Напишете дума/думи за търсене

Изберете водоем за своята градина

Красивото изкуствено езерце е без преувеличение един от най-зрелищните и забележими елементи на ландшафтния дизайн. Рано или късно всеки собственик на парцел узрява за идеята да създаде фонтан или поток в градината си.

Най-смелата мечта е за организиране на водопад или каскада, с чиста вода, търкаляща се по стъпалата и камъчетата. А защо не и шикозен фонтан, светещ през нощта - весел звучен поток от обърната кана в ориенталски стил...

Шумът от падаща вода, цъфтящи растения и камъни - това е мястото, където можете да отпуснете тялото и душата си, да мечтаете и да постигнете хармония!

Помислете за очертанията

Изкуствените резервоари са два вида: класически (със строги форми) и със свободни очертания.
Официалното езерце има правилни, понякога леко заоблени геометрични очертания (квадрат, овал, правоъгълник), а понякога и по-причудливи - многоъгълни, кръгли и елипсовидни. То е чудесен вариант за малка площ, тъй като има ясни линии и изглежда добре и без крайбрежни растения.

Простата и кокетна форма на такъв резервоар лесно се комбинира с всеки стил на градината.

Езерото със свободна форма

заема значително пространство и се създава в големи градини. Формата му е възможно най-близка до естествената, а крайбрежната зона и самия водоем са украсени с растения.

Дизайнът на езерце със свободна форма трябва да е съобразен със стила и оформлението на самата градина, за да не влиза в конфликт с тях и да образува едно цяло с другите декоративни елементи.

Изкуственият водоем изобщо не трябва да е обикновен. Покажете своя дизайнерски талант, развихрете въображението си и засадете интересни и необичайни растения в крайбрежната зона.

На брега можете да поставите фигурки на животни и птици, декоративна мелница, амфори и други декоративни предмети, които ще придадат на езерото индивидуалност и оригиналност.

Езерцето ще се впише във всеки ъгъл на градината и ще създаде микроклимат за любимите ви растения.

Видове атракции

Водопадът

Очарованието му е в звука на водата, падаща от високо в купата на изкуствения водоем. Слънчевите отблясъци се отразяват в струите, а въздухът е наситен с влага и свежест. Такива градински езера се правят в райони с неравен терен, където ландшафтът включва изграждането на тераси.

Каскадата 

е поредица от малки водопади. Потокът от вода се търкаля по стъпалата на каскадата по-тихо и спокойно. Можете да организирате каскада на върха на алпийски хълм или алпинеум - минавайки по стръмните стъпала, водата ефектно ще пада, разбивайки се върху скалите в плиткото езерце. В продажба има достатъчно материали и оборудване, което ще ви позволи да създадете водопад.

За ефектно композиционно решение изградете красива линия, по която ще се движи водата. И също така изберете най-добрия ъгъл, така че да е удобно да наблюдавате движението на потока.

И най-важното е, че в изкуствен резервоар с водопад и каскади можете безопасно да засадите растения и дори да държите риба.

Водата в движение и падане е добре наситена с кислород и се охлажда по-добре в жегата, което е особено полезно за рибите и езерните растения. Тази вода винаги е по-бистра и по-чиста от застоялата вода.

Източникът

Най-често това е малък поток с отклонение за събиране на вода. Важно е да запомните, че за да може водата да тече в потока, е необходимо да се създаде наклон. За да направите това, коритото на потока по време на работа постепенно се задълбочава, с отдалечаването от източника.

Декорацията

Всяка идея, от каменни скулптури със струя, изтичаща от тях, до кръгли зони с фонтани в средата, ще изглежда страхотно в градини с различни стилове. В близост до такъв поток растенията растат пищно и се събират пеперуди.

Красотата на фонтана 

Фонтанът изглежда невероятно. Неговите струи могат да имат различни посоки, кръстосани са или образуват арки.

Силата на струята също може да се промени, което му придава определен характер и създава настроение. Като оборудвате фонтана с осветление, можете да получите допълнителни емоции вечер и през нощта.
Водата може да бъде наситена с въздушни мехурчета, което също изглежда много впечатляващо. Огромна гама от дюзи за оформяне и подчертаване на струята улеснява създаването на чудотворния фонтан на вашите мечти.

Подхождайте внимателно към въпроса за избора на растения за този тип резервоар. Не всички растения могат да растат под струи на фонтани и с бълбукаща вода. Например, красивите водни лилии не обичат пръски и се чувстват добре само на неподвижната огледална повърхност на водата.

Още 4 уникални идеи

Блато

Необичайно, интересно и същевременно много естествено е да украсите градината си с прекрасно блато. Подходящо е за всяка градина. Засаждайки растения с буйна свежа зеленина в крайбрежната зона, вие ще преобразите всеки скучен пейзаж.

Микроклиматът на блатото ще позволи отглеждането на растителни видове, които се нуждаят от влага и влажен въздух.

То може да се превърне в удобен съсед и чудесно допълнение към аскетичен алпийски хълм или алпинеум.

Мини резервоар

Достатъчно е да се намери подходящ контейнер и може да се изгради стационарен или преносим водоем. За мини езерце има място както в голяма градина, така и в градина със скромен размер. Той идеално ще оживи малкото пространство.

Ако в малка градина мини-езерцето е самостоятелен обект, то в голямо пространство по-скоро ще служи като декор за зоната за отдих или може да бъде част от алпинеум. Той е не по-малко привлекателен от езерце, водопад и извор.

В малък контейнер можете да поставите плаващи растения или фонтан със собствен воден цикъл. Многогодишните треви и папрати са подходящи за украса на брега.

В малък контейнер можете да поставите плаващи растения или фонтан със собствен воден цикъл.

Японски стил 

Инсталирайте беседка на брега на водоема и засадете декоративни растения с изчистени форми. Бреговите растения в този случай трябва да имат красив цъфтеж, текстурирани листа с различни тонове и спретнат общ вид (сибирски ирис, малък лилейник).

Разпръснати, диви композиции не се вписват в цялостната картина на спокойствие и сдържаност, дори острицата трябва да е малка по размер и компактна, например жълта острица.

Естествено езерце 

За тези, които предпочитат да се заобикалят с естествени обекти, природното езерце с група водни лилии и жаби на повърхността на водата е подходящо - жабите постоянно се катерят върху удобните листа.
Почивайки близо до такова езерце, можете да наблюдавате как те се движат между плоски плочи от листа. А в топлите вечери ще слушате техните серенади.

Поставете резервоара така, че да е осветен от слънцето поне част от деня и да е извън сянката на сгради и огради. Желателно е дървета, които пускат листа, цветя и плодове, да не висят над него, в противен случай те просто ще започват да гният във водата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
От бранша се заканват да търсят съдебна отговорност от всеки, който ги клевети Камарата на строителите в България категорично възразява срещу опитите на политици да въвличат бранша в своите битки. Няма да допуснем в преследване на определени цели напълно умишлено да се уронва престижът ни. Строители е имало и ще има
Преди часове здравната министърка Сербезова назначи нов директор - проф. д-р Николай Димитров Почти милион е получил вече смененият директор на кардиологията от възнаграждения по граждански договори за три години Той не просто може да управлява живота - буквално, като накара сърцето отново да затупти, а явно и да менажира отлично и своя живот
Световните доставки на нахут може да спаднат с до 20 процента тази година, според данни на Глоубъл Пълс Конфедерейшън (Global Pulse Confederation), цитирани от Ройтерс. Времето и войната са навредили на доставките на богатата на протеин бобова култура, повишавайки цените и създавайки главоболия на производителите, съобщи БТА

Градина 24 / Дизайн