен към влагата на почвата.

0 Влажността на въздуха не бива да е по-висока от 65-70%, защото цветчетата опадат.

0 Растението вирее най-добре на южни склонове върху богати и леки почви.

Разсаждане

В момента на засаждането растенията трябва да бъдат във фаза 4-5-и лист.

Най-често в градината патладжанът се отглежда на кавали. Препоръчваното разстояние е 70 см между редовете, а между отделните растения - 40 см.

Ако разсадът е пикиран, се разсажда в предварително изкопани ямки, ако не - със садило. Разсаждането на патладжана може да продължи и през юни.

Грижи след засаждането

След засаждане растенията се поливат, а след около 20 дни се подхранват с минерални торове на всеки две седмици.

Патладжаните от различните сортове достигат височина от 30-40 до 120 см.

Прибирайте редовно готовите за бране плодове, за да подпомогнете по-бързото узряване на останалите.

5 ПОЛЗИ, КОГАТО ГО КОНСУМИРАТЕ

0 Патладжанът не съдържа почти никакви мазнини и холестерол. Има малко калории, но създава усещане за ситост дълго време. Освен това потиска апетита.

0 Съдържа много фибри, антиоксиданти и вит.С, които укрепват имунната система и я правят по-устойчива на болести.

0 Фенолните съединения в патладжана, както и богатството му на калий правят костите по-здрави и плътни.

0 Богат е на желязо, магнезий и витамин В, които се борят с анемията.

0 Източник е на фитонутриенти, които стимулират мозъчната дейност и работата на нервната система. Това допринася за подпомагане на психичното здраве.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Правителството определи нов председател на Националния статистически институт, съобщиха от пресслужбата на кабинета след заседанието му в сряда. Уточнява се, че е проведена прозрачна процедура за избор на председател. Предварително обявени правила и критерии за избор, бяха публикувани в средствата за масово осведомяване и социалните мрежи
Готова е законодателната програма на „Продължаваме промяната“ за ново правителство, пише във фейсбук страницата на партията, където е публикувано и видео на Кирил Петков. Тя съдържа над 40 законопроекта като голяма част от тях трябва да бъдат приети в следващите 4 месеца, ако искаме България да продължи да върви напред с темпа
Срокът за погасяване на кредити, теглени от хора, които в пандемията са оставали временно без работа, се увеличава от 5 на 7 години. Това е едно от решенията на правителството за изменение на  „Програма за гарантиране на безлихвени кредити в защита на хора, лишени от възможността да полагат труд поради пандемията от COVID-19”

Градина 24 / Зеленчуци