Напишете дума/думи за търсене

С билки и подправки срещу акари

източник: Scot Nelson/Flickr.com

Акарите са една от най-големите напасти, с които може да се сблъска всеки градинар, независимо дали отглежда цветя – стайни или градински, зеленчуци, билки или плодни дръвчета и лози, дори и по-екзотични видове.

Борбата с тях е изключително затруднена най-вече заради мрежата, която освен дом, изпълнява ролята и на предпазен щит. Важно е да не се допуска прекомерното им намножаване, да се открият възможно най-скоро след заселването им в градината или дома и да се погрижим да ги унищожим преди да са повредили необратимо растенията ни.

Как да ги намерите?

Най-често срещаният акар е дребно паяче, което обикновено се крие по долната повърхност на листата, в пазвите им или около цветните пъпки и завръзи, обича предимно млади и зелени части. Трудно се вижда с просто око.

Поради факта, че има смучещ тип устен апарат, той се храни с растителни сокове, а заедно с това предизвиква обезцветяване на листата - първо на малки участъци, а по-късно повредата става по-голяма.

Най-сигурният симптом, че си имате нежелани домашни любимци като акарите е паяжината. В нея се снасят яйцата и се отглеждат малките паячета и колкото повече тя расте, толкова по-трудна става борбата. Колкото повече се намножи популацията, толкова по-зле за градинаря.

Гадинките не обичат да са мокри. Затова сухото и горещо лято е техният момент. Има обаче много начини да предотвратите нападението с прости трикчета или отвари с билки и подправки, които се намират във всеки дом. Важно е да сте упорити в борбата и безпощадни към неприятеля.

Механична борба

Механичното отстраняване на нападнатите части е кардинално решение, но невинаги работещо на 100%. Например, ако акарите са се настанили в някое от цветята на балкона и ги забележите навреме, просто откъснете стъбълцето, увито в паяжина, сложете го в пликче, за да не изпадне някой осмокрак, и наблюдавайте зорко дали нападението няма да се повтори от някой изостанал.

В по-опасни ситуации, когато цялото цвете е засегнато, процедирайте по същия начин – отрежете надземните части и се погрижете растението да се възстанови.

Според някои опитни градинари, към механичното отстраняване на акарите може да се подходи и по друг начин – чрез намокряне. В градината става най-лесно с маркуч, а в дома – в банята под душа. Споменахме, че гадинките не обичат да са мокри. В такива условия те са потиснати, размножават се слабо и, с повече търпение и настоятелност, изчезват.

Този метод обаче крие някои „подводни камъни“, като предпоставки за заболяване от гъбни болести или предизвикване на гнилостни процеси.

Помагат етерични масла и лимонов сок

В днешно време стана модерно да се отричаме от химията и да подхождаме алтернативно към растителната защита. Преоткриваме старите илачи или ги осъвършенстваме, пречупени през призмата на иновациите. Ето няколко съставки, с които ще се отървете от акарите с продукти, налични в долапа:

Етерични масла 

източник: Scot Nelson/Flickr.com
източник: Scot Nelson/Flickr.com

Във всеки дом, може би, има от онези модерни джаджи, които освежават въздуха с вода и етерични масла. Няма лошо. Използвайте обаче маслата и в градината. Например, в този случай, етерично масло от розмарин + малко сапун се превръщат в отлично средство за борба с акарите. Точната рецепта е 3 супени лъжици масло, 1 чаена лъжичка сапун и литър вода. Разклаща се добре и се пръска навред.

Лимонов сок

Киселината от цитрусовите плодове върши чудеса (или точно обратното) с нежното телце на паячетата, стига да достигне до тях. Пропорциите са 2:3 пресен лимонов сок и вода. Течността се налива в бутилка с пулверизатор и се изпръсква върху нападнатите растения и тези около тях. Пазете очите си, иначе миксът е безопасен за хора и животни, а и мирише освежаващо.

Лют спрей

Лютите чушки са полезни за нас, защото съдържат голямо количество витамин С, но могат да се използват и за защита на растенията от насекоми. Никой не обича устата му да пари. А докосвали ли сте око или лигавица с люти пръсти? Болезнено е! Най-простата рецепта за лют спрей срещу инсекти е лъжица смлян пипер, няколко капки сапун за прилепител и четвърт литър вода. Разклаща се, пренощува, прецежда се и адската смес е готова за употреба. Този извлек мори и други насекоми, не само акарите.

Микс от люто 

Впечатляващо е действието не на една люта съставка, а на цели 3 – скилидка-две чесън, малка глава лук, чаена лъжичка червен пипер и за разкош и по-приятен аромат течен сапун. Съставките се наситняват или блендират, добавя се половин литър вода, престоява няколко часа, прецежда се и се използва по предназначение.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Готова е законодателната програма на „Продължаваме промяната“ за ново правителство, пише във фейсбук страницата на партията, където е публикувано и видео на Кирил Петков. Тя съдържа над 40 законопроекта като голяма част от тях трябва да бъдат приети в следващите 4 месеца, ако искаме България да продължи да върви напред с темпа
Срокът за погасяване на кредити, теглени от хора, които в пандемията са оставали временно без работа, се увеличава от 5 на 7 години. Това е едно от решенията на правителството за изменение на  „Програма за гарантиране на безлихвени кредити в защита на хора, лишени от възможността да полагат труд поради пандемията от COVID-19”
Двама централни нападатели ще представи утре официално ЦСКА. Става въпрос за Дъкенс Назон и Дауда Бамба. Така бяха уредени голмайстори, които да заместят Жорди Кайседо. 28-годишният Назон е роден в Париж, но е национал на Хаити. В момента е играч на втородивионния френски "Руан". Бамба може да играе като централен нападател и по двете крила

Градина 24 / Цветя