Напишете дума/думи за търсене

Естествено езеро в двора

Водните лилии ще засенчат повърхността на естественото езерце и ще помогнат за инхибиране на растежа на водораслите.

Има начин как да го изградите, така че да остане чисто и без водорасли без използване на помпи, филтри или химикали

Водата, почвата, растенията и животните могат да живеят заедно в хармоничен баланс в естествено езерце. Никой не трябва да изгребва водораслите. Водата не се нуждае от помпи и филтри, химикали за контрол на pH и постоянна грижа, за да остане чиста и наситена с кислород. Експерти твърдят, че това е невъзможно. Но Робърт Павлис ги опровергава в задния си двор в южната част на Онтарио, Канада. Самият той е професор по биохимия. Неговото мото е „Не се бори с природата, научи се да живееш с нея!“

Дизайн

В конвенционалния дизайн нивата на водораслите се контролират чрез добавяне на химикали и използване на механичен филтър и циркулационна помпа, които никак не са евтини. Тези филтриращи системи са от съществено значение, за да не се заблати езерото. Ентусиастът открива, че като промени дизайна, така че самото езерце да стане филтър, можете да премахнем нуждата от такива системи.

Неговият успешен проект се дължи на следните принципи:

0 Осигурява гостоприемна среда - повърхности за растеж - на полезни микроорганизми, които биха поддържали водата чиста.

0 Подготвя достатъчно място за растенията;

0 Ограничава слънчевата светлина от повърхността на водата, за да намали растежа на водораслите.

Място за растеж

Насекоми, жаби, риби и други живи същества доставят органична материя към езерцето, както растенията и близките храсти и дървета. Този органичен материал би се натрупал във водата, ако не беше тайното оръжие на езерото: микроорганизмите. Те са са навсякъде - в почвата, върху скалите и растенията - и се хранят с органична материя. Колкото повече неща има на повърхността за поддържане на микроби, толкова по-чиста ще бъде водата.

За да ги използвате в своя полза във вашето езерце „Направи си сам“, планирайте половината от повърхността му да се състои от плитък участък (от време на време ще го наричаме стъпало), дълбок 20 см, около периметъра на басейна. Направете пръстен от големи камъни по вътрешния ръб на този участък. След това поставете по-малки камъчета върху останалата част от стъпалото. По-големите камъни ще попречат на по-малките да се търкалят към дъното на езерото. Повърхностите на малките камъчета ще бъдат идеалните места за растеж на микроорганизмите и ще станат филтър на вашето езерце. За нула време камъните ще станат лигави, което показва, че микроорганизмите просперират и почистват водата.

Изобилие от водни растения

Ако нивата на хранителните вещества станат твърде високи, водораслите могат бързо да превземат езерото и да задушат всичко останало. Тайната за поддържане на езерце без водорасли, без използване на помпа, филтър и химикали, е да се контролират нивата на хранителните вещества - и най-добрият начин да направите това е да имате много растения, които растат във водата, за да се конкурират с водораслите. Например цъфтящата pontederia cordata, известна като воден зюмбюл, процъфтява в плитки води.

За да създадете балансирана среда във вашето езерце, направете стъпалото „водна“ градина; засадете водни растения, които ще процъфтяват в условия, подобни на блато. Целта е да приемат хранителни вещества от водата в езерцето, така че не ги засаждайте в почва или саксии. Просто ги поставете сред малките камъни и закрепете корените с по-голям камък. Новите корени на растенията скоро ще тръгнат.

Ограничете светлината

Допълнителен начин за инхибиране на водораслите е поддържането на ниски нива на вътрешна светлина във водата, като покриете около 50% от повърхността ѝ. Водните лилии са идеални за тази цел, защото листата им осигуряват много сянка, а корените им поемат излишните хранителни вещества, върху които иначе биха процъфтявали водораслите. За малки езера изберете водни лилии с по-малки листа, защото големите сортове могат бързо да превземат всичко.
Различните видове водни лилии предпочитат различни дълбочини на водата, така че тези, които биха били щастливи в най-дълбоката част на вашето езерце, може да ги сложите в саксии. Тези растения не се нуждаят от почва, така че ги напълнете само с камъни. Просто спуснете саксиите в езерото и природата ще свърши останалото.

Възможно е да построим басейн, който се слива с естествения пейзаж. Използваме чакъл и глина вместо бетон или фибростъкло и водни растения вместо вредни химикали и сложни механични филтриращи системи. Растенията обогатяват водното езеро с кислород, поддържат полезни бактерии, които консумират и потенциално вредни организми и дават местообитание на водни животни. Резултатът е красива, екологично разнообразна система, която е сравнително евтина за изграждане.

Съвети за строеж

Размерът на вашето естествено езерце няма да бъде от решаващо значение, но вероятно ще пожелаете да е по-голямо. На ентусиаста е 6 на 10 метра. Дълбочина от около 1,20 м ще помогне на рибите да презимуват в студен климат, докато едни 60 сантиметра ще бъдат достатъчни за по-топлите райони.

Както казахме, направете широк, плитък участък за засаждане на растения по края на езерото. Тази плитка плажна зона освен с камъни, може да е и с пясък.

Това стъпало има много функции - например ще улесни дивите животни да пият от там и ако някое падне във водата ще осигури начин на животно да избяга. Освен това стъпалото ще направи езерото визуално още по-привлекателно.

Плитката зона няма да позволи стените на езерото да се срутят при преливане на водата при дъждове. В тази част добавете допълнителна облицовка, за да насочите водата там, където искате да отиде. Ако е по-голямо и дълбоко, ще са ви нужни и повече стъпала. Придържайте се към съотношението 1 към 3 (вертикал: хоризонтал).

Освен че почиства водата и прави езерото ви красива гледка, плитката растителна зона затопля водата по-бързо.

В процес на изграждане 

Не всички езера изискват облицовка, твърди Павлис. Как можете да научите дали ще имате нужда от нея? Изкопайте пробна дупка и я напълнете с вода. Ако водата остане на приемливо ниво в продължение на няколко дни, нямате нужда. Дизайнът на естествено градинско езерце с или без облицовка ще бъде абсолютно същият.

Облицовка

Ако все пак трябва да използвате облицовка за езерце, обикновено изработена от пластмаса или гума, ви трябва и някаква подложка, за да се предпазите от пробиване. Павлис използва безплатните парчета от стари синтетични килими, защото са по-дебели от крехките търговски покрития и ще издържат също толкова дълго. На практика никой от експертите не препоръчва наслагване на пластове, но това е направил Павлис навсякъде, където по-късно ще постави големите камъни. Това ще защити облицовката както отгоре, така и отдолу.

След като езерото се напълни, след време жабите сами ще се появят и ще започнат да се „грижат“ за комарите. Другите комароядци са рибите, но ги проучете. Има много красиви видове, но някои например ще изкопават растенията и ще произвеждат отпадъци, съветва Павлис. Златните рибки са добър вариант. Добавете десетина от тях всяка пролет, ако предишните наематели не издържат през зимата. Като правило се пада една златна рибка на всеки квадратен метър водна повърхност. Не хранете рибите, за да ядат от водораслите, както и другите езерни животни.

Тайните на успеха

0 Поддържаме нивата на хранителни вещества ниски, като поставяме големи камъни и камъчета върху плитката ивица – така сме осигурили повърхност за поддържане на микроби, които ще разграждат органичната материя.

0 Засаждаме много водни растения, за да се хранят с разлагаща се органична материя. Част от тях са водни лилии, за да засенчим повърхността и да инхибират водораслите.

0 Поддържайте популацията на рибите ниска и не добавяйте рибна храна.

0 Не почиствайте камъните или облицовката.

0 Оставете майката природа да върши работата.

В първите години на растеж на растенията Павлис е имал водорасли от вида зелена брада, но те намаляват, тъй като водните растения надделяват. „През последните две години моето езерце беше практически без водорасли. Всъщност водата е толкова чиста, че се вижда дъното на най-дълбокия участък“, казва той.

Сега растенията и микроорганизмите осигуряват цялата поддръжка и филтриране. Естественото езерце е живо доказателство, че можете да построите воден обект с ниска поддръжка, евтино и благоприятно за дивата природа.

След години…

Едно от езерата на Павлис е на 7 години, с което тества своите теории. Днес водните растения покриват около половината от езерото, а лилиите - по-голямата част от останалата повърхност. Няма помпа или филтър. Вятърът и скачащите жаби са единствените, които движат повърхността на водата. Никога не е почиствал дъното на езерото и никога не е сменял водата, но го долива веднъж годишно, за да компенсира липсата на дъжд.

Най-добрите водни растения 

0 Вирджиния Пелтандра (Peltandra virginica)

0 Широколистен стрелолист (Sagittaria latifolia)

0 Сцирпус или Езерен камъш (Scirpus)

0 Папур (Typha angustifolia и T. latifolia)

0 Юнкус, Спираловидна дзука (Juncus effuses spiralis)

0 Прахообразен алигатор-флаг, издръжлива водна кана, или прахообразна талия (Thalia dealbata)

0 Понтедерия, воден зюмбюл (Pontederia cordata)

0 Чадърно растение, индийският ревен (Darmera peltata) - то е „маргинално“ растение, което предпочита периметъра или ръбовете на естественото езеро

0 Воден ирис (Iris laevigata)

0 Водна лилия (Nymphaea) - не само осигурява красива граница около вашия естествен басейн, но поддържа водата чиста и бистра

Ако ще плувате 

Такива басейни набират бърза популярност в западните страни

Тогава ще трябва да разделите зоната за плуване от зоната за филтриране, която е и зоната на растенията. Опорна рамка в рамките на 30 см по повърхността на водата поддържа растенията на мястото им, но позволява на водата от зоната за плуване да се придвижи към зоната на растенията и да се филтрира през влакнеста коренова структура на растенията.

В зоната на растенията водата трябва да става постепенно по-дълбока, достигайки максимална дълбочина от 50 см, приближавайки се към зоната за плуване.

И все пак, за да направите естествения басейн възможен за плуване от човек, ще трябва много внимателно да проучите. Може би ще ви се наложи да аерирате водата с подводни помпи. Или пък да помислите за друга хидроизолация - геотекстил, бентонит и т.н.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
По инициатива на Държавната агенция за безопасност на движението е бил поставен пункт за контрол на 200-300 метра от жестоката катастрофа в София. На час са заловени по средно 100 шофьори с надвишена скорост, сподели в интервю за "24 часа" заместник-председателят на агенцията Димитър Илиев, бивш шампион на рали. Цялото интервю вижте във видеото
Актьорите Калин Сърменов и Филип Буков се скараха във фейсбук. Разпрата започва от директора на Сатиричния театър Калин Сърменов, който публикува две снимки на кадри от сериала "Татковци", който в момента се излъчва по Би Ти Ви. На тях се виждат Филип Буков и колежката му Стефани Ивайло, които влизат в ролите на адвокати
Собственикът на ЦСКА Гриша Ганчев и синът му Данаил Ганчев бяха разпитани от Главна дирекция “Национална полиция” в столичния квартал “Младост”, съобщи Sportal.bg. Първо в 12  часа се появи Дани Ганчев, който бе придружаван от адвоката на “червените” Станислав Трендафилов. След разпита той бе отлично настроение

Градина 24 / Цветя