Напишете дума/думи за търсене

Застрашен вид орхидея, който не е виждан от 120 години, е открит в САЩ

Орхидея. СНИМКА: АРХИВ

Във Върмонт, САЩ, е открит застрашен вид орхидея, чието наличие в щата не е потвърждавано от 1902 г., предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на местната Служба за риболов и дива природа.

Ботаници от службата потвърждават, че популация на малка вихрова погония (Isotria medeoloides) е открита в защитен район на Уайнуски Вали Парк в окръг Читенден. За да защитят застрашените растения, служителите няма да разкрият точното им местонахождение.

"Откриването на жизнеспособна популация от застрашен вид, за който в нашия щат не е съобщавано повече от век, е поразително", казва ботаникът Боб Поп.

Малката вихрова погония е рядкост и по света. В миналото растението е срещано в източните щати и Онтарио. Популациите в Мейн и Ню Хемпшър виреят на места, частично огрявани от слънце, включително в горски покрайнини и сечища.

Предишни търсения на вида във Върмонт са били неуспешни.

За първи път за популацията съобщават двама местни учени миналото лято. Тази пролет те се връщат на мястото заедно с представители на Службата за риболов и дива природа, и потвърждават наличието на малка вихрова погония, която по това време цъфти.

Следващата стъпка, която ще предприеме службата, е съвместно с Уайнуски Вали Парк да търси растението в близкия защитен район и да наблюдава популацията, за да се увери, че тя има най-добрата възможност да процъфтява във Върмонт.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Двама централни нападатели ще представи утре официално ЦСКА. Става въпрос за Дъкенс Назон и Дауда Бамба. Така бяха уредени голмайстори, които да заместят Жорди Кайседо. 28-годишният Назон е роден в Париж, но е национал на Хаити. В момента е играч на втородивионния френски "Руан". Бамба може да играе като централен нападател и по двете крила
Ще има обиск в жилището, където е намерен издирваният бивш футболист, после ще му вземат проби за алкохол и наркотици Георги Семерджиев е бил в неадекватно състояние, когато полицаи и следователи са влезли в апартамента, където е бил. Това каза зам.-шефът на Националната следствена служба Ясен Тодоров, но още не е ясно на какво се дължи това
Моделката и инфлуенсър Александра Богданска, преди развода Петканова, разкри в нов влог, че ще се върне да живее в комплекса при бившия си Даниел за лятото, но под наем. Младата майка споделя, че мястото й допада доста и синът им е свикнал със средата там. Не е ясно все още какво е мнението на бившия й мъж обаче

Градина 24 / Цветя