Напишете дума/думи за търсене

Висящ стол-макраме

Ще ви отнеме около 2-3 часа, за да направите тази красива идея, която ще радва окото във вашата веранда, и ще ви помага да се отпуснете на заслужена почивка в летните дни.

Лесно е и се използват само няколко вида макраме възли.

Оборудване:

0 ролетка

0 трион

0 шкурка

0 пробивна машина

0 1,5 см свредло

0 ножици

0 3 3-сантиметров (ф3) дървен профил, кръг и 2 броя от 1,5-см

0 4 бр. винта за дърво

0 200 метра макраме прежда

0 3 метра въже

0 хартиено тиксо

Инструкции

1 Измерете и изрежете 

Маркирани три дюбела
Маркирани три дюбела

Изрежете дебелите дървени пръчки, така че да са с дължина 75 см, а двете по-тънки - да са дълги 90 см.
Залепете тиксо по дължината на дебелите. Това ще ви помогне да запазите дупките хубави и равномерни. На две от тях направете маркировки на пети и отбележете 9-ия сантиметър от всеки край.

На третата - направете знаци само на 9-ия см. След като приключите с маркирането, отстранете лентата.

2 Пробийте отворите за винтове 

Вземете свредлото и пробийте дупки по маркировките, които сте направили. Може да започнете с малко свредло и след това да смените с по-голям размер. Дупките трябва да са докрай.
Вземете шкурка и шлифовайте дупките, както и края на дюбелите, ако е необходимо.

3 Създайте рамката 

Правоъгълна рамка
Правоъгълна рамка

Вземете двата по-големи профила, които имат четири отвора, и ги поставете успоредно един на друг върху равна повърхност. Вземете двата по-тесни и ги прокарайте през външните отвори, за да създадете четиристранна правоъгълна рамка. Оставете по малко да стърчат навън.

4 Завийте рамката 

Едър план на винт в рамката
Едър план на винт в рамката

Пробийте малка пилотна дупка, където прътите се срещат един с друг. С помощта на винтовете за дърво закрепете двете части заедно. Повторете с останалите 3 дупки.

Временно окачете рамката

Преди да започнете със сплитането, трябва да окачите рамката, за да можете да работите върху нея. Например, използвайте въже, за да го окачите на ограда. Това е временно място и не е необходимо да бъде там, където планирате да окачите стола.
Нарежете 16 парчета шнур от макраме с дължина 8 метра.

5 Направете възли 

Вземете едно от парчетата шнур и го сгънете наполовина. Завържете го около горния прът и завържете възел, като издърпате двата края на шнура през примката. Повторете с останалите парчета шнур – ще станат 32 въженца, с които да работите.

6 На първия ред са квадратни 

Квадратен възел за макраме
Квадратен възел за макраме

Вземете първите си 4 въжета и създайте обърнат наляво квадратен възел с 2-те външни въжета. Повторете завързването на квадратните възли за всеки комплект от 4 шнура. Издърпайте здраво тези възли до горната част на рамката.

7 Започнете своя модел 

Пропуснете първите две въжета. Вземете третия, четвъртия, петия и шестия шнур и направете квадратен възел. Изработването на възлите в такъв модел ще го направи по-сигурен и ще му придаде вид на мрежа. Повторете възлите по целия ред. Дръжте тези възли на 7-8 см от горния ред.

Продължете своя модел, като за следващия ред използвате първия и третия и т.н. и ще редувате, докато стане дълго 1,15 м. Трябва да виси под долния прът.

8 Завършете плетката 

Вземете групи от 4 въжета и ги завържете около долния прът, като използвате основен възел. Направете втори възел за закрепване. Завържете тези възли колкото можете по-здраво. Измерете шнура за макраме на 30 см от долните възли и го изрежете.

9 Въжена закачалка 

Вземете въжето и изрежете парче, което е дълго 3 метра. Сгънете наполовина и завържете голяма бримка в центъра. Това е примката, която ще се използва за окачване на вашия стол.

Прокарайте двата края през двата външни отвора на пръта, който не сте използвали. Оставете около 50 см до бримката. Завържете основни възли под пръта, за да го закрепите. Същото се повтаря и на пръта от рамката.

10 Завържете дъното на стола 

Също така, изрежете две парчета въже, които са по 1,65 м всяко. Прокарайте въжето нагоре през празните дупки на долната част на рамката и завържете основен възел. Оставете 1,50 м от въжето, които да опънете до най-горния прът – с двете дупки. Отново краят е с възел.

11 Закачете стола 

Използвайки комплект за монтаж на висящ стол или здрава кука, за да прикрепите стола от макраме към тавана - вътре или на верандата. Отвън можете да го окачите на клон на дърво.

Бъдете внимателни, когато за първи път използвате този стол! Може да откриете, че трябва да регулирате възлите, преди да може да се ползва.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Правителството определи нов председател на Националния статистически институт, съобщиха от пресслужбата на кабинета след заседанието му в сряда. Уточнява се, че е проведена прозрачна процедура за избор на председател. Предварително обявени правила и критерии за избор, бяха публикувани в средствата за масово осведомяване и социалните мрежи
Готова е законодателната програма на „Продължаваме промяната“ за ново правителство, пише във фейсбук страницата на партията, където е публикувано и видео на Кирил Петков. Тя съдържа над 40 законопроекта като голяма част от тях трябва да бъдат приети в следващите 4 месеца, ако искаме България да продължи да върви напред с темпа
Срокът за погасяване на кредити, теглени от хора, които в пандемията са оставали временно без работа, се увеличава от 5 на 7 години. Това е едно от решенията на правителството за изменение на  „Програма за гарантиране на безлихвени кредити в защита на хора, лишени от възможността да полагат труд поради пандемията от COVID-19”

Градина 24 / Дизайн