Напишете дума/думи за търсене

Градина в японски стил

Страната на изгряващото слънце е известна със своята отличителна култура и традиции. Тук всеки предмет има свой собствен философски смисъл и вековна история.

Основната дума, която характеризира културата на Япония, е хармонията. Тя царува във всичко.

Единството на човека с природата създава атмосфера на спокойствие и настройва на мисли за вечното. Японският стил в градинския дизайн е доста популярен в цял свят.

Принципи на планиране

Основните акценти при формирането на японската градина са асиметрия в подреждането на елементи, плавни линии, преобладаване на зелени, червени, жълти, оранжеви и лилави нюанси и простота на дизайнерските техники.

Визуално тази градина е разделена на две зони. В основната, са монтирани декоративни елементи и камъни и са засадени растения. Втората зона, за разлика от първата, остава пуста.

Освен това в основната зона се използва методът “визуално разстояние” за ефективно разкриване на пейзажа: на преден план се засаждат големи растения или се монтират обемни камъни, на заден план - средните, а на третия - най-малките.

Така че, докато се разхождате из градината, с всяка стъпка ще откривате нови елементи от пейзажа. Всичко наподобява недокоснатата омагьосваща естественост на природата.

Философия и символи

“Може да има градина без цветя, но не може да има градина без камъни”. Така казват японските мъдреци.
Японската градина е различна от обичайните ни градински насаждения и съчетава три основни компонента - вода, камък и растителност, които са в хармония един с друг. Хармонията на елементите е особено важна.

Има малко или никакви растения. А основните елементи, са камъни, умело разположени на територията.

Също толкова важна в дизайна на ландшафта е водата - “кръвта” на градината. Водопад, поток, извор или езерце са задължителни за вашия японски кът.

Камъкът

е знак за издръжливост и сила, а събрани в композиция, те символизират безкрайната и непознаваема Вселена. Ето защо камъните са разположени така, че независимо къде се намирате, да не видите всички едновременно.

Започнете да излагате композицията от камъни (задължително нечетен брой) от левия ъгъл на мястото по диагонал. Опитайте се да използвате камъни в една цветова схема или в групи от различни цветове, без никаква обработка, каквито са в природата. Обрасли с мъх, камъните ще изглеждат още по-естествени.

Възможни са и композиции от големи и малки камъни. Наблизо засадете растения с атрактивен зелен цвят и необичайна форма.

Криволичещите пътеки

настлани с камък, са точно това, което прави японската градина спокойна, балансирана и изпълва атмосферата с хармония. Пътека от гладки плоски камъни символизира пътуване през живота без бариери и проблеми.

Използвайки речни камъчета, пясък или чакъл (всички традиционно символизират вода), можете да създадете сух поток или малък водопад.

Пясъчник и естествени шисти също се използват за украса на градината.

А вълнообразните линии, начертани в пясъка, символизират водата

Растения символи

Всяко от растенията носи философско значение:
бор - символ на дълъг живот, смелост, силен характер, дълголетие; плачеща върба - скромност и послушание; слива - красота на душата; клен - символ на мъдрост и знание; бамбук - увереност, сила на духа, стремеж напред; мъх, лишеи - майчина доброта и любов, защита и надеждност

Когато избирате растения за вашата градина е добре да знаете тези символи.

Необикновена украса

на вашата градина могат да бъдат nivaki , растения, отглеждани по специален начин с красива екстравагантна корона. Наричат ги още градински бонсай.

. Основният принцип в озеленяването на територията е “принципът на вълната”: растенията са подбрани по такъв начин, че по всяко време на годината човек може да се възхищава на нещо.

. Храсти и нискоразмерни дървета, като рододендрон, хвойна, карелска бреза, джудже смърч, се комбинират с високи - дъб, бор, бряст. Плодовите дървета (череша, кайсия) могат да заменят японската сакура и също така ще ви зарадват по време на цъфтежа.

. От тревистите растения трябва да изберете едролистни видове, като хоста, папрати, хризантеми, родерсия.

. Бамбукът и баобабът са топлолюбиви и може да не се вкоренят в определени райони. Черната елша "Imperialis" или сахалинската елда могат да послужат като алтернатива на бамбука.

СЪВЕТ

Ако територията на вашата градина е на сянка, подходящи са растения като рододендрони, японска иглика, триделна многоредова и др.
За слънчевата страна са добри: японска спирея, джудже Weymouth бор, Ginnala речен клен. Ярка зеленика или копито на Зийболд също ще бъдат подходящи във вашата цветна леха.

Водата

Водата е символ на жизнена енергия, пречистване, просперитет, положителна енергия. Градината в японски стил е немислима без воден обект. Това е водопад (символизира началото на човешкия живот), поток (потоци от вода - реката на нашия живот), фонтан, малко езерце. По бреговете на вашето езерце можете да засадите влаголюбиви растения.

Алтернатива може да са “сух поток” или “сухо езерце”, както и вълнообразни линии, начертани върху пясък или фин чакъл.

Каменна купа - цукубай и фенер

Незаменим интересен елемент във вашата градина ще бъде цукубай - каменна купа за измиване на лицето и ръцете (символизира чистота). Водата от цукубая се събира с бамбуков черпак. Обикновено цукубаите се намират близо до къщата или на входа на градината.

Пространството около цукубая е изпълнено с “море” - черни камъчета. Tsukubai може да се комбинира с фенера Oribe (никакви други фенери не са подходящи за тази роля). Такъв дует идеално ще подчертае стила на вашата градина и ще я изпълни с мелодията на бълбукаща вода.

Равнина или планина

В зависимост от характеристиките на обекта можете да създадете градина с равнинен или планински релеф. За този дизайн ще ви трябва пясък, малки камъни и мъх. На пясъка нарисувайте напречни ивици-вълни с гребло - те ще символизират водната площ, “сухо езерце”. Подредете произволно мъх и камъни.

За хълмисти терени са полезни пясък, камъчета и големи структурни камъни. Монтирайте вертикално голям удължен камък - това е вашият планински връх. Направете склоновете на вашия хълм от плоски каменни плочи.

Мостът

в Япония е символ на жизнения път, затова е направен от ценни дървесни видове. За хармонична комбинация направете каменна пътека до вашия мост.

Можете също да поставите камъни от двете страни или да засадите цветна леха. Седейки на моста с чаша чай, можете да мислите за основните ценности на живота.

Декорът

Мостове, фенери, беседки, бамбукови живи плетове ще завършат облика на вашата градина. Закачете на дърветата камбанки, които, когато духне вятър, ще ви пеят мелодия.

Каменни скулптури, алпинеуми и миниатюрни пагоди ще накарат вашата градина да се откроява и изпъква.

Осветлението

Японската градина също се характеризира със собствени нюанси на осветлението. За големи площи са подходящи, високите тачи-гата светлини.

В градини с малка площ се монтират ikekomi-gata - светлина, която е насочена надолу, като се създава романтичен здрач. Оки-гата или якими-гата са инсталирани в близост до водни обекти.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
По инициатива на Държавната агенция за безопасност на движението е бил поставен пункт за контрол на 200-300 метра от жестоката катастрофа в София. На час са заловени по средно 100 шофьори с надвишена скорост, сподели в интервю за "24 часа" заместник-председателят на агенцията Димитър Илиев, бивш шампион на рали. Цялото интервю вижте във видеото
Актьорите Калин Сърменов и Филип Буков се скараха във фейсбук. Разпрата започва от директора на Сатиричния театър Калин Сърменов, който публикува две снимки на кадри от сериала "Татковци", който в момента се излъчва по Би Ти Ви. На тях се виждат Филип Буков и колежката му Стефани Ивайло, които влизат в ролите на адвокати
Собственикът на ЦСКА Гриша Ганчев и синът му Данаил Ганчев бяха разпитани от Главна дирекция “Национална полиция” в столичния квартал “Младост”, съобщи Sportal.bg. Първо в 12  часа се появи Дани Ганчев, който бе придружаван от адвоката на “червените” Станислав Трендафилов. След разпита той бе отлично настроение

Градина 24 / Дизайн