Напишете дума/думи за търсене

Доматите са по-едри, ако се махат колтуците

Задължително е да се прави при високостъблените сортове

Ако доматеното растение се остави да расте без човешка намеса, то ще придобие храстовидна форма. Това обаче не е препоръчително, тъй като се получават прекалено много разклонения, съответно и листа. Затова е препоръчително да се извършва т. нар. колтучене, при което се премахват новите филизи, които израстват в пазвите между листа и стъблото.

Ако не отстранявате колтуците редовно и им позволите да растат и да се развиват, те отнемат хранителни вещества, които са предназначени за останалите по-важни части от доматеното растение. Впоследствие това води до намаляване на плодовете и съответно на добива.

Колтуците трябва да се махнат, когато достигнат дължина 5-6 см. Ако ги отстраните, след като минат тази дължина, се образуват рани при отчупването им. Те пък са входна врата за развитие на опасни болести или повреди от неприятели.

Ако пък са по-малки, отчупването им става по-трудно и може да нараните стъблото.

Когато по някаква причина се е стигнало до образуване на по-големи колтуци, препоръчително е те да се премахнат, като се използва добре режещо ножче.

Важни правила!

* Преди да започнете колтученето, измийте ръцете си.

* Дезинфекцирайте работните инструменти преди и след работата с тях.

* Добре е да третирате растенията предпазно с подходящ препарат.

Внимание!

* Редовно трябва да премахвате колтуците на индетерминантните, т.е. високостеблените сортове.

* Не трябва да колтучите детерминантните, т.е. нискостъблените видове. При тях може да премахнете само колтуците на първата двойка листа.

Когато растенията са със затормозено развитие

Ако доматените растения са със затормозено развитие, може да ги подпомогнете, като ги подхраните с листен тор.

Имайте предвид, че растенията усвояват много бързо храната, която им е подадена листно. Чрез листните торове може да се коригират бързо дефицити на важни елементи, а също и стресове от различни неблагоприятни фактори – студ, градушка, каквито имаше наскоро в много райони на страната.
Някои от листните торове имат и превантивно антивирусно действие и повишават имунната защита на растенията.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Звездата на американския национален отбор Кристиян Пулишич си пусна снимка от болничната стая и се закани да се върне за мача с Нидерландия в събота. "Толкова съм горд с вас момчета. Честито. Връщам се в събота, не се тревожете", написа Пулишич. Кристиян вкара гола за победата с 1:0 над Иран в края на първото полувреме
Българският баскетболен национал Александър Везенков заяви, че е щастлив, че работата му е оценена. Той даде интервю пред официалния сайт на Евролигата след като спечели отличието за номер 1 в турнира през ноември. „Първо, благодаря много за наградата. Всичко има значение, но най-важен е отборът. Много съм щастлив, че взехме някои големи победи
Официалната топка на световното Al Rihla не само се помпа, но се и зарежда като обикновен смартфон. Всичко е заради инерционния сензор, който предава информация за скорост и посока и така топката се следи за нуждите на ВАР системата. Сензорът се захранва с малка батерия, която според Adidas може да издържи 6 часа при активна употреба и 18 дни

Градина 24 / Зеленчуци