Напишете дума/думи за търсене

Патладжанът се засажда при трайно затопляне

Растенията са потиснати, ако почвата е студена

Патладжанът е сред най-топлолюбивите зеленчукови видове. Растенията се развиват нормално и дават плодове при температура 18-20 градуса.

Ето защо съветът към градинарите е да не бързат с разсаждането му в градината. Препоръчително е да се изчака докато времето се затопли трайно и не се очакват резки температурни колебания.

Имайте предвид, че патладжанът се засажда, когато почвената температура се задържи трайно над 13-14 градуса. Затова, когато атмосферните условия не са много благоприятни, отложете разсаждането му за по-късно.

Други важни изисквания:

0 Патладжанът е взискателен към влагата на почвата.

0 Влажността на въздуха не бива да е по-висока от 65-70%, защото цветчетата опадат.

0 Растението вирее най-добре на южни склонове върху богати и леки почви.

Разсаждане

В момента на засаждането растенията трябва да бъдат във фаза 4-5-и лист.

Най-често в градината патладжанът се отглежда на кавали. Препоръчваното разстояние е 70 см между редовете, а между отделните растения - 40 см.

Ако разсадът е пикиран, се разсажда в предварително изкопани ямки, ако не - със садило. Разсаждането на патладжана може да продължи и през юни.

Грижи след засаждането

След засаждане растенията се поливат, а след около 20 дни се подхранват с минерални торове на всеки две седмици.

Патладжаните от различните сортове достигат височина от 30-40 до 120 см.

Прибирайте редовно готовите за бране плодове, за да подпомогнете по-бързото узряване на останалите.

5 ПОЛЗИ, КОГАТО ГО КОНСУМИРАТЕ

0 Патладжанът не съдържа почти никакви мазнини и холестерол. Има малко калории, но създава усещане за ситост дълго време. Освен това потиска апетита.

0 Съдържа много фибри, антиоксиданти и вит.С, които укрепват имунната система и я правят по-устойчива на болести.

0 Фенолните съединения в патладжана, както и богатството му на калий правят костите по-здрави и плътни.

0 Богат е на желязо, магнезий и витамин В, които се борят с анемията.

0 Източник е на фитонутриенти, които стимулират мозъчната дейност и работата на нервната система. Това допринася за подпомагане на психичното здраве.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
С мачовете Австралия - Дания и Франция и Тунис - Франция ще приключи срещите в група D на световното в Катар. Преди тях лидери са "петлите", които с 6 точки са сигурни 1/8-финалисти. Австралийците са втори с 3 точки, а Дания и Тунис имат по една. Селекционерът на Франция Дидие Дешан сменя цялата си офанзива, като титуляри не са Килиан Мбапе
Проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС изпрати 50 стр. документи, доказващи нарушения на екипа на д-р Атанас Атанасов Спешна проверка на цялостната дейност на уволнения в средата на октомври директор на УМБАЛ "Александровска" д-р Атанас Атанасов поиска депутатът от ГЕРБ-СДС проф. Костадин Ангелов. Ангелов
Има ранен Писмо бомба избухна в украинското посолство в Мадрид, съобщава Си Ен Ен. Служител, който го е държал, е пострадал. Той е хоспитализиран. Няма опасност за живота му, съобщава местната полиция. Все още няма официален коментар от дипломатическата мисия, предаде

Градина 24 / Зеленчуци