Напишете дума/думи за търсене

Изберете стила на беседката

12, ДИЗАЙН

В съвременния ритъм на живот човек прекарва все по-малко време сред природата, на чист въздух. А така ви се иска да си починете от заобикалящата суматоха, да изпиете чаша чай слушайки чуруликането на птичките. Или да работите с лаптопа в тишина, да се срещнете с приятели в красива обстановка и да сготвите ароматен шиш кебап.

А какво по-добро място за тези занимания от беседка в градината.

Важно е да изберете правилните материали за изграждане, беседката да съответства на стила на цялата градина и къща и да е в хармония с другите елементи.

Голям брой съвременни материали и технологии позволяват да се претворят много дизайнерски идеи в реалност. И за да изглеждат вашата беседка, градина и къща като едно цяло, обърнете внимание на избора на стил, създаването на зелен оазис или водно тяло в близост до сградите.

СЪВЕТ

Ако обичате да седите на топло, да слушате успокояващото пукане на дърва за огрев и миризмата на уханно месо и зеленчуци, печени на въглища, инсталирайте огнище или стационарна печка, барбекю или пещ. Печката обикновено замества една от стените в беседката, на север или североизток, а барбекюто може да бъде разположено на всяко удобно за вас място, както в двора до беседката, така и вътре под покрива.

Класика 

Класическата беседка винаги има ясна форма на основата и строг дизайн. Най-често за строителство се използва дърво.

Ако къщата ви изглежда като благородническо имение, съветваме ви да построите наблизо каменна ротонда.

Естествените материали и правилната форма на класическата беседка позволяват да се впише хармонично във всяка градина, а при недостиг на свободно пространство можете да я построите близо до къщата.

Увивни растения украсяват този стил беседки:
партеноцис; катереща роза; клематис; бръшлян; текома (кампсис).

Източен полъх 

Най-забележителни и живописни са павилионите в японски и китайски стил.

Обръща се внимание на оригиналната форма на покрива, който обикновено е пагода. Дизайнът на такива беседки на пръв поглед изглежда като безтегловна конструкция, благодарение на тънката и правилна форма на основата.

Когато изграждате такива беседки, използвайте дърво и камък, но съвременните модели могат да съдържат и голямо количество стъкло при изграждане на стените или да са със стъклени покриви.

Вътре има минимум мебели - често една ниска маса и възглавници за отдих на пода.

В декора обърнете внимание на малките неща: резбовани детайли, килими от тръстика, бамбукови щори. Специална нотка на този стил придават малки плодоносни дървета и храсти, засадени наоколо (череша, шипка, люляк, жасмин).

Селска идилия 

Кънтри или селският стил е един от най-често срещаните. Задължителен материал за такива беседки е дървото или заобления дървен материал. Формите винаги са от най-простите, а за конструкцията е характерна известна небрежност

Пещ в старинен стил, глинени кани, и дори самовар отличават дизайна на този стил.

За украса можете да използвате различни рафтове със селски прибори, куки за сушене на ароматни билки, гъби и горски плодове.

Когато декорирате такива беседки отвън, използвайте ярки, големи цветя (слънчоглед, божури, лайка, рози, слез), както и овощни дървета.

Горска приказка 

Беседките в горски стил приличат на къщите на горските приказни обитатели, поради което децата много ги обичат.

Понякога тук се използват неочаквани естествени материали, като стари дървета за подпори и основи, пънове като място за почивка или вместо маса, слама или тръстика за покривите.

Такива беседки са разположени в най-закътаните ъгли на градината и са обгърнати с разнообразна зеленина и храсти. Пътеката до беседката също не трябва да прилича на магистрала. Направете пътека от дървени пънчета или стъпки от камък.

Съвет: не използвайте съвременни материали при изграждането на горска беседка - стъкло, пластмаса и метал - те не отговарят на този стил. Изключение може да бъде гъвкавото битумно покритие или плочки.

Ковано желязо 

Беседката от ковано желязо определено ще украси вашата градина. Нейните ажурни детайли, решетки за поддържане на растенията и различните метални мебели изглеждат много елегантни.

Беседката от ковано желязо ще се впише лесно във френски, английски и средиземноморски стил градина. Изглежда добре на твърди повърхности в центъра на двора, близо до езерце или басейн.

Има две опции за дизайн на ковани беседки:

0 Всички ковани части са показани и ясно видими. Засадете малък брой храсти и цветя наблизо. Само няколко контейнера с цветя и лоза от грозде ще украсят вашата зона за отдих и ще подчертаят нейния аристократичен вид.

0 В другия случай цялата конструкция ще бъде оплетена с увивни растения с декоративна буйна зеленина или красиви цветя. Такава беседка ще даде прохлада и ще предпази от палещото слънце.

Модерен комфорт

Модерният стил включва няколко различни: минимализъм, хай-тек, конструктивизъм, модерни и други тенденции. При създаването на такива беседки се използват съвременни материали (пластмаса, поликарбонат, акрилен камък, стъкло, декинг) в комбинация с обичайните (метал, дърво, камък).

Ярките цветове и форми отличават този стил, но в същото време всеки детайл е обмислен и създаден за комфортен престой. Въпреки смелите дизайнерски идеи, не забравяйте, че беседката трябва да е едно цяло с вашата градина, а не да й противоречи.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Нагли мутри има навсякъде по света. Но у нас те могат да се разхождат в града с 200 при 50 наказателни постановления. В колата на предполагаемия престъпник е имало полицейска лампа, стоп палки... Българската болест е безнаказаност вследствие на всеобща корупция - разбира се, отгоре надолу. Книжката на този негодник не е отнета след 50 акта на
Правителството определи нов председател на Националния статистически институт, съобщиха от пресслужбата на кабинета след заседанието му в сряда. Уточнява се, че е проведена прозрачна процедура за избор на председател. Предварително обявени правила и критерии за избор, бяха публикувани в средствата за масово осведомяване и социалните мрежи
Готова е законодателната програма на „Продължаваме промяната“ за ново правителство, пише във фейсбук страницата на партията, където е публикувано и видео на Кирил Петков. Тя съдържа над 40 законопроекта, като голяма част от тях трябва да бъдат приети в следващите 4 месеца, ако искаме България да продължи да върви напред с темпа

Градина 24 / Дизайн