Напишете дума/думи за търсене

За контрол на маната – и превенция, и лечение

Често маната и алтернарията заразяват едновременно доматите

Валежите благоприятстват развитието на болестта

По принцип мерките за контрол на маната включват първоначално профилактични третирания, когато няма развитие на болестта, а след това и лечебни - при поява на заразата.

През последните седмици климатичните условия са изключително благоприятни за развитието не само на маната, но и на други гъбни болести. При честите валежи и наличие на зараза обаче предпоставките за поява на мана са повече от реални.

При тези условия е наложително да се използват системни или комбинирани фунгициди, които имат предпазно и лечебно действие.

3 важни акцента:

0 Прилагането на контактни препарати ще предотврати допълнителната зараза, но няма да спре развитието на болестта във вече инфектираните растения. Препоръчително е при такива условия интервалът между две третирания да се намали до 7-10 дни.

0 Добре е при опасност от зараза да се прилагат продукти, които са системни и комбинирани, както и локално-системни и комбинирани.

0 След преминаване на валежите и установяване на време с по-малко превалявания, отново могат да се прилагат контактни препарати с предпазно действие.

Подходящи фунгициди

Разрешени продукти са: брионфло 100 СК – 80 мл/дка, голбекс ВГ 250 г/дка, зоксис 250 СК – 70-80 мл/дка, икуейшън про – 40 г/дка, каптан 80 ВГ – 150-190 г/дка, капър кий – 180-240 г/дка, кариал стар – 60 мл/дка, кийфол ВГ – 250 мл/дка, кодимур СК - 180-240 мл/дка, копфорс екстра – 20-30 г/дка, купроцин 35 ВП – 170-200 г/дка, скор 250 СК - 50 мл/дка, таего – 18.5-37 г/дка и много други.

Някои от препаратите имат едновременно действие и срещу кафяви листни петна (алтернария), друга важна болест, която често се развива едновременно с обикновена мана.

Внимание!

0 Спазвайте регистрираните дози и препоръките за употреба, посочени на етикетите на продуктите.

0 Първоначално е препоръчително да използвате препарати с дълъг карантинен срок, а по време на беритбите – с по-къс.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Правителството определи нов председател на Националния статистически институт, съобщиха от пресслужбата на кабинета след заседанието му в сряда. Уточнява се, че е проведена прозрачна процедура за избор на председател. Предварително обявени правила и критерии за избор, бяха публикувани в средствата за масово осведомяване и социалните мрежи
Готова е законодателната програма на „Продължаваме промяната“ за ново правителство, пише във фейсбук страницата на партията, където е публикувано и видео на Кирил Петков. Тя съдържа над 40 законопроекта като голяма част от тях трябва да бъдат приети в следващите 4 месеца, ако искаме България да продължи да върви напред с темпа
Срокът за погасяване на кредити, теглени от хора, които в пандемията са оставали временно без работа, се увеличава от 5 на 7 години. Това е едно от решенията на правителството за изменение на  „Програма за гарантиране на безлихвени кредити в защита на хора, лишени от възможността да полагат труд поради пандемията от COVID-19”

Градина 24 / Зеленчуци