Напишете дума/думи за търсене

Започват сеитбите на двугодишни цветя

Обикновено подценяваме и дори забравяме двугодишните цветя, ако те не са комерсиално разпространени в търговската мрежа и с приемлива пазарна цена. На това условие отговарят реално съвсем малка част от красотите, които биха украсили по неповторим начин градината ни или балкона в най-късните есенни дни и най-ранните пролетни, че дори и през зимата, ако е мека.

Теменужки, парички и незабравки са навсякъде, на достъпна цена, а правят страхотно представление от багри, устойчиви са на неблагоприятни условия и изискват минимални грижи. Не на последно място, имат склонност да се самозасяват, което прави отговорностите на градинаря много по-малко. Именно тях вече можем да сеем, за да си произведем сами разсад за догодина.

От другата страна на тази тенденция стоят болшинството двугодишни цветя, онези, които през първата година от засяването си образуват розетка, а на следващата цъфтят. Те са за търпеливите градинари, за ценителите, за екстравагантните и различните, за всички онези, които искат тяхната градина да бъде най-най.

Важно е да отбележим, че една не малка част от растенията, които се представят като двугодишни, реално са многогодишни с кратък живот. От тях най-голям декоративен ефект се получава през първата и втората година от живота им, след което започват бавно да отмират и отглеждането им вече не доставя удоволствие.

Голямата група обаче обикновено трябва да се отгледа от семена. Те са евтини и сравнително лесни за отглеждане, но изискват търпение, при това голямо.
Сроковете на сеитба при повечето двугодишни съвпадат. Специалистите препоръчват засяване през късната пролет и лятото, а за нашите условия, този час настъпи. Основна причина е времето. Младите растения трябва да имат достатъчно дълъг период, за да пораснат, да се закалят и да презимуват успешно, за да разцъфтят богато през следващата година.
Още една препоръка е да подновявате всяка година сеитбата, за да се радвате на красотата им без пропуск.

Ангелика е красива още през първата година

след сеитбата. Тя е чудесно допълнение в цветния бордюр, дори само заради дантелената си листна маса, която подчертава красотата на съседните цветя.
През втората година се появява цветоносно стъбло с височина около стотина сантиметра, пъпките се залагат бързо и съвсем скоро се отварят разкошни чадърчета, съставени от многобройни дребнички цветчета в бял цвят. Те привличат разнообразие от полезни насекоми опрашители и карат градината да заживее под музиката на хиляди крилца.

Ангелика обича слънцето, но се представя добре и на частично засенчени места. Всички разновидности са красиви, а макар и рядко, може да попаднете на растения с виолетово-червена листна маса.

Още едно изключително красиво растение с двугодишен жизнен цикъл е дигиталиса. Той е по-известен като напрътник, защото цветовете му наподобяват мъничкия предпазител за пръсти при шиене.

Дигиталисите предлагат огромно разнообразие от бонбонени цветове и шарки. Понякога се предлагат в търговската мрежа в саксия, но цената за едно растение започва от десетина лева, а пакетче с доста семенца е само лев. Та, заслужава си да направите сеитба и да проявите мъничко търпение.

Друг любим цвят, с който да спестите пари, са маковете. Ако ги харесвате в полята, поканете ги и в градината си. Имайте предвид, че те са изключително сухоустойчиви, нетрайни, но пък с продължителен цъфтеж за повече от месец през най-горещите летни дни.

Карамфилът барбатус 

също е двугодишно растение. Той е изключително популярен в английските градини, но и у нас се среща честичко. Предлага се под формата на разсад в саксия за 5-10 лева в зависимост от размера на растението. Може да се намери и като рязан цвят на връзки от десетина стръка за 3-4 лева или в разноцветни сезонни букети.

Селектиран усилено, днес е в най-разнообразни форми, размери и багри. Като растение предпочита изцяло слънчеви места, независимо дали е засаден директно в градината или обитава контейнер на балкона. Важно е да се осигури почва с отлични дренажни свойства.

Засяването става през май-юни, след което младите растения се засаждат на постоянно място, а цъфтежът започва през следващата година.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Ford официално прехвърли собствеността на румънския си завод в Крайова на Ford Otosan, за да ускори трансформацията към изцяло електрическо бъдеще в Европа. След регулаторно одобрение, споразумението между Ford Europe и Ford Otosan вече е финализирано. Съчетавайки производствената мощ на завода в Крайова с богатия опит на турската компания Ford
По инициатива на Държавната агенция за безопасност на движението е бил поставен пункт за контрол на 200-300 метра от жестоката катастрофа в София. На час са заловени по средно 100 шофьори с надвишена скорост, сподели в интервю за "24 часа" заместник-председателят на агенцията Димитър Илиев, бивш шампион на рали. Цялото интервю вижте във видеото
Актьорите Калин Сърменов и Филип Буков се скараха във фейсбук. Разпрата започва от директора на Сатиричния театър Калин Сърменов, който публикува две снимки на кадри от сериала "Татковци", който в момента се излъчва по Би Ти Ви. На тях се виждат Филип Буков и колежката му Стефани Ивайло, които влизат в ролите на адвокати

Градина 24 / Цветя